• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Horor sezona srpskog fudbala! Posljedice će osjetiti godinama - pali su na 19. mjesto!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Srpski fudbal je ovu sezonu počeo na 11. mjestu, a završava je na 19. i to će ostaviti ozbiljne posljedice po ambicije srpskih klubova.

 Očajan nastup srpskih klubova u Evropi Izvor: MN Press/Football Seeding/Screenshot

Srpski fudbal doživio je ove sezone pravu katastrofu u UEFA takmičenjima. Prvi put su stigli do sjajnog 11. mjesta na UEFA rang-listi, imali su pet predstavnika u Evropi, od čega dva u Ligi šampiona, a nakon ove jeseni mogu samo da se drže za glavu. Crvena zvezda, Partizan, TSC, Čukarički i Vojvodina su na 28 utakmica upisali jednu pobjedu, dva remija i čak 25 poraza, usljed čega se koeficijent "strmoglavio".

Srbija je pala za osam pozicija, tako da će od sezone 2025/26 biti na 19. mjestu UEFA liste, što će ozbiljno zakomplikovati put srpskih klubova na velikoj sceni. Bajka o sve boljoj ligi nestala je preko noći, pa ih sada ponovo čekaju muke kakve su imali recimo 2018. ili 2019. godine kada su "vječiti" morali od samog početka da krče put.

Šta tačno znači 19. mjesto na UEFA listi? To znači da će Srbija umjesto pet predstavnika imati četiri, kao i da je pred njima veći posao u kvalifikacijama. Samo još naredne godine će šampion Srbije u plej-of nove reformirane Lige šampiona, dok će 2025. morati da igra od druge runde kvalifikacija. Uz to, pobjednik Kupa Srbije će dobiti mjesto u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope, a drugoplasirani i trećeplasirani u prvenstvu će u drugu rundu kvalifikacija Konferencijske lige.

Vrijedi napomenuti da je Srbija ove sezone osvojila samo 1,400 bodova (od čega je većina od direktnog plasmana Crvene zvezde u Ligu šampiona), pa tako zvanična statistika kaže da su od njih gori samo Crna Gora, Gruzija, Litvanija, Sjeverna Irska, Vels, Lithenštajn, San Marino, Gibraltar i Estonija. Društvo u kome niko ne želi da se pronađe...


Podsjetimo, jedinu pobjedu srpskom fudbalu ove sezone donio je Partizan protiv Sabaha u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, dok je Crvena zvezda upisala jedan remi u Ligi šampiona (Jang Bojs 2:2), a TSC u Ligi Evrope (Olimpijakos 2:2). Tužno je što su imali čak tri predstavnika u grupnim fazama UEFA takmičenja i da nisu došli niti do jedne pobjede, pa je tako sam Zrinjski osvojio više bodova koliko svi srpski klubovi.

Kako to promijeniti, ostaje na čelnicima srpskih klubova, pošto nisu iskoristili niti jedan benefit koji je mukotrpnim radom stečen prethodnih godina, nego je sve prokockano preko noći...

Izvor: TV Arena sport/screenshot

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC