• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijela Evropa mu se klanja, a on pamti Marakanu i blato! Zvezda prva vidjela asa Reala - jednog od najvećih ikad

Autor Dragan Šutvić

Dok vodi Real Madrid ka još jednoj tituli Lige šampiona, svojoj petoj, mnogi su zaboravili da je Nijemac prvi veliki evropski nastup, gol i asistenciju, doživio upravo u Beogradu.

 Gol Tonija Krosa protiv Crvene zvezde  Izvor: Jose Luis Contreras / Zuma Press / Profimedia

Početak dvomeča polufinala Lige šampiona, Bajern - Real Madrid, podsjetio je još jednom cijeli svijet na to kakav je majstor Toni Kros. Slavni veteran (34), rođen 1990. godine u Grajfsvaldu na sjevero-istoku Njemačke, igra, pobjeđuje i osvaja toliko dugo da su i ljubitejli fudbala u Srbiji donekle zaboravili da je jedan od najznačajnijih mečeva igrao u Beogradu, na stadionu Crvene zvezde.

Nakon što je kao 16-godišnjak stigao u Bajern i proveo sezonu u omladinskom pogonu, već 2007. trener Otmar Hicfild prepoznao je u đaku Hanze iz Roštoka veliki potencijal i dao mu šansu da nastupi čak 20 puta. Te sezone Kros je dao i jedan gol - upravo protiv Zvezde, za pobjedu Bavaraca u utakmici grupne faze Kupa UEFA, završene potpunim mukom na "Marakani" zbog rezultata 2:3.

Golovima Ognjena Koromana i Nenada Milijaša na strašno teškom, u nekim dijelovima i potpuno blatnjavom terenu "Marakane", Zvezda je vodila 1:0, pa 2:1. Međutim, pred 31.000 gledalaca golove za Bajern postizali su Miroslav Klose, za 1:1, a onda i za 2:2, kao i tinejdžer od 17 godina.

Kros je ušao u igru u 81. minutu, u 85. je asistirao Kloseu za 2:2, a u 94. minutu je i sam savladao Vladimira Ranđelovića i poslao loptu kroz gužvu u Zvezdinom šesnastercu, za konačnih 2:3. Nije moglo bolnije po crveno-bijele, ali bio je to početak karijere koja i danas sija u Ligi šampiona. Ovako je Kros igrao te večeri na "Marakani":

Toni Kros
Izvor: YouTube/MedietaEN

Kros je nosio dres Bajerna do 2014, s tim da je sezonu 2009/10 proveo u Bajeru. Na iznenadnom rastanku, sa 24 godine, postojao je dogovor da pređe u Mančester junajted, jer se dogovorio sve sa Dejvidom Mojesom. Međutim, na Old Trafordu su doveli menadžera Luja Van Gala, trenera koji je i poslao Krosa na pozajmicu u Bajer, pa je taj transfer propao. U vrijeme Svjetskog prvenstva 2014, na kojem je sa "pancerima" bio prvak svijeta, Kros je dobio poziv Karla Anćelotija i ostalo je istorija.

Nekada "Zlatni dečko" U-17 prvenstva Evrope i najbolji strijelac U-17 Evropskog prvenstva 2007, u Bajernu nije ostao toliko dugo koliko se očekivalo, već je te 2014. otišao poslije tri titule, osvojene Lige šampiona 2013, UEFA Superkupa 2013. i FIFA Svjetskog prvenstva za klubove i u Madridu postao jedan od najvećih vezista u istoriji.

Sa "kraljevskim klubom" osvojio je četiri titule prvaka Španije, četiri Lige šampiona, četiri titule FIFA Svjetskog prvenstva za klubove... U dresu Reala odigrao je 460 utakmica, dao 28 golova, 97 puta asistirao i prije svega u Evropi postao član jedne od najvećih generacija u istoriji "kraljevskog kluba". A, sve to je, na neki način, počelo baš na beogradskoj Marakani.

Crvena zvezda je tu grupnu fazu završila sa sva četiri poraza i gol-razlikom 2-9. Upravo ta dva gola protiv Bajerna bila su ujedno i oproštajna za crveno-bijele u Evropi, jer su ispred ostali i Bajern, Braga, Bolton, Aris, a nakon tog ljeta i jeseni u Zvezdi je počeo jako težak i najteži period u klupskoj istoriji. Sa druge strane, Bajern je osvojio prvo jmesto u grupi, pa stigao do polufinala jer je eliminisao Aberdin, Anderleht i Hetafe. U polufinalu je bolji od Bavaraca bio Zenit, koji je te sezone i osvojio evropski trofej, pobjedom protiv Rendžersa u finalu.

Zvezdin strijelac protiv Bajerna, Nenad Milijaš, priznao je da nikad neće zaboraviti taj meč i osjećaj poslije njega. "Ostaće mi u sjećanju mnoge utakmice... Sve Zvezdine pobjede, svaka pobjeda u derbiju, svaki gol u derbiju... Jedina koju smo izgubili, a da će ostati upamćena je Bajern. Sjećam se šta sam par dana kasnije rekao (golmanu i tragičaru) Ivanu Ranđeloviću. To mi je bila jedna od najboljih utakmica, najmestio sam prvi gol, dao sam drugi i na kraju smo izgubili. Bilo mi je baš, baš žao."

Pogledajte Milijašev gol protiv Bajerna:

Nenad Milijaš
Izvor: YouTube/LA[K]I

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC