• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijetnja "riječkim Srbima" u Splitu! Haos nakon utakmice - prozivka za kapitena, pa odgovor na zidu!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Burno je nakon meča, a u centru pažnje su Marko Livaja i poruka za Srbe iz Rijeke.

 transparent o srbima u splitu zbog rijeke Izvor: Omar Arnau / Pixel Media / Profimedia

Fudbaleri splitskog Hajduka nisu uspjeli da savladaju Lokomotivu u prethodnom kolu prvenstva Hrvatske, a to je meč koji je i danima kasnije glavna tema u državi. U centru pažnje našao se najbolji igrač i kapiten Splićana, kultna ličnost na Poljudu, Marko Livaja. Nakon što nije uspio da realizuje penal protiv Lokomotive, bivši reprezentativac Hrvatske otišao je sa suprugom u Grčku na koncert, što je iznerviralo navijače.

Poruka "Dok titula putuje prema Učkoj, ti ladiš ja*a u Grčkoj", uz sada već tradicionalni slogan "Livaja, ostani" koji navijači Hajduka godinama koriste. Ipak, djeluje da ovu poruku nisu napisali navijači Hajduka već da su navijači Rijeke izveli malu prevaru i Split ukrasili grafitom koji bi mogao da izazove razdor u taboru "Bilih". Da ta teorija ima više smisla govori i slogan koji se pojavio nekoliko sati kasnije - "Riječki Srbi, odje*ite od Hajduka, dok vam nije izgorila i Rijeka i Učka!"

Očigledno se u naselju Sirobuja, istočnom predgrađu Splita, vodi navijački rat u kojem je ponovo morala da se nađe i uvreda za Srbe. Nakon raspada Jugoslavije Rijeka je ostala jedan od gradova sa najvećim procentom srpskog stanovništva, a navijači Hajduka tradicionalno potenciraju to u navijačkim sukobima. Već godinama se zna da je Split najmanje prijateljski nastrojen prema Srbima, od svih hrvatskih gradova, što pokazuje i ponašanje Torcide kada se igra jadranski derbi protiv Rijeke.

Inače, Učka o kojoj su pisani grafiti na mostu jeste planina koja se nalazi u blizini Rijeke. Smještena je između Rijeke i slovenačke granice, u sjeveroistočnom dijelu Istre. Nacionalni je park veličine 160 kvadratnih kilometara, odk je najviši vrh planine Vojak, koji se nalazi na 1.396 metara.

Upravo ka toj planini, odnosno Rijeci koja se nalazi u njenoj blizini, kreće se šampionska titula u Hrvatskoj. Nakon 27 odigranih mečeva Rijeka ima 59 osvojenih bodova, Hajduk je na drugom mjestu sa 55, dok je Dinamo treći sa 54. Treba istaći i da Zagrepčani imaju meč manje od najvećih rivala, ali u ovom trenutku im ni to nije dovoljno da preuzmu prvo mjesto od ekipe Željka Sopića, koji je napravio najveći hit šampionata. 



Standings provided by Sofascore

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC