• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije postao legenda već robijaš: Najtalentovaniji Brazilac poslije Pelea - u ovom zatvoru biće devet godina

Svojevremeno najtalentvoaniji fudbaler u Brazilu, napadač Robinjo, počeo je da služi zatvorsku kaznu.

 Robinjo ide u zatvor na devet godina Izvor: Olivier MORIN / AFP / Profimedia

Nekadašnji brazilski fudbaler Robinjo, svojevremeno jedan od najtalentovanijih igrača na svijetu, trebalo je da bude nasljednik Pelea i ikona tamošnjeg fudbala, ali... Čak ni to što ga je Pele proglasio za nasljednika, navijači Santosa se kleli u njegovo umijeće, a čitav Brazil čekao da povede nacionalni tim ka svjetskoj tituli nije bilo dovoljno da Robinjo misli samo o fudbalu. Zbog grijeha iz prošlosti čeka ga devet godina pakla u jednom od brazilskih zatvora.

Robinjo je 2017. godine u odustvu osuđen na devet godina zatvora, pošto je dokazano da je 2013. godine učestvovao u grupnom silovanju djevojke iz Albanije (22). Iako je Robinjo tvrdio da je bilo odnosa, poruke koje je razmjenjivao sa prijateljima poslužile su kao dokaz. "Smijem se jer me uopšte ne brine, djevojka je bila potpuno pijana, ona nema pojma šta se desilo", javio je Robinjo jednom od svojih prijatelja. Kada je drugi prijatelj poslao poruku "Vidio sam te da si stavio penis u njena usta", Robinjo je odgovorio "Ali, to ne znači da smo imali odnos."

Ukupno su osuđena petorica muškaraca, kazna je bila surova - devet godina zatvora, uz zahtjev za izručenje Italiji, kako bi u toj zemlji služio kaznu. To se nije desilo, Brazil nije imao namjeru da ga isporuči u Evropu, pa je donesena odluka da cjelokupnu kaznu odsluži u "zatvoru slavnih", kako se inače naziva objekat Tremembe II, na oko 15 kilometara od Sao Paula.

Najuticajniji mediji u Brazilu već danima pišu o ovom zatvoru - on je u nešto boljem stanju nego ostali u državi, a u njemu uglavnom budu smještena poznata lica koja moraju na robiju. Trebalo je da jedan od "gostiju" bude aktuelni predsjednik Lula da Silva, kojem se između dva predsjednička mandata sudilo. Ovako izgleda ulaz u zatvor Tremembe: 

Inače, brazilski zatvori poznati su po brutalnosti. U njima vladaju bande, uslovi za život su užasni, a česte su otimice, ubistva, pa čak i pobune u kojima stradaju i osuđenici i čuvari. Nije rijedak slučaj da policija i vojska moraju da intervenišu zbog talačkih kriza, kada grupa zatvorenika kidnapuje druge robijaše, pa prijeti ubistvima ukoliko im se ne ispune zatraženi uslovi.

Prije nekoliko godina, Brazil je imao katastrofalnu situaciju u zatvorima kada je u njih stigao korona virus. Kako bi spriječili širenje među zatvorenicima donesene su odluke o puštanju na slobodu onih koji su osuđeni za lakša djela - kako bi se rasteretili kapaciteti i eventualni bolesnici mogli da dobiju bolji tretman. Ispostavilo se da je to katastrofalna odluka i već prvog dana nakon puštanja policija je morala da hapsi doskorašnje zatvorenike koji su odmah po izlasku na slobodu riješili da počinje nova krivična djela. Nadamo se da takav slučaj neće biti sa nekadašnjim fudbalerom Santosa, Real Madrida, Mančester sitija, Milana...

U karijeri je odigrao tačno 100 mečeva za reprezentaciju Brazila, postigao 28 golova, osvojio Kopa Ameriku, igrao na Mundijalu... I sve to uništila je jedna pijana noć u Italiji, dijelom zbog kakvog i treba da se robija minimalno devet godina.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC