• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdi najbitnije fali za Ligu šampiona! Šest lekcija u Evropi, a nije katastrofa - i Bahar to zna!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Trener Barak Bahar odgovorom na pitanje o mladim igračima Zvezde otkrio najveći problem kluba.

 Šta je nedostajalo Crvenoj zvezdi u Ligi šampiona Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda je završila takmičenje u Ligi šampiona - poraz od Mančester sitija (2:3) u Beogradu bio je čak peti na šest mečeva među evropskom elitom, a sada je vrijeme da se sumiraju utisci. Navijači vjerovatno nisu zadovoljni jer je u dva duela protiv Jang bojsa osvojen samo bod, pa propuštena prilika da se tim plasira u evropsko proljeće, ali stručnjaci poput Ranka Stojića ističu da ova Zvezdina sezona u Evropi nije lošija od prethodnih. Zapravo, na obje strane ima pomalo istine...

Ta riječ - pomalo - mogla bi da Zvezdinu evropsku sezonu da opiše bolje nego čitavi pasusi, poglavlja ili knjige. Pomalo presinga, pomalo konfuzije u odbrani, pomalo nade za navijače, pomalo razočaranja kada te nade budu bačene niz rijeku... I pomalo šansi za mlade fudbalere. Za ovo posljednje postoji objašnjenje trenera Baraka Bahara i čuli smo ga nakon meča protiv Mančester sitija.

"Mladi igrači su pokazali da mogu da igraju na ovom nivou. Možda su mogli da daju i neki gol, uz malo sreće. Dopada mi se način na koji Mijatović igra. Ovaj klub ima lijepu budućnost, mladi igrači pokazuju da zavređuju da igraju. Na početku je drugačija utakmica. Ja ih kasnije pustim da igraju kada je pritisak manji, kada se utakmica otvori, tada pokažu svoje sposobnosti. To smo uradili u više utakmica", rekao je Izraelac na konferenciji. Čini se da je tu potpuno u pravu!

Nakon šest mjeseci u kojima nismo čuli da se Bahar nakon nekog novinarskog pitanja potpuno "otvori" i ispriča sve što mu je na duši, djeluje da je ovdje po prvi put pokazao tu svoju stranu. Iskoračio je, odbranio svoje odluke o minutaži mladih igrača i stao u njihovu zaštitu time što je pokazao na koji način želi da ih razvija.

Sa druge strane, ono što je novinarima ponudio kao odgovor nakon poraza od Mančester sitija sasvim je logično. Barak Bahar nam je rekao da početak utakmice nije pravo vrijeme da na terenu vidimo "Zvezdinu djecu", koliko god kvalitetna ona bila. U zavisnosti od toga kako se meč razvija on može da im daje sugestije i da ih bolje usmjeri ka onome što treba da rade kada ih uvede u igru. A to se u posljednje vrijeme redovno dešava.

Na žalost po Zvezdu, obično se dešava u trenucima kada je tim već u zaostatku! Protiv Mančester sitija Nedeljković je dobio priliku od početka, Lučić i Mijatović u 57. minutu meča, a Kabić je zamijenio upravo pomenutog Nedeljkovića. Zvezda je gubila od 19. minuta kada je pogodio Mika Hamilton, a u 62. minutu Oskar Bob je povisio na 2:0. Izmjene Baraka Bahara suočile su se sa nepovoljnim rezultatom samo nekoliko minuta nakon ulaska na teren, pa je jasno da problem nije bio u njima. Zapravo, Zvezda je izgledala sasvim pristojno u posljednjih pola sata fudbala na stadionu "Rajko Mitić" - stvarala šanse, realizovala ih, promašivala,...

Najzanimljiviji detalji meča.
Izvor: YouTube/Arena sport TV

Pa, ako znamo da nije rješenje da mladi fudbaleri Zvezde počinju utakmicu jer se tad igra drugačije i ako znamo da nije problem u njima jer donesu kvalitet kada uđu u igru, šta je onda? "Gdje je, ba, zapelo", rekli bi Nadrealisti. Vjerovatno u startnim postavama Crvene zvezde, koje nisu isključiva krivica Baraka Bahara.

Izraelskom treneru falilo je kvaliteta u timu! Na pojedinim mjestima morao je da improvizuje, pa su mu tako bekovi bili prinudna rješenja tokom gotovo cijele polusezone, Hvang In bom napravio je problem jer je stigao prekasno, nespreman i neuigran sa ekipom, a Šerif Endiaj i Osman Bukari su se pošteno ispromašivali. Kada se na to doda da je Piter Olajinka cijele jeseni imao nedefinisanu ulogu - pa je tako u roku od četiri dana bio napadač protiv Mladosti i vingbek protiv Mančester sitija, a da je Žan Filip Kraso potpuno nestao, vjerovatno zbog svoje nonšalantnosti, situacija je malo jasnija. Falio je Zvezdi i Aleksandar Katai, ali ne potpuno spreman već onaj od prije nekoliko godina - mlađi, brži i više gladan fudbala protiv najboljih. O tome koliko je nedostajao klasičan zadnji vezni - ono što je možda trebalo da bude Edmund Ado - nema potrebe ni govoriti.

Iako je utisak da je Izraelac nekoliko puta potpuno promašio sa kakvim oružjem treba da napadne rivala, jasno je i da kvalitet njegovih fudbalera nije dovoljan da bi se igrali egal mečevi protiv Mančester sitija ili RB Lajpciga. Tokom šest mečeva grupne faze Lige šampiona Crvena zvezda je u prednosti bila tek oko 15 minuta! Na "Etihadu" je ta prednost potrajala dva minuta - jer je na gol Osmana Bukarija u samom finišu prvog dijela meča Hulijan Alvarez furiozno odgovorio u nastavku. Protiv predstavnika Švajcarske u Beogradu između pogotka Šerifa Edniaja u finišu prvog i Filipa Ugrinića na početku drugog dijela meča prošlo je 13 minuta.

Oba tima su ubrzo uspjela i da "okrenu" rezultat u svoju korist, dok je Crvena zvezda na naredne četiri utakmice počinjala "iz minusa" - u Lajpcigu je kapitulirala u 12. minutu, u Beogradu protiv Nijemaca već u osmom minutu, u Bernu je protiv Jang bojsa izdržala isto toliko, a najviše se opirala Mančester sitiju u posljednjem kolu, kada je Hamilton "tek" u 19. minutu zatresao mrežu.

Da je Zvezda odstupila od "atraktivnijeg" fudbala - a to je subjektivno - morala bi da se tokom šest mečeva grupne faze Lige šampiona više fokusira na odbranu i na to da izdrži do poluvremena bez primljenog gola. U tom slučaju bi više ličila na Zvezdu Vladana Milojevića, koja je u dva učešća uzela sedam bodova u grupnoj fazi. Vjerovatno bi i rezultat bio malo bolji, ali klupski čelnici ne bi bili zadovoljni urađenim. Izostalo bi nešto imaginarno, nešto što se zove "iskorak u Evropi". Možda je izostao i ovako, ali sada u klubu barem znaju na čemu su - da bi igrali ravnopravan fudbal protiv najboljih, u Zvezdi moraju da imaju bolje fudbalere za startnu postavu!

Pogledajte

00:00
Koreografija navijača Zvezde protiv Sitija
Izvor: MONDO/Dušan Ninković
Izvor: MONDO/Dušan Ninković

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC