• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Blokirajte ih na izborima, znam kuda vode zemlju!" Najbolji igrač Francuske se hitno obratio naciji: Oni mrze!

Autor Dragan Šutvić

Francuska je prošla u četvrtfinale Evropskog prvenstva, ali najbojem igraču utakmice uopšte nije do priče o fudbalu.

 Žil Kunde o izborima u Francuskoj Izvor: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Reprezentativac Francuske Žil Kunde bio je igrač utakmice u pobjedi svog tima protiv Belgije i plasmana u četvrtfinale Evropskog prvenstva. Ipak, nakon meča u Dizeldorfu njemu nije bilo do fudbala, već je pričao o izborima u Francuskoj. Nakon što je u prvom krugu stranka krajnje desnice Marin Le Pen "Nacionalno okupljanje" osvojila najveći broj glasova, fudbaler reprezentacije i Barselone digao je glas protiv toga.

"Razočaran sam bio kada sam vidio u kom pravcu ide Francuska i da stranka koja je protiv naših vrijednosti ima snažnu podršku. To je stranka krajnje desnice, Nacionalno okupljanje, koja je protiv slobode i protiv našeg suživota. To je moja politička pozicija", kazao je fudbaler.

"Postoji drugi krug i biće važno blokirati krajnju desnicu", dodao je on.

Nacionalno okupljanje osvojilo je 33,15 odsto glasova, što je više od 10 miliona, ujedinjena ljevica ("Novi narodni front") osvojila je 27,9 odsto glasova (skoro devet miliona), a centristička alijansa "Zajedno", u kojoj je stranka Emanuela Makrona "Preporod" osvojila je 20,7 odsto glasova. Drugi krug biće održan 7. jula, a Kunde i najbolji francuski fudbaler Kilijan Mbape odavno pozivaju da se ne glasa za Le Pen.

"Što se mene tiče, vidim da ekstremna desnica nikada nije vodila zemlju ka većoj slobodi, ka više pravde i ka zajedničkom životu. Vidim da je to partija osnovana na mržnji prema drugima, na dezinformacijama i na rečima koje imaju cilj da stigmatizuju i da nas podijele. Ekstremna desnica nije opcija", napisao je Kunde u nedjelju, na dan izbora.

Kunde je rođen u Parizu 1998. godine, počeo je profesionalnu karijeru u Bordou 2016. godine, a igrao je i za Sevilju, od 2019. do 2022. kada je došao u Barselonu. Za "A" reprezentaciju svoje zemlje igra od 2021. godine i do sada je nastupio 31 put u dresu Trikolora. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC