• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo tri kluba u Premijer ligi BiH nisu mijenjala trenere u 2023: Borac, Zrinjski i GOŠK jedini vjeruju struci

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nevjerovatni podaci u Premijer ligi BiH.

 MONDO Analiza Česte promjene trenera u Premijer ligi BiH Izvor: FK Borac/Nikola Kulaga

Da strpljenje nije jedna od odlika klubova u Premijer ligi BiH, odavno je poznato. Praktično da posljednjih godina ne postoji klub koji ne promijeni nekoliko stručnjaka za kormilom u toku jedne takmičarske sezone, a slično je i u tekućem prvenstvu, gdje smo nakon nepunih osam kola vidjeli već četiri promjene trenera.

Posljednji u nizu je Milenko Bošnjaković, koji se nakon devet mjeseci oprašta od kormila Tuzla sitija. Bošnjaković je krajem prošle godine naslijedio Dragana Jovića, koji je zbog zdravstvenih problema morao da se povuče.

Upravo je Bošnjaković bio jedan od rijetkih premijerligaških trenera koji je od 2022. bio na klupi nekog kluba iz BiH. Sada su to ostala samo trojica stručnjaka - Borčev Vinko Marinović, Krunslav Rendulić, trener aktuelnog šampiona Zrinjskog i Denis Ćorić, strateg GOŠK-a.

Nakon brojnih lutanja i čestih promjena stručnjaka, u Banjaluci su odlučili da nakon neuspješnog eksperimenta sa srpskim stručnjakom i odlaska Nenada Lalatovića krajem avgusta prošle godine dovedu Vinka Marinovića i to se pokazalo kao odličan potez. Trofejni stručnjak uspio je da dovede "crveno-plave" do Evrope prošle sezone, sa dobrim partijama nastavljeno je i u tekućem prvenstvu, gdje su Banjalučani uz meč manje lideri na premijerligaškoj tabeli.

Borac igra sve bolje i bolje, uspostavljen je kontinuitet, koji treneri u BiH često nemaju mogućnost da dostignu, pa se mijenjaju "kao čarape", nebitno o kom klubu se radi.

Izvor: Promo/HŠK Zrinjski Mostar

Iznenadni odlazak Sergeja Jakirovića iz Zrinjskog u Rijeku krajem novembra 2022. nije poremetio "plemiće". Novi strateg Krunoslav Rendulić nastavio je put dobro utabanom stazom, nova titula stigla je na stadion "Pod Bijelim brijegom", a zatim i istorijski rezultat - plasman u grupnu fazu Konferencijske lige, čime je Zrinjski postao prvi klub u BiH koji je zaigrao u grupi jednog evropskog takmičenja.

Zrinjski sve bolje igra i u prvenstvu, u Evropi je ostvarena velika pobjeda nakon preokreta protiv AZ Alkmara, tako da se može reći da se i Mostarcima i te kako isplaćuje povjerenje koje su ukazali Renduliću.

Slično Borcu i Zrinjskom rade i u GOŠK-u. Denis Ćorić od maja prošle godine sjedi na klupi Gabeljana, sa kojim je prošle sezone superiorno trijumfovao u m:tel Prvoj ligi Federacije BiH i tako izborio povratak u društvo najboljih nakon četiri godine.

Izvor: Promo/NK GOŠK Gabela

I ove sezone GOŠK igra veoma dobro. U prvih osam utakmica zabilježili su po tri pobjede i poraza, uz dva remija, te zauzimaju mjesto u "zlatnoj sredini". S obzirom da se radi o povratniku u bh. elitu, nema sumnje da im je primarni cilj do kraja sezone da pokušaju ostati što dalje od opasne zone. Za sada im dobro ide, za razliku od drugog novajlije - Zvijezde 09, koja je na začelju.

Malo je nedostajalo da promjenu trenera vidimo i u Etno-selu Stanišići. Loši rezultati na startu prvenstva bili su razlog da Mihajlo Jurasović ponudi ostavku, ali uprava Zvijezde 09 nije htjela ni da razmišlja o promjeni trenera, pa je stručnjak iz Srbije, koji je na kormilu sjeo proteklog ljeta u pauzi između dvije sezone, za sada zadržao posao.

Osim Bošnjakovića i Tuzle siti, trenere su još mijenjali Sarajevo, gdje je Mirzu Varešanovića zamijenio Simon Rožman, par dana kasnije Husrefa Musemića na klupi Igmana naslijedio je Dženis Ćosić. Sve ovo dešavalo se u julu, na samom početku sezone, dok smo u avgustu vidjeli odlazak Nedima Jusufbegovića iz Veleža. Nakratko je funkciju trenera obavljao Samir Merzić, a onda je novi trener Mostaraca postao Dean Klafurić.

Iako smo u dosadašnjem dijelu sezone vidjeli "tek" četiri promjene trenera, u 2023. godini bilo ih je mnogo više, tako da su pomenuta tri kluba - Borac, Zrinjski i GOŠK ostali jedini koji su "sačuvali" trenere od prošle godine i tako pokazali da struci mora da se vjeruje i da promjene kormilara svakih nekoliko mjeseci praktično nikom nisu donijele ništa dobro.

Branko Karačić od marta tekuće godine je trener Posušja (zamijenio Gorana Granića), u isto vrijeme Vlado Jagodić stigao je na klupu Sloge Meridian umjesto Zorana Ćurguza. U aprilu je viđena promjena u Željezničaru, kada je Nermin Bašić naslijedio Edisa Mulalića, dok su u junu mijenjali i Širokobriježani, kada je stigao nekadašnji strateg mladog tima splitskog Hajduka, Marijan Budimir. Prethodno je, po završetku sezone 2022/23, na "Pecari" okončana saradnja između Širokog Brijega i Ivice Barbarića.

PREMIJER LIGA BIH 2023/24 - TRENERI:

  • BORAC: Vinko Marinović
  • GOŠK: Denis Ćorić
  • IGMAN: Dženis Ćosić, Husref Musemić
  • POSUŠJE: Branko Karačić
  • SARAJEVO: Simon Rožman, Mirza Varešanović
  • SLOGA MERIDIAN: Vlado Jagodić
  • ŠIROKI BRIJEG: Marijan Budimir
  • TUZLA SITI: Milenko Bošnjaković, ?
  • VELEŽ: Dean Klafurić, v. d. Samir Merzić, Nedim Jusufbegović
  • ZRINJSKI: Krunoslav Rendulić
  • ZVIJEZDA 09: Mihajlo Jurasović
  • ŽELJEZNIČAR: Nermin Bašić

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC