• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako će izgledati Superliga bogatih: Tri divizije, 64 kluba i milijarde evra - objavljeni detalji!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Superliga bogatih bi mogla da počne već 2025. godine, a za sada znamo samo da se Fudbalski savez Njemačke buni, kao i da su engleski klubovi pod pritiskom navijača da ne uđu u "ovo kolo".

 Superliga Evrope Izvor: oasisamuel/Shutterstock

UEFA i FIFA su izgubile na sudu i sada fudbalu prijete velike promjene. Sve je izvjesnije da će ponovo zaživjeti ideja o Superligi bogatih, a poznato je sada i kako će se razlikovati od takmičenja UEFA (Liga šampiona, Liga Evrope i Konferencijska liga) pošto su javno objavili plan!

Prema posljednjim informacijama, Superligu bi igrala 64 tima u tri divizije. Najbolja bi se zvala Liga zvijezda i nju bi činilo 16 klubova koje su podijeljene u dvije grupe od po osam. Druga bi se zvala Zlatna liga i nju bi igralo takođe 16 klubova i igrala bi se maltene po istom sistemu kao i Liga zvijezda, dok bi treće po rangu takmičenje igrala 32 kluba i zvalo bi se Plava liga. U njemu bi se igrale četiri grupe od po osam klubova.

Svaki tim bi navodno igrao po 14 "garantovanih" utakmica svake sezone, sedam kod kuće i sedam na strani, a navodno bi to bilo "otvoreno takmičenje", a ne zatvoreno - samo za bogate kako se činilo u početku. Ipak, utisak je da će samo elita prvo biti u Ligi zvijezda, dok potom oni iz Zlatne i Plave lige mogu da se plasiraju u nju ako budu uspješni.

Dva najbolja tima iz Zlatne lige išla bi u Ligu zvijezda, dva najgora u Plavu ligu, dok bi iz Plave lige dva najbolja išla rang gore - dok bi 16 bila "eliminisana "i njih bi zamijenili klubovi iz domaćih liga. Za sada još nije jasno po kojoj formuli...


Važna napomena je i da je Superliga bogatih obećala da će prenosi biti besplatni za sve navijače preko posebne platforme (to vjerovatno samo u početku), a obećano je da će osam odsto od prihoda ići u svrhu isplate solidarnosti za klubove koji ne igraju evropska takmičenja. Navodno, to bi bilo 400 miliona evra godišnje, što je dvostruko više nego što daje UEFA. Dakle, više nego primamljiva ponuda, a već znamo da je Florentino Perez iz Real Madrida digao obje ruke za. To i nije čudno kada se zna da će navodno Barselona i Real Madrid, kao nosioci projekta, dobiti po milijardu evra.

"S ogromnim zadovoljstvom pozdravljamo presudu Europskog suda pravde. Sljedećih dana pažljivo ćemo proučiti domete ove presude koja je od velikog istorijskog značaja. Evropski fudbal nikada neće biti monopol, a od danas će klubovi biti gospodari svoje sudbine", rekao je Perez i istakao da će nastaviti da brani ovaj projekat.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC