• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbaler Lacija nosio nacističke simbole! Pojavio se na derbiju Rima - svi su primijetili ovaj detalj!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Slavni defanzivac Lacija Štefan Radu veliča simbole pod kojima je Njemačka uništavala Evropu.

 fudbaler stefan radu nosi nacisticke simbole na odjeci Izvor: Fabrizio Corradetti / LaPresse / Profimedia

Veliki derbi Rima igrao se juče u Seriji A, a Roma je bila uspješnija od najvećeg rivala Lacija i pogotkom Đanluke Maćinija stigla je do pobjede koja bi mogla da bude ključna kada se budu dijelila mjesta u evropskim takmičenjima. Samu utakmicu obilježio je incident koji su napravili Mateo Genduzi i Paulo Dibala, ali i nevjerovatan potez legendarnog fudbalera Lacija, rumunskog defanzivca Štefana Radua.

Penzionisani fudbaler, rekorder po broju nastupa za Lacio u Seriji A i ukupno, pojavio se na navijačkoj tribini sa kačketom i šalom plave boje, ali i crnim duksom na kom su primijetni nacistički simboli. Na lijevom rukavu duksa koji je nekadašnji rumunski reprezentativac imao na sebi vidjela su se slova "SS Lazio", ali stilizovana tako da SS podsjećaju na Šucštafel. Bila je to paravojna formacija Adolfa Hitlera i njegove partije, u prevodu "Zaštitni odred", a gotovo tokom čitavog postojanja Hajnrih Himler je bio lider organizacije.

Veze navijača Lacija i simbola nacističke Njemačke izuzetno su jake - tokom posljednjih nekoliko decenija na tribinama smo viđali svakakve poruke od njih, pa čak i salutiranje sa visoko podignutom rukom, karakteristično za naciste u Drugom svjetskom ratu. Svojevremeno je u centru pažnje bio i nekadašnji fudbaler Paolo di Kanio, koji je navijačkoj tribini odgovorio salutiranjem, a pod ugovorom sa Lacijom je i Romano Florijani Musolini, čukun-unuk fašističkog diktatora Benita Musolinija.

[Serie A] Stefan Radu, SS Lazio’s all time most capped player, pictured at the Roma derby wearing a hoodie with the Nazi SS logo
byu/AenarIT insoccer

Što se tiče Rumunije, ona je zvanično bila neutralna na početku Drugog svjetskog rata, ali je i na njenoj teritoriji postojao nacistički pokret. Kako su u prvim mjesecima rata pojedini sukobi u Evropi riješeni na štetu Rumuna, pokret Gvozdena garda je jačao i dobijao sve veću podršku naroda, pa je došlo do puča koji je Rumuniju otvoreno stavio na stranu Njemačke. Ubrzo su se rumunski vojnici našli na Istočnom frontu, a tek pred kraj rata, uz novi prevrat na čelu države, Rumunija je promijenila stranu.

Štefan Radu je rođen u Bukureštu i ponikao je u Dinamu, gdje je nakon jedne sezone igranja za rezervni tim prebačen u najjači sastav. U januaru 2008. godine pozajmljen je Laciju, a italijanski klub ga je i otkupio nakon šest mjeseci - u Rimu je igrao narednih 15 godina i oborio nekoliko klupskih rekorda!

Defanzivac koji je nastupao kao štoper ili lijevi bek odigrao je 349 mečeva u Seriji A za Lacio i po tome je najbolji u klupskoj istoriji. On je rekorder i kada je riječ o ukupnom broju mečeva odigranih za tim iz Rima, pošto je nebesko plavi dres nosio čak 427 puta. tokom deceniju i po karijere u Laciju osvojio je tri Kupa Italije i tri Superkupa Italije.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC