• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vječiti derbi i u TV seriji!

Autor Dragan Šutvić

Snimljena serija "Derbi u kafani Autokomanda".

 vječiti derbi crvena zvezda partizan tv serija  Izvor: TV Arena sport

Slava vječitog fudbalskog derbija Crvene zvezde i Partizana pronosi se decenijama Evropom i svijetom, kao magnet privlačeći strance sa svih meridijana da dođu u Beograd i sami osjete tu strast na ivici ludila, na terenu i tribinama stadiona u Ljutice Bogdana i Humskoj, na prestoničkim ulicama, u srpskim domovima... ali, začudo, nema još dovoljno kvalitetnog knjiškog štiva ispisanog na temu tog arhetipskog sportskog nadgornjavanja komšija sa Topčiderskog brda.

Možda je baš zato knjiga "Derbi", autora Dragiše Kovačevića, doživjela brojna izdanja i možda je baš zbog toga, u saradnji sa kompanijom Telekom Srbija, upravo snimljena igrana televizijska serija "Derbi u kafani Autokomanda", po motivima istoimene knjige pomenutog autora, unapred "osuđena na uspjeh", kada u skorijoj budućnosti ugleda svjetlost dana.

"Posijle četiri izdanja knjige "Derbi" ova knjiga "Derbi u kafani Autokomanda" je nešto najljepše što sam do sada radio.To je priča je o dvojici penzionera zvezdašu-milicajcu Raši i partizanovcu-Miletu zastavniku prve klase, koji godinama dolaze u kafanu koju drži navijač OFK Beograda Džoni. Oni se svađaju, zadirkuju, prepiru, ali se vole i okume se", počinje priču o svom posljednjem "čedu" Dragiša Kovačević, inače kreator serijala na čijoj se montaži trenutno radi.

Izvor: TV Arena sport

Knjiga i serijal nisu puka svjedočanstva o specifičnosti ovog rivalstva već i "spomenik" jednom prošlom vremenu. Neko će reći boljem, ljepšem ili lakšem od onog u kom danas živimo, u zavisnosti od lične percepcije. "To je romansirano, nostalgično kazivanje o derbiju, sa autentičnim događajima, anegdotama, neka vrsta vremeplova, ali i priča o ljudima i dogadjajima koji su obilježili period od 1947.godine do danas. Pominju se mnogi igrači, funkcioneri, treneri, političari, poznati navijači, sudije, novinari...". 

Izvor: TV Arena sport

Ni Dragiča Kovačević nije običan arhivar kolektivnih uspomena na desetine i desetine večitih derbija. Osnivač kultnog SOS kanala, čiji je pristup sportu svojevremeno pomjerio granice sportskog novinarstva na našim prostorima, lično je ispratio pregršt direktnih duela Crvene zvezde i Partizana.

"Ja sam jedini novinar koji je gledao SVE derbije uživo od 32. derbija davne 1963. godine, a više od dvadeset godina vodio sam na radiju Studio B emisiju 'Treće poluvreme' u kojoj su gostovali fudbaleri svih generacija ova dva kluba. Priče koje su oni meni pričali sada govore Mile, Raša i Džoni. One su emotivne i afirmišu rivalstvo Zvezde i Partizana, pune su ljubavi i empatije, predstavljaju omaž svima koji su učestvovali u stvaranju mita nazvanog derbi i važan su dio istorije naše države. Posebno su sada aktuelne kada odnosi dva kluba nisu najbolji", konstatuje autor knjiga o svjetskom a srpskom vječitom fudbalskom fenomenu.  

Izvor: TV Arena sport

Da je posljednji projekat zamišljen kao serijal sa istorijskom težinom govori i glumačka podjela, jer su Dragiša Kovačević, direktor serije Aleksandar Milutinović i reditelj serije Ivica Vidanović probrali vrsne glumce za nosioce glavnih uloga. Rašu igra Milenko Pavlov, Mileta Boda Ninković a Džonija Bane Zeremski, u koži konobarice Jele nalazi se Snežana Savić, dok njenu kafansku koleginicu dočarava Tara Milutinović, unuka legendarnog Miloša Milutinovića.

Za autentičnost i poseban šmek serijala postarali su se Dragan Džajić, Nenad Bjeković, Dragan Stojković, Ivan Golac, Ivan Ćurković, Ljubiša Tumbaković, Miloš Šestić, Dušan Savić, Mitar Mrkela, Gordan Petrić ... dakle, neposredni legendarni akteri mnogih derbijevskih bitaka.

Uvodnu pesmu uradio je Bane Vasić, a izvode je Zorana Pavić, Ivana Peters, Boda Ninković i Milenko Pavlov; sve u svemu postoji više nego dovoljno razloga za nestrpljivo išekivanje javnosti da čuje mjesto emitovanja serijala, ali i datum prve epizode "Derbi u kafani Autokomanda".

Kada i gdje će se prikazivati serijal javnost će biti blagovremeno obaviještena. Do tada, radujmo se i novom, decembarskom superligaškom derbiju lidera prvenstva sa crno-bijele strane Brda i branioca titule sa njegove crveno-bijele polovine.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC