• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pobijedio Zvezdu '91, Hrvati ga se godinu dana kasnije odrekli! Ko je Joško Jeličić, fudbaler koji napada Piksija?

Autor Nikola Lalović

Joško Jeličić je još dok je igrao bio u centru pažnje i vukao je rizične poteze, a sada je ponovo udario na Dragana Stojkovića Piksija.

 Ko je Joško Jeličić koji napada Piksija  Izvor: Youtube/ Podcast Inkubator/Printscreen/MN Press

Prilično je odjeknula izjava nekadašnjeg veziste Hajduka iz Splita i Dinama iz Zagreba Joška Jeličića o reprezentaciji Srbije! Bivši fudbaler rođen 1971. godine u Solinu je navikao hrvatsku javnost na bombastične izjave i godinama je stručni konsultant HRT-a, a sada je istakao da u Srbiji "ne zna ko koga" i da će mu biti "zabavno" da gleda kako Srbija gubi na Euru.

"Što se tiče Srba, i to u smislu ega i njihovih unutrašnjih problema, meni je drago da su oni na prvenstvu jer neće biti dosadno. Pogotovo ako u prvoj utakmici, što je očekivano, izgube. Nadam se da se neće raspasti, onda će biti puno materijala, već dugo nismo vidjeli ko je s kim, ko koga i tako. Njihov je problem što selektor ništa ne donosi toj ekipi. Moraju imati jasniju hijerarhiju, ne u smislu ko je veća zvijezda. Piksi i njegove izjave, gledali smo kako psuje svog igrača u prijateljskoj utakmici, radi sve ono zbog čega oni već dugo nemaju i vjerovatno nikad neće ni imati kult reprezentacije", rekao je na "HRT"-u Jeličić.

Ali ko je zapravo Joško Jeličić? Publika u Srbiji ga i ne poznaje previše, a u Hrvatskoj je znao da napravi skandal i dok je igrao fudbal. Sam letimičan pogled na karijeru govori da se Jeličić ne plaši rizika...

URADIO ŠTA SE NE RADI, ODMAH GA ISTJERALI IZ REPREZENTACIJE!

Zakačio je Joško Jeličić i ligu SFR Jugoslavije, pošto je 1987. godine debitovao za Hajduk iz Splita. U narednih šest godina bio je ključni igrač tima i na 158 mečeva je dao 38 golova. Osvojio je kultni posljednji Kup maršala Tita kada je Hajduk na stadionu "JNA" golom Alena Bokšića savladao Crvenu zvezdu 1:0. Jeličić je taj meč počeo na klupi, a kada je Igor Štimac u 70. minutu dobio crveni karton zamijenio je Ardijana Koznikua i od 78. minuta do kraja meča bio na terenu.

Osvojio je i ligu Hrvatske sa Hajdukom 1992. godine, prvu titulu ikada u ovoj državi, a onda je 1993. godine prešao u veliki projekat Dinama iz Zagreba. Došao je 1993. uzeo titulu, što je rijedak, rijedak i jedan od prvih slučajeva odlaska direktno iz Hajduka u Dinamo, tj. u Kroaciju kako se tada zvao klub. Otišao je jednu godinu u Sevilju, a onda se vratio u Dinamo gdje je malo igrao od 1997. do 2001 i nije ga bilo u mečevima sa Partizanom u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Što se tiče reprezentacije odigrao je samo jedan meč! Igrao je 1992. godine na prijateljskom meču sa Australijom u Melburnu. Tog 5. jula 1992. odigran je zapravo prvi meč Hrvatske otkako su primljeni u UEFA što se desilo 3. jula 1992. Ipak to je njegov jedini meč u nacionalnom tim, a i njega nije završio jer je dobio crveni karton.

I RANIJE NAPADAO SRBIJU!

Izvor: Youtube/ n0_rest /Printscreen/MN Press

Kada je završio karijeru poslije epizoda u Pohang Stilersima i Zagrebu ubrzo je postao analitičar i vrlo je omiljen u Hrvatskoj zbog toga što uglavnom nema dlake na jeziku. Kada je Hrvatska ušla u finale Mundijala rekao je pred kamerama da igrači "nemaju m*da nego nojeva jaja", a Srbiju je kritikovao i ranije. Kada su "orlovi" izgubili od Švajcarske na Svjetskom prvenstvu u Kataru, takođe je kritikovao selektora Stojkovića.

"Utakmicu bih mogao da uporedim sa stanjem u državama Srbiji i Švajcarskoj. Srbija je vrlo taktički neuredna ekipa i nisam vidio rad i uticaj selektora. Srbija nema tim, ima odlične pojedince, a Švajcarska nema igrače takve klase, ali ima tim, uređen sastav. Piksi je 'igrao desnog bočnog', skakao, hvatao se za glavu, komentarisao suđenje... Što sve odaje nesigurnost. Onda su i igrači ulazili u konflikte. Neverbalna komunikacija trenera jako je važna. A kad pogledate kakve igrače imaju, iz kojih klubova... Međutim primili su osam golova, osvojili jedan bod i ćao", rekao je Jeličić nakon meča i dodao:

"Britanski tabloidi su 'Modra lasta' za srpsku žutu štampu. Ali susjedi u istoriji uvijek otvaraju frontove i traže neprijatelje, a pored njih samih, ne trebaju im neprijatelji! Od Piksija Stojkovića u prve dvije utakmice nisam vidio pomoć. Ako je upola dobar selektor kao što je bio veličanstven igrač... Imao sam čast, ne i zadovoljstvo, igrati protiv njega, ali još nisam svjestan njegove vrijednosti kao selektora. A ambicije koje su postavljali... Na temelju čega? Pobjede nad Portugalom, Norveškom? U redu, ali treba u kontinuitetu razvijati kult reprezentacije da bi imali maksimalna očekivanja", zaključio je bivši igrač Hajduka, Dinama, Zagreba, Sevilje i Pohang Stilersa. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo:

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

del boj

Odlicna analiza ukoliko niste ispranog mozga. Nemamo mi nista slabije igrace od Hrvata decenijama unazad ( mozda malo trenutno Modric vuce na njihovu vodenicu) i svaka mu je na mestu. Na stranu to sto je ekstremni domoljub.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC