• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLUBARA NE ODUSTAJE - HOĆE DA IGRA SUPERLIGU! "Pozivamo na zdrav razum i razrješenje haosa"

Autor Milutin Vujičić

Klub iz Lazarevca smatra da imaju pravo da učestvuju u Superligi.

 Kolubara se ne miri sa odlukom o izbacivanju Izvor: MN PRESS

Kolubara iz Lazarevca se ne miri sa odlukom da ne može da igra Superligu naredne sezone, tako da traži hitno sastanak Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije i Fudbalskog saveza Srbije (FSS) na kome bi trebalo da se utvrdi konačan sastav takmičenja.

Kada će se to dogoditi? Niko nije siguran... Prema rasporedu, Superliga počinje u subotu, međutim Kolubara smatra da to što su izostavljeni iz žrijebanja za novu sezonu nije zakonito, što je kako kažu i "potvrđeno dva dana kasnije od strane iste te komisije" kada je odluka stavljena van snage. Na taj način je i ukinuta suspenzija, ali je u međuvremenu održan žrijeb na kome Kolubara nije imala pravo učešća, s tim da podsjećaju da su svakako imali pravo žalbe u roku od osam dana. Saopštenje kluba iz Lazarevca prenosimo u cjelosti:

"Kao što ste upoznati, Disciplinska i etička komisija FSS je 24.7.2023. donijela nezakonitu i ni na čemu utemeljenu odluku da suspenduje Kolubaru i to na osnovu istog prekršaja za koji je klub već ranije bio kažnjen. Tom odlukom je izrečena mjera „suspenzije“ kojom je Kolubara izbačena u amaterski rang takmičenja.

Nakon što je Zajednica usvojila tabelu za 2022/2023 sa Kolubarom na 13. mjestu, istog dana je Zajednica sprovela nezakonitu odluku DEK FSS i izbacila Kolubaru iz članstva. Kolubara se sutradan žalila Sudu u Lozani (CAS) i tražila određivanje privremene mjere.

Činjenica da je odluka DEK FSS, na osnovu koje je Kolubara izostavljena iz žrijebanja za 2023/2024, nezakonita, potvrđena je samo dva dana kasnije od strane iste ove komisije, koje je 26.7.2023. donijela odluku kojom je (1) obustavila postupak protiv Kolubare, (2) stavila van snage odluku o „suspenziji“ Kolubare i vraćanju u amaterski rang i (3) ukinula sve sprovedene radnje u postupku koji je započet i okončan 24.7.2023.

Nakon toga, FSS je obavijestio CAS o tome kako je odluka od 24.7.2023. stavljena van snage, te da je zahtjev Kolubare za određivanje privremene mjere postao suvišan. CAS je konstatovao da je sporna odluka stavljena van snage i upitao Kolubaru da li ostaje pri zahtjevu za određivanje privremene mjere. Kolubara je ostala pri svom zahtjevu iz prostog razloga što Disciplinski inspektor FSS može pobijati odluku o obustavi postupka (čime bi se nastavilo bespravno disciplinsko gonjenje Kolubare).

Međutim, član 140 Disciplinskog pravilnika FSS ovlašćuje Disciplinskog inspektora FSS da se žali samo na odluku o obustavi postupka (stav 1. izreke Odluke od 26.7.2023.), ali ne i na odluku o stavljanju van snage odluke od 24.7.2023 (što je odlučeno stavom 2. izreke Odluke od 26.7.2023.). U tom smislu, Odluka DEK FSS od 24.7.2023. godine kojom se izriče „suspenzija“ i vraćanje u amaterski rang (stav 3., 4. i 5. izeke Odluke od 24.7.2023) je konačno stavljena van snage (jer ne postoji lice koje bi imalo pravo žalbe na tu odluku), zbog čega CAS, vjerovatno, nije odredio privremenu mjeru. U tom smislu, „suspenzija“ i vraćanje u amaterski rang nemaju nikakvo pravno dejstvo i pozivamo Zajednicu i FSS da pod hitno zakažu sjednicu na kojoj će Kolubaru uvrstiti u takmičenje u Super ligi u 2023/24, u skladu sa tabelom usvojenom 24.7.2023.

Napominjemo da natipisi u medijima o oduzimanju licence i eventualno oduzimanje licence nemaju nikakav pravni značaj. Ta odluka je upravo dostavljena Kolubari (i očekujemo da bude stavljena van snage od istog organa koji je donio, isto kao što je bio slučaj sa DEK FSS), a rok za žalbu ističe za 8 dana, tj. 4. avgusta 2023. godine. Dakle, osim što je ova odluka nezakonita, ona nije ni konačna. U tom smislu, pozivamo na zdrav razum i konačno razrješenje ovog haosa", zaključuje se.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC