• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DAN ODLUKE: "Zmajevi" nikad nisu prošli baraž, a Ukrajinci samo jednom! (ANKETA)

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Od 20.45 časova na zeničkom "Bilinom polju" sastaće se selekcije Bosne i Hercegovine i Ukrajine u polufinalu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine.

 BiH dosad nikad nije prošla u baražu, Ukrajina jednom Izvor: Shutterstock

Nijedna ni druga reprezentacija tokom svoje istorije nije imala mnogo sreće sa baražima.

"Zmajevi" su dosad četiri puta igrali baraž i nijednom nisu uspjeli da prođu u dalje takmičenje i izbore završni turnir.

Prvi put BiH je igrala 2009. godine u baražu za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi protiv selekcije Portugala, koja je u dvomeču bila uspješnija oba puta minimalnim rezultatom pogocima Bruna Alveša u Lisabonu (1:0), dok je u Zenici domaću mrežu pogodio Raul Meireleš (0:1).

U drugom baražu za plasman na Evropsko prvenstvo 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj ponovo je koban bio Portugal - poslije 0:0 na "Bilinom polju", tadašnji tim Safeta Sušića je doživio potop na "Lužu" - 6:2.

Golove za BiH postigli su Zvjezdan Misimović i Emir Spahić, dok su dvostruki strelci na drugoj strani bili Kristijano Ronaldo i Helder Postiga, a po jednom mrežu "zmajeva" pogađali Nani i Migel Veloso.

Baraž broj tri igran za EURO 2016 u Francuskoj, a "zmajevi" su eliminisani od Republike Irske. Nakon remija u Zenici 1:1 (Edin Džeko - Robi Brejdi), u Dablinu u revanšu je Džonaton Volters sa dva gola izbacio BiH.

I posljednji, četvrti plej-of, selekcija BiH je igrala za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine, koje je zbog pandemije korona virusa odigrano godinu kasnije u 12 gradova iz isto toliko država.

Tada su u polufinalu "zmajevi" eliminisani od Sjeverne Irske nakon slabijeg izvođenja penala (4:3), a u regularnih 120 minuta rezultat je bio neriješen 1:1. Rade Krunić je pogodio za BiH, dok je Najal Mek Gin izjednačio i uveo Sjeverne Irce u produžetke i jedanaesterce.

Tragičari za tadašnji tim Dušana Bajevića bili su Haris Hajradinović i Edin Višća u drugoj i trećoj seriji s "bijele tačke".

S druge strane, Ukrajinci su čak sedam puta igrali u baražu, a uspjeli su da prođu samo jednom i to na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj nakon što su savladali selekciju Slovenije.

Prvi meč, odigran u Lavovu, pripao je domaćinu rezultatom 2:0 pogocima Andrija Jermolenka i Jevhena Seleznjova, dok je u Mariboru u revanšu bilo 1:1. Boštjan Cesar je pogodio za Sloveniju, a Jermolenko u sudijskoj nadoknadi potvrdio prolaz.

Prethodno su Ukrajinci gubili u baražu od Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Grčke, Francuske i selekcije Velsa.

Već smo pisali o međusobnim mečevima BiH i Ukrajine, koji se po treći put sastaju, a "zmajevi" dosad nisu upisali nijednu pobjedu.

Hoće li biti treća sreća za izabranike Save Miloševića i prvi prolazak famoznog baraža?

Anketa

Može li BiH proći Ukrajinu?

  • Ne

    61.11% (11)

  • Da

    38.89% (7)

Može li BiH proći Ukrajinu?

Rezultati

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC