• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE, ZVEZDA NIJE "MNOGO BOLJA" NEGO KOD MILOJEVIĆA: Pomak u Ligi šampiona? Crno na bijelo, nije pošteno prema herojima!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Crvena zvezda nije napravila značajan iskorak u odnosu na prethodna dva učešća u Ligi šampiona niti je ostavila mnogo bolji utisak. Evo i zbog čega.

 Crvena zvezda nije popravila utisak u Ligi sampiona kod Baraka Bahara Izvor: MN Press/Dusan Milenkovic/ATAIMAGES

/Piše: Milutin Vujičić/

Crvena zvezda je najslabiji tim ove sezone u Ligi šampiona, sa samo jednim osvojenim bodom (kod kuće protiv Jang Bojsa 2:2), međutim u dobrom dijelu javnosti provejava utisak da je ovogodišnje izdanje - značajno bolje nego što su bila ona u sezonama 2018/19 ili 2019/20. "Utisak je da smo igrali dobro, to je bilo mnogo bolje nego je bilo u ranijim izdanjima Lige šampiona, ali ostaje žal jer je rezultatski moglo bolje", kazao je sportski direktor Mitar Mrkela za "K1" svoju teoriju dopunivši statističkim podacima koji su ove sezone bili i omiljeni alibi trenera Baraka Bahara poslije "žutog kartona".

Za razliku od prethodnih učešća u grupnoj fazi Lige šampiona kod Vladana Milojevića, Zvezda je imala malo bolju gol-razliku. Ali, opet negativnu. Baharovi igrači su poslije šest kola imali skor od sedam datih i 15 primljenih golova, što je logično bolje od 5:17 i 3:19, međutim kao da se zaboravlja da ova kolona nije presudna. Tako je Zvezda u prvoj sezoni u grupnoj fazi Lige šampiona imala četiri osvojena boda, a u drugoj tri... Kako je onda to mnogo bolje od jednog iz ove sezone!?

Sve više se priča i o "faktoru konkurentnosti", odnosno subjektivnom utisku da je Zvezda do samog kraja "bila u igri" sa svakim od rivala u grupnoj fazi Lige šampiona, kao i da je sreća bila ta koja joj je okrenula leđa, ali da li je to zaista bilo tako ili statistika koju toliko vole na "Marakani" ipak nešto drugo pokazuje?

Crvena zvezda je ove sezone bila suočena sa 43 šuta u okvir svog gola i primila je 15 golova. U sezoni 2018/19 - protivnici su joj šutirali 54 puta u gol i dali su joj 17 golova, a 2019/20 je iz 51 udarca primila 20 golova. Dakle, odnos šuteva u okvir gola i primljenih golova je vrlo sličan. Što se tiče datih golova, Zvezda je tu napravila iskorak jer je postigla sedam golova iz 27 šuteva, a ranije je taj odnos bio 5/16 i 3/17, ali ne treba nikako zaboraviti da je ovogodišnja grupa u kojoj se takmičila ipak daleko slabija u odnosu na ranija dva učešća.

U ta dva učešća, ako je to potrebno napomenuti, Crvena zvezda je zaista doživljavala "brodolome" protiv najboljih timova Evrope (Bajern, PSŽ, Totenhem), ali je isto tako uspijevala da pobijedi Liverpul, Olimpijakos i da osvoji bod protiv snažnog Napolija, dok je ove sezone to uspjela samo protiv Jang Bojsa - na svom terenu u samoj završnici utakmice.

Ako se uzme u obzir da je od posljednjeg učešća u Ligi šampiona prošlo četiri godine, da je ove sezone uloženo daleko više novca u trenera, obeštećenja za igrače i njihove plate, kao i to da je Zvezda bila u trećem šeširu na žrijebu... Valjda nije pogrešno očekivati da to "mnogo bolje" izdanje nego 18/19 i 19/20 znači nešto više od jednog jedinog boda i prebrojavanja datih i primljenih golova? Uostalom, Zvezda je uvijek pred sebe postavljala visoke ciljeve i ne bi se zadovoljavala mrvicama poput ovosezonskih, posebno nakon ljeta u kome nije morala da brine da li će se okliznuti na "minu" u kvalifikacijama.

Izvor: Bane T. Stojanovic/ATAIMAGES

Poslije svega nabrojanog (prije svega zbog investicija), jasno je da je teško "progutati žabu" i priznati ono što kaže i objektivni i subjektivni osećaj - ne, Zvezda nije napravila očekivani značajan iskorak u odnosu na ranije nastupe u Ligi šampiona. Ako bar to ne može da se izgovori, onda makar ne bi trebalo bacati sjenku na sezone 18/19 i 19/20...

Ružno je prema Vladanu Milojeviću i njegovim igračima sada tvrditi da je od pobjede nad Liverpulom veći uspjeh biti "konkurentan protiv drugog tima Mančester sitija" ili još gore Jang Bojsa, protiv koga je osvojen bod u 180 minuta. Otprilike, to zvuči kao one sulude teorije navijača Rodžera Federera da je najbolji teniser u istoriji jer je "igrao graciozan tenis" i da je zato veći od Novaka Đokovića od koga gubi u svim drugim relevantnijim faktorima.

Uostalom, pitajte za deset godina navijače Zvezde o učešćima u Ligi šampiona - da li će se sjećati pobjeda nad Liverpulom ili Olimpijakosom, ili kako su bili konkurentni protiv Lajpciga? Svi znamo odgovor...

Pogledajte

00:00
Koreografija navijača Zvezde protiv Sitija
Izvor: MONDO/Dušan Ninković
Izvor: MONDO/Dušan Ninković

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC