• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spavali u kolima, sestra bolovala od leukemije: Životna priča Luke Jovića je teška, a Savo Milošević je u njoj važan lik

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Od svih mjesta na svijetu na kojima žive Srbi, a ima nas vjerovatno od Ankoridža do Vladivostoka, baš dva sela u Semberiji poklone reprezentaciji Srbije posljednje strijelce na evropskim prvenstvima.

 Životna priča Luke Jovića Izvor: MN PRESS, Instagram/Luka Jović

Fudbalska reprezentacija Srbije pred posljednji meč grupne faze na Evropskom prvenstvu i dalje ima šanse da se domogne mjesta među najboljih 16 timova na kontinentu. Za to je najzaslužniji Luka Jović, čiji gol joj je u nadoknadi vremena protiv Slovenije ostavio nadu da će pobjedom protiv Danske sebi obezbijediti mjesto u nokaut fazi turnira.

Jović je sačekao loptu na petercu i glavom je poslao iza leđa nemoćnog Jana Oblaka, za veliko slavlje reprezentativaca i velikog broja srpskih navijača koji su na stadionu gledali utakmicu u Minhenu. Mnogi od njih odmah su pomislili na golove koje je prije 24 postigao Savo Milošević, srpska legenda koja sa Lukom ima toliko veza da bi mnogi ostali iznenađeni.

Pune 24 godine nisu Srbi imali strijelca na Evropskom prvenstvu, još od kada je Savo Milošević podelio titulu za najboljeg golgetera sa čuvenim Patrikom Klajvertom. Slavni Holanđanin na tom turniru razbio je Srbiju, a Savo sve ostale protivnike - dao je dva gola Slovencima, pa po jedan Norvežanima, Špancima i Holanđanima, u nadoknadi vremena.

Osim toga što su posljednji strijelci srpskog nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu, Luka Jović i Savo Milošević imaju još mnogo poveznica. Praktično su iz istog mjesta, dalji su rođaci, a ukoliko pitate Lukinog oca Milana, Savo je jedna od najvažnijih osoba u njihovim životima, jer je uz porodicu mladog fudbalera bio u izuzetno teškim trenucima.

KAD JE BILO NAJTEŽE, SAVO BIO TU

Izvor: Instagram/Luka Jović

U najtežim trenucima našao se Milošević porodici Jović, odnosno Lukinom ocu koji je srpskog reprezentativca od malih nogu vozio za Beograd, na treninge Crvene zvezde. Tu klupske boje nisu značile ništa - Milošević je legenda Partizana, ali je Jovićima pomogao kao da su mu najrođeniji. A zapravo i jesu rod...

Zbog toga se Milošević našao uz porodicu Jović kada je Lukinoj sestri bila neophodna operacija. Uz Dejana Stankovića i Sinišu Mihajlovića prikupio je novac potreban za skupo liječenje u Italiji, otkrio je jednom prilikom Milan Jović, otac srpskog napadača.

"Posebno sam ponosan na prelazni rok u Evropi, Jović je otišao u Real Madrid, to je dijete iz mog sela, zamijenio ga je Joveljić u Frankfurtu, takođe momak sa ovih prostora", rekao je prije nekoliko godina Savo Milošević. Iako nikada nije želio da govori, Savo Milošević je svojevremeno na razne načine pomagao najveće talente iz svog zavičaja.

ZVEZDA NAPADALA SAVA ZBOG LUKE

U drugom susretu sa OFK Beogradom nije bilo ni preokreta ni neizvesnosti. Srnić (dva gola), Jovanović i Vieira pogađali su za 4:1. Bio je to šesti uzastopni meč na kojem je Zvezda postigla 3 ili 4 gola.
Izvor: MN PRESS

Svima je već dobro poznata priča da su Milan i Luka Jović automobilom putovali iz Bijeljine na treninge i utakmice Crvene zvezde. Jednom je Luka imao utakmicu u subotu uveče i nedjelju prije podne, pa nije bilo dovoljno vremena da se preko Drine vrate u rodno selo. Odlučili su da prespavaju na parkingu, čuvari su ih gledali ispod oka, a otac je morao da se budi tokom noći i povremeno pali automobil kako se ne bi smrzli. Bilo je još nekoliko "problematičnih" situacija...

"Desio se jednom prilikom mali incident. Bila je zima, nenormalna vejavica i meni Toma Milićević preko jednog roditelja poruči da ne dovodim Luku. Čovjek zaboravi to da mi kaže, a kada me je vidio, Toma je bio vrlo ljut. Vikao je: ‘Da li si ti normalan, rizikuješ život svog djeteta?’ Pogodilo me je što me je grdio pred svima. I što je najgore, Luka uopšte nije igrao, bio je na klupi", ispičao je Milan Jović, a za tu svađu saznao je i Partizan.

Sve je bilo spremno, crno-bijeli su željeli da Jović prespava u Zemunelu i da odmah ujutru bude registrovan za Partizan. Počela je borba dva najveća srpska kluba za najtalentovanijeg napadača u svom uzrastu, a Zvezda je optužila Savu Miloševića da joj "krade djecu". Legendarni napadač pravdao se i tvrdio da nema nikakve veze sa tim pregovorima, a na sastanku sve tri strane to je potvrdila i porodica Jović. Na kraju je Luka, sa suzama u očima, odlučio da ostane fudbaler Crvene zvezde.

ŠTA JE SAVO URADIO SLOVENCIMA?

Izvor: MN PRESS

Jedan od najboljih mečeva srpske reprezentacije na velikim takmičenjima u istoriji fudbala dogodio se 13. juna 2000. godine. Grad Šarloa u Belgiji, 18.500 navijača, Slovenci na drugoj strani terena. Već u 23. minutu gol Zlatka Zahoviča, pa u 36. minutu ulazak Dragana Stojkovića Piksija umjesto Dejana Stankovića. Zatim u 52. minutu i ulazak Save Miloševića umjesto Darka Kovačevića. A onda šokovi - gol Mirana Pavlina u istom minutu, pa drugi pogodak Zahoviča pet minuta kasnije i na kraju isključenje Siniše Mihajlovića u 60. minutu. Sve je mirisalo na katastrofu.

Reprezentacija Jugoslavije imala je tri gola zaostatka, igrača manje i potpuni haos u svojim redovima jer su već napravljenje dvije ofanzivne izmjene. Trebalo je krenuti u napad, ali... Kako? Ispostavilo se da je tačan odgovor bio preko tandema Ljubinko Drulović - Savo Milošević. Za manje od sedam minuta ovaj tandem je stvorio jednu od najljepših priča reprezentacije.

Prvo je Savo Milošević iskoristio požrtvovanost Miroslava Đukića i loptu iz peterca spakovao u prazan gol, zatim je Drulović odlično ispratio akciju Predraga Mijatovića, a na kraju su njih dvojica kombinovali za treći pogodak. Ljubinko je probio odbranu i ubacio loptu pred gol, a Savo je zakucao u mrežu za konačnih 3:0 i najavu prolaska grupne faze. Kasnije su "orlovi" pobijedili Norvešku 1:0 (golom Miloševića) i pokradeni su protiv Španije (poraz 4:3), da bi u nokaut fazi turnira doživjeli bolan poraz od Holandije (6:1), jednog od domaćin turnira. 

ROĐACI, PRIJATELJI, KOMŠIJE

Izvor: MN PRESS

Iako ćete na internetu često naići na podatak da su Savo Milošević i Luka Jović iz Bijeljine, to zapravo nije u potpunosti tačno. Riječ je o selima u okolini Bijeljine, mestima koja se naslanjaju na reku Drinu - "kičmu srpskog naroda" - i spuštaju se dole ka Šepku, graničnom prelazu u blizini Loznice i Banje Koviljače.

Iz Bijeljine ćete prvo naići na Janju, rodno mjesto Miloševića, a zatim i na Batar, odakle su Jovići. Tu negdje je recimo i polovina puta između Bijeljine i Loznice. Svojevremeno je Savo Milošević ispričao da nije ni čudo što Luku Jovića zna od malih nogu kada su im rodne kuće tek kilometar udaljene jedna od druge, a sa Milanom je svojevremeno i igrao fudbal.

I tako se desilo da od svih mjesta na svijetu na kojima žive Srbi, a ima nas vjerovatno od Ankoridža do Vladivostoka, baš dva sela u Semberiji poklone reprezentaciji posljednje strijelce na evropskim prvenstvima. Ne možemo da tražimo previše od Luke Jovića, ali bio bi scenario kao na filmu da u narednim mečevima na turniru u Njemačkoj izjednači Miloševićev učinak iz 2000. godine i postigne još četiri pogotka u dresu Srbije. A za naredno Evropsko prvenstvo, zna se, nek se pripremi Dejan Joveljić, još jedan komšija...

(MONDO - Dušan Ninković)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC