• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kalkulacije Srbije pred posljednje kolo EURO 2024: Evo šta treba da "orlovi" prođu i bez pobjede!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Reprezentaciju Srbiju mogla bi u nokaut fazu takmičenja da odvedu i samo dva osvojena boda.

 orlovi Izvor: Bernd Feil/M.i.S. / imago sportfotodienst / Profimedia

Fudbalska reprezentacija Srbije ima još jedan meč u grupnoj fazi na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, a pred početak posljednjeg kola pravi je trenutak da pogledamo šta je potrebno "orlovima" sa tog susreta! Nokaut faza takmičenja jeste nadohvat ruke selektoru Draganu Stojkoviću i njegovim izabranicima, a postoji i teorija po kojoj ne moraju da pobijede!

Zapravo, nije tako teško zamisliti da reprezentacija Srbije stigne među 16 najboljih timova u Evropi i sa samo dva osvojena boda na tri meča grupne faze. Da bi se to ispunilo, potrebno je da se poklopi drugi rezultati u ovoj, ali i da se namjeste rezultati u još dvije grupe, kako bi umjesto srpske ispale selekcije iz tih grupa.

Ali, da krenemo polako. Za početak, kako Srbija može do trećeg mjesta u grupi?

SRBIJI DOSTA I BOD!

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

U isto vrijeme, u utorak od 21.00, igraće se mečevi Danska - Srbija i Engleska - Slovenija. Već smo rekli da pobjeda vodi Srbiju dalje, nebitno da li sa druge ili treće pozicije. Ono što je bitno, treću poziciju mogu da osvoje i remijem protiv Danaca, ukoliko Engleska ubjedljivo savlada Slovence - ubjedljivije nego što su to uradili protiv "orlova" (1:0).

Ako bi Engleska pobijedila, obezbijedila bi sebi prvo mjesto u grupi sa sedam bodova, a Slovenci bi porazom od dva ili više golova razlike ostali na dva. Isto toliko, ali uz bolju gol-razliku imala bi i trećeplasirana Srbija, ukoliko bi uspjela da osvoji bod protiv Danaca. Danci bi sa tri osvojena boda kao drugoplasirana selekcija išli u nokaut fazu.

I tek tada počele bi prave kalkulacije za reprezentaciju Srbije! Da li su dva boda dovoljna da se bude među četiri najbolje trećeplasirane selekcije?

DVA REMIJA - DOVOLJNO!

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Pošto su završeni svi mečevi drugog kola grupna faze, sada nam je u svakoj od grupa jasno ko bi i na koji način mogao do treće pozicije. U prilog Srbima ide da što više trećeplasiranih ekipa imaju dva ili manje osvojenih bodova, pa ćemo se baviti samo takvim scenarijima, da vidimo koga mogu da nadmaše remijima protiv Slovenije i Danske.

Za posljednje kolo u grupi A ostao je da se odigra meč između Škotske i Mađarske, a mi ćemo navijati za remi. Ukoliko bude neriješeno na tom susretu, Škoti će imati dva, a Mađari samo jedan osvojeni bod. Takođe, Škotska neće moći da parira Srbiji jer su ih Nijemci ubjedljivo savladali na početku turnira, pa imaju daleko lošiju gol-razliku.

U grupi B potrebno je da se poklope rezultati na oba meča. Dok je sasvim očekivano da Španija savlada Albaniju i osigura prvo mjesto, važno je i da Hrvatska ne pobijedi Italiju. Pobjeda Italijana značila bi da Hrvati završavaju grupu sa jednim bodom, a čak i kad bi imali dva ne bi mogli da pariraju Srbiji zbog lošije gol-razlike. Znači da na tom meču "orlovima" odgovara i neriješen rezultat.

Za kraj, tu je i grupa F, čiji su se mečevi odigrali u subotu po podne. Odgovarao je srpskom timu remi Gruzije i Češke, a sada odgovaraju i porazi tih timova u posljednjem kolu. Neophodno je da Turska pobijedi Češku u posljednjoj rundi, kako bi i oni ostali na samo jednom osvojenom bodu. Sa druge strane, Gruzija može da stigne i do boda protiv Portugala jer sa dva neće moći da bude bolja od Srbije, ukoliko remiziraju protiv Danske.

ZAKLJUČAK: SRBIJA MOŽE!

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Mjesto u nokaut fazi Evropskog prvenstva u fudbalu obezbijediće po dvije najbolje selekcije iz svake grupe, ali i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Jasno je, Srbiji je potrebno da se u dva od šest grupa na trećoj poziciji nađe tim koji će imati lošiji učinak od "orlova".

To može da se dogodi na nekoliko različitih načina:

  • Završavanjem grupne faze sa samo jednim bodom
  • Završavanjem grupne faze sa dva boda, ali lošijom gol-razlikom od Srbije
  • Završavanjem grupne faze sa dva boda, istom gol-razlikom, ali manje datih golova od Srbije

Zbog ovog posljednjeg kriterijuma mnogo bi bolje bilo da protiv Danske odigraju remi sa mnogo golova, nego 0:0. Ukoliko dođe do tog kriterijuma, Srbija neće biti u dobroj situaciji jer je postigla samo gol u prvih 180 minuta. Ukoliko osvoji bod protiv Danaca, u korist će joj ići prva dva kriterijuma, pa će imati čemu da se nada.

(MONDO/D. N.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC