• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbalska katastrofa Srbije veća od 9:1! Nekada evropska sila, sad niko i ništa - fabrika ne radi!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Mlada reprezentacija Srbije ne pravi rezultate, ne stvara fudbalere i već godinama hoda po ivici brukanja u kvalifikacionim mečevima.

 MONDO tema Loši rezultati mlade reprezentacije Srbije Izvor: MN PRESS

Mlada reprezentacija Srbije se osramotila - porazom od Engleske (9:1) u Notingemu razbijene su iluzije o talentovanoj fudbalskoj naciji koja širom Evrope izvozi igrače, o fudbalskim školama koje dobro rade i o blistavoj budućnosti koja čeka kako mladu, tako i seniorsku selekcije Srbije. Ogoljeno je bezbroj problema srpskog fudbala tokom samo 90 minuta igre na sjeveru Engleske, a u javnost su isplivali i pojedini događaji iz bliske prošlosti.

Već godinama je reprezentacija do 21 godine, posljednji stepenik pred ulazak u seniorski tim "orlova", čudna ekipa bez prevelikih takmičarskih ambicija i sa još manje postignutih rezultata. Ako bismo zaključili da mlada reprezentacija kao glavne ciljeve treba da ima rezultate na Evropskom prvenstvu i "guranje" najtalentovanijih u seniorski tim - Srbija je trenutno neuspješna u obje kategorije!

Tome bi uskoro moralo da se stane na put, kako reprezentativni fudbal u Srbiji ne bi dotakao dno, a nacionalni tim počeo da zavisi isključivo od fudbalera koji su ponikli i sazreli u inostranstvu. Primjeri poput Zdravka Kuzmanovića dobri su i korisni za Srbiju, ali reprezentacija neće moći da živi od fudbalera koje školuju Njemačka, Austrija i Švajcarska. To mora da se shvati prije novog neuspjeha, a čini se da on nije daleko...

SVE JE SPREMNO ZA KRAH

Pobjeda protiv Azerbejdžana (2:0) u prvom kolu ulila  je optimizam da bi možda moglo da bude bolje, ali... Debakl u Notingemu kakav se ne pamti u srpskom fudbalu ubio je samopouzdanje čak i onih koji su silno vjerovali u kvalifikovanje na Evropsko prvenstvo. Situacija je sada katastrofalna, kako zbog stanja na tabeli, tako i zbog raspoloženja u timu na koje je sigurno uticao ovaj bolan poraz.

Engleska - Srbija 9:1 golovi
Izvor: Youtube/RTS Sport

Sa druge strane, Engleska je osvojila šest bodova, a maksimalan učinak ima i Ukrajina koja je savladala Sjevernu Irsku i Luksemburg. Srbija je nakon dva odigrana kola poravnata upravo sa tim reprezentacijama - Luksemburžani i Sjeverni Irci osvojili su tri boda iz tri meča, a jedini tim bez bodova je Azerbejdžan.

Nakon poraza od Engleske Srbija vjerovatno nema prava da se nada prvom mjestu u grupi iako je tek rana faza takmičenja. Za drugu poziciju i mjesto u plej-ofu morali bi dobro da se "pobiju" sa Ukrajincima, koji za sada djeluju kao izuzetan tim i jako težak izazov za Srbiju. A ako se ne plasiraju na neku od prve dvije pozicije propuštaju i treće Evropsko prvenstvo u nizu!

TRADICIJA NEUSPJEHA

Mlada reprezentacija Srbije svojevremeno je bila ponos srpskog fudbala - 2004. godine igralo se u finalu Evropskog prvenstva, 2006. u polufinalu, a godinu dana kasnije opet u finalu. Titula nikada nije osvojena, ali su brojni fudbaleri iz tih generacija napravili impresivne karijere, uz to što su već tada bili sasvim zapaženi u seniorskom fudbalu. Podsjetićemo samo da su 2007. godine posljednju liniju činili Antonio Rukavina, Branislav Ivanović, Duško Tošić i Aleksandar Kolarov, a kasnije su njih četvorica 284 puta igrali za Srbiju! Ali, negdje je nastala greška i Srbija na ovom nivou više nikada nije odigrala silan turnir.

Davne 2009. godine reprezentacija je "ostala" u grupnoj fazi na takmičenju u Švedskoj, zatim se nije kvalifikovala na takmičenja 2011. i 2013. godine, a onda su uslijedila tri plasmana od kojih je teško izbrati koji je ostavio lošiji utisak. Devet odigranih mečeva, dva osvojena boda, četiri postignuta i čak 22 primljena gola... Ne treba ni isticati koliko je bilo bolno gledati takve nastupe Srbije!

Srbija se nije kvalifikovala za Evropsko prvenstvo 2021. godine u Mađarskoj i Sloveniji, a zatim ni za Evropsko prvenstvo 2023. godine u Gruziji i Rumuniji. U međuvremenu je sve oko mlade reprezentacije bilo haotično - od kako je Nenad Lalatović 2017. godine predvodio nacionalni tim na posljednjem Evropskom prvenstvu, Srbija je imala čak sedmoricu selektora.

Goran Đorović, Nenad Milovanović, Ilija Stolica, Zvonko Živković, Aleksandar Rogić kao prelazno rješenje, pa Goran Stevanović i Dušan Đorđević nisu uspjeli da konsoliduju nacionalni tim. Ko će i kad moći, ostaje nam da vidimo. Ali, možda bismo i prešli preko toga što nema nikakvih rezultata kada bi se dešavalo nešto potpuno drugačije.

KO ĆE STVORITI IGRAČE?

Najmlađi igrači na spisku selektora Dragana Stojkovića Piksija u oktobarskom prozoru za odigravanje mečeva nacionalnih timova bili su Stefan Mitrović iz Crvene zvezde i Mihajlo Ilić iz Partizana. Pozdravili su se sa seniorskim reprezentativcima, odradili jedan trening u Staroj Pazovi, a zatim "pozajmljeni" mladoj reprezentaciji koju predvodi Dušan Đorđević. Vjerovatno za njih dvojicu ne bi bilo mjesta u seniorskom timu protiv Mađara i Crnogoraca, pa je ovo sasvim logična odluka. Ali, onda se pokreće drugo pitanje...

Na spisku selektora Stojkovića u prethodnom periodu se povremeno nalazio i Vladimir Lučić o kojem je Piksi isticao baš lijepo mišljenje, ali šteta je što se spisak tu završava! Gledajući aktuelni igrački kadar mlade reprezentacije, teško je zaključiti ko bi od igrača u bliskoj budućnosti mogao da postane nosilac igre seniorskog tima. Zapravo, statistika na koju treba aludirati je poražavajuća!

Najmlađi igrač u Piksijevom timu je Petar Ratkov (2003. godište) koji je iz TSC-a napravio višemilionski transfer u RB Salcburg. On je u karijeri odigrao samo šest mečeva za mladu reprezentaciju, postigao je gol jedino na debiju protiv Bugarske, a status mladog reprezentativca držao je tek godinu dana - od septembra 2022. godine. Da nije bilo povrede zbog koje je propustio prethodno okupljanje debitovao bi za seniore manje od godinu dana nakon debija za mladu reprezentaciju Srbije.

Srbija je Lazara Samadžića (2002) ukrala Njemačkoj za čiji je mlađe kategorije odigrao 28 mečeva - tokom čak šest godina, u pet različitih kategorija i uz nastupe na dva velika turnira. Defanzivci Strahinja Eraković (2001) i Strahinja Pavlović (2001) mogli bi da čine štoperski tandem koji će potrajati duže od decenije, a zanimljivo je da se u mlađim kategorijama nisu često sastajali na terenu. Pavlović je bio malo "brži" u probijanju kroz rangove - tokom 2019. godine odigrao je jedine mečeve u mladoj reprezentaciji i nakon četiri utakmice je prekomandovan. Eraković je svojih šest mečeva u mladoj reprezentaciji odigrao nakon toga, od jeseni 2020. godine do proljeća 2022.

Golman Čelsija Đorđe Petrović (1999) branio je samo jednom za mladu reprezentaciju Srbije, a jedini mladi fudbaleri - ako ih tako možemo nazvati - sa ozbiljnijom ulogom u nacionalnom timu do 21 godine koji su danas seniorski reprezentativci Srbije jesu Aleksa Terzić (osam mečeva, nastup na Evropskom prvenstvu 2019) i Ivan Ilić (12 nastupa, dva kvalifikaciona ciklusa).

Utisak je da pored rezultata nedostaje i "stvaralačka" uloga mlade reprezentacije, koja se često apostrofira kao i važnija od osvajanja trofeja u mlađim kategorijama. A ne tako davno imali su oba. Tim Ljubinka Drulovića iz Litvanije nadogradio je Veljko Paunović i odveo na Novi Zeland, a fudbaleri poput Aleksandra Mitrovića, braće Milinković-Savić, Nemanje Maksimovića i brojnih drugih danas su baza nacionalnog tima.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC