• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pehar ostaje u Kataloniji: Fudbalerke Barselone pred više od 50.000 gledalaca osvojile Ligu šampiona!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Treći put u istoriji, fudbalerke Barselone šampionke su Evrope.

 Barselona Izvor: Leiting Gao/Orange Pictures/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fudbalerke Barselone odbranile su titulu u Ligi šampiona.

Katalonke su u finalu, odigranom na stadionu "San Mames" u Bilbau pred više od 50.000 gledalaca, savladale Lion 2:0 (0:0), te tako stigle do trećeg trofeja šampiona Evrope u istoriji.

Tim Đonatana Hiraldeza, u njegovoj posljednjoj sezoni na čelu kluba, stigao je do trijumfa golovima u drugom poluvremenu. Aitana Bonmati donijela je vođstvo Barseloni u 63. minutu, da bi Aleksija Puteljas postigla gol u petom minutu sudijske nadoknade za konačnih 2:0.

Sonja Bompastor, za koju se očekuje da zamijeni Emu Hejs na mjestu menadžera Čelsija, nije uspjela da na oproštaju od Liona, inače rekordera sa osam evropskih titula, osvoji novi trofej. Lion je doživio poraz u finalu Lige šampiona prvi put u svojoj istoriji, a istovremeno i prvi neuspjeh u duelima sa Barselonom.

Barselona se prethodno četiri puta sastajala sa Lionom u Ligi šampiona za žene, a francuski tim svaki put je bio uspješniji. Lion je pobjeđivao Katalonke u finalima 2019. i 2022. godine, kao i u oba meča četvrtfinala 2018, ali ovaj put su naišli na jačeg protivnika.

Bio je ovo četvrti trofej za Barselonu ove sezone, koja je ranije osvojila domaću ligu, Kup kraljice i Superkup Španije.

Barselona, koja je eliminisala jednog od favorita Čelsi u polufinalu, nada se da bi mogla da stigne Lionovih osam titula. Tim Sonje Bompastor je pobijedio francuske rivale Pari Sen Žermen da bi stigao do finala, ali su bili slabiji tokom velikog dijela meča, nadigrani su i doživjeli su zaslužen poraz na sjeveru Španije.

Pred rekordnih 50.827 gledalaca, pobjeda je dodatno učvrstila dominaciju Barselone u ženskom fudbalu. Igrali su u svom četvrtom uzastopnom finalu Lige šampiona za žene, nakon što su je osvojili prošle i 2021. godine.

Ženski uspjeh dolazi usred kontinuiranih previranja u muškom timu, a ova pobjeda stigla je ubrzo nakon nacionalnih trijumfa Španije prošle godine na Svjetskom prvenstvu za žene i inauguralnoj Ligi nacija za dame.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC