• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdin zastrašujući stadion! Englezi o Sitiju u Srbiji: Prvak iz 1991. se nije predao

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Ovako su engleski mediji vidjeli gostovanje Mančester sitija Crvenoj zvezdi i pobjedu tima Pepa Gvardiole.

 Engleski mediji o utakmici Crvena zvezda Mančester siti Izvor: Dusan Milenkovic/ATAIMAGES

Mančester siti pobijedio je Crvenu zvezdu 3:2 u posljednjoj utakmici grupne faze Lige šampiona, u kojoj je Pep Gvardiola bio očekivano najveća zvijezda na "Marakani". Španac je na teren izveo tim bez povrijeđenih asova Kevina De Brujnea, Erlinga Halanda i golmana Edersona, koji nisu ni bili u Beogradu, a uz to je među rezerviste prekomandovao Bernarda Silvu, Fila Fodena, Nejtana Akea, Hulijana Alvareza, Rodrija, Rubena Dijasa, Kajla Vokera, Joška Gvardiola...

"I ovaj Sitijev tim bio bi u Top 5 timova u 'Ligama petice'", rekao je poslije utakmice stručni konsultant TV Arena sport Ranko Stojić. Engleski mediji su dali veliku pažnju Gvardiolinoj odluci da uvede "klince" na teren, među kojima su strijelci bili Majka Hamilton, bivši sakupljač lopti Sitija i podjednako mladi Norvežanin Oskar Bob (20), a strijelac je bio i vezista Kalvin Filips, koji je dao prvi gol za "građane" od dolaska iz Lidsa 2022. godine.

"Probajte klincima Mančester sitija da kažete da je ovo bila utakmica bez takmičarskog značaja", piše na početku izvještaja "Dejli mejla". U naslovu teksta taj portal poručio je da su Hamilton i Bob mladići koji su davali golove i impresionirali. "Bila je ovo noć u kojoj su diplomci Sitijeve akademije zablistali na evropskoj sceni... Radovao se čak i Kalvin Filips, zbog svog prvog gola", prenijeto je čitaocima koji nisu gledali meč u Beogradu i nisu vidjeli ni transparent Delija upućen Sitiju i njegovim navijačima.

Stadion Rajko Mitića je istorijsko mjesto, ali i zastrašujuće za protivničke timove. Domaći navijači su dali sve od sebe, iako je već zapečaćena njihova eliminacija iz Evrope. Njihovi navijači su pratili taj intenzitet, dali dva gola u drugom dijelu meča, a u prvom poluvremenu Siti je kontrolisao situaciju kao da je u pitanju bila trening-utakmica. "Ulog je u ovom meču bio mali, ali ispao je ovo uzbudljiv okršaj i za Hamiltona i Boba bila je ovo noć za pamćenje. Hamilton je momak iz Mančestera i imao je 13 godina kada je bio Sitijev sakupljač lopti kome je Gvardiola govorio da brže vraća loptu u teren, da bi pomogao intenzitetu igre Sitija", navedeno je.

Izvor: Dusan Milenkovic/ATAIMAGES

Dok je Hamilton imao probleme sa povredama i dok je gledao kako drugi Sitijevi đaci debituju prije njega, bio je i ostao strpljiv i "svojim strastvenim radovanjem pokazao je da je bilo vrijedno čekanja". "Kakav gol i kakva utakmica. Toliko sam srećan zbog njega... Vidjeli smo njegove vještine i postigao je fantastičan gol. Naša akademija radi tako dobro, toliko igrača izlazi na najviši nivo... Nije lako dati im šansu na ovom nivou fudbala, jer u velikim klubovima nema čekanja, ali imali smo sjajnu situaciju. Ovo je veliki kompliment našoj akademiji", rekao je Gvardiola.

Kao i u slučaju Hamiltona, Pepove pohvale odnose i na Boba, zbog koga je Gvardiola odbijao ponude Porta i Ajaksa, kao i mnoge prijedloge da ga pošalje na pozajmicu. U odsustvu Halanda, Španac mu je dao šansu da bude najistureniji napadač i on je tu priliku u Beogradu iskoristio.

"Nadahnuta Crvena zvezda uzvratila je udarac Zvezdi kroz doprinos In-Bom Hvanga, ali Hamilton je iznudio penal u završnici utakmice i Kalvin Filips ga je iskoristio da postigne prvi gol za klub", objavio je Skaj sports. Isti portal je zaključio da je Siti možda projurio kroz grupu, ali je morao da radi za pobjedu u Beogradu. "Aleksandar Katai dao je gol glavom poslije kornera, da bi zadržao tim iz srpske Superlige u utakmici do kraja", navedeno je u izvještaju tog medija.

Izvor: MN PRESS

Skaj Sports dao u Zvezdi najveću ocjenu Hvangu, osmicu, sedmicu su dobili Osman Bukari i Aleksandar katai, a kao najlošiji na terenu u crveno-bijelom označeni su Gelor Kanga i tragičar crveno-bijelih Điga, koji je skrivio penal u finišu. Na drugoj strani, osmice su dobili Bob i Hamilton, očekivano. Uostalom, Majka Hamilton je proglašen i igračem utakmice.

I izvještač Bi-Bi-Sija (BBC) pisao je o debiju iz sna Majke Hamiltona, koji je pomogao prvaku Evrope da prođe u eliminacije sa učinkom od 100 odsto. "Igrač koji je u klubu od svoje devete godine donio je Sitiju prednost u neprijateljskoj atmosferi u Srbiji", navedeno je. Uz naglašavanje razvojnog puta Majke Hamiltona od sakupljača lopti do prvotimca, i BBC najviše pažnje posvećuje Hamiltonu, citirajući i Gvardioline pohvale na njegov račun.

Uz podsjećanje da je Crvena zvezda evropski šampion iz 1991. godine, taj portal navodi i to da je Zvezda ušla u meč bez ikakve šanse da ostane u Evropi, s obzirom na to da je u prošlom kolu izgubio od Jang Bojsa u Bernu, a da je poražen i na gostovanju u Mančesteru, 1:3. Iako Zvezda ni u jednom meču nije "razbijena" i iako je u svakome imala svoje šanse, sigurno će ostati žal za nepreciznom igrom srpskog šampiona u Švajcarskoj i za promašajima Šerifa Endiajea, koji su koštali crveno-bijele ostanka u Evropi i plasmana u nokaut rundu Lige Evrope, u koju će otići Jang Bojs, kao trećeplasirani.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC