• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Toni Kros ostaće s porodicom da živi u Španiji: Plašio bih se za ćerku da izlazi uveče u Njemačkoj!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Toni Kros je na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj odigrao svoju posljednju zvaničnu fudbalsku utakmicu.

 Toni Kros ostaće s porodicom da živi u Španiji: Plašio bih se za ćerku da izlazi uveče u Njemačkoj! Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Doskorašnji fudbaler Real Madrida poražen je od selekcije Španije u četvrtfinalu EURO 2024 rezultatom 2:1 i nakon toga je okačio kopačke o klin.

U razgovoru za podkast "Lanc i Preht" na državnoj televiziji (ZDF), koju je prenio tamošnji list "Fokus", Kros se dotakao i problema današnjeg njemačkog društva.

"Po završetku karijere ostaću s porodicom da živim u Španiji zato što Njemačka više nije zemlja 'kao što je bila prije deset godina kada smo otišli', rekao je Kros i dodao da bi u poređenju sa Španijom, u svojoj državi imao više nelagode kada bi pustio svoju ćerku, koja će za nekoliko godina imati 14 godina, da izađe "u 23 sata uveče u velikom njemačkom gradu".

Dvojac iz ZDF-a (Markus Lanc, novinar i Rihard David Preht, filozof i pisac) s kojima je razgovarao imali su drugačije mišljenje u vezi s Krosovom izjavom: Lanc je to pripisao "strahu od gubitka kontrole", dok je Preht rekao da Španija "uopšte nije agresivno društvo" i da ima "generalno pozitivniji suživot", za razliku od Njemačke, u kojoj postoji "osjećaj latentne prijetnje".

Netom penzionisani reprezentativac "pancera" govorio je i o temi migracija u njegovu zemlju, iako nije želio da budu isključiv, ali jeste istakao da nešto nedostaje kod "fundamentalno pozivitnog stava prema životu" u Njemačkoj kritikujući manjak kontrole koji je vlada ove zemlje pokazala u samom procesu.

"Evropsko prvenstvo još jednom pokazuje koliko Njemačka može biti otvorena. Mislim, kao što kažete, mi zapravo već pokazujemo, da li je to bilo 2006. godine, da li je sada ponovo, kako, da, s kakvim rukama ova država zapravo dočekuje ljude, ali posljednjih godina mnoge stvari su bile previše 'nekontrolisane'. Mislim da je to sjajno, jer ljudi dolaze kod nas iz inostranstva i onda su srećni. Ali mislim da smo to jednostavno potcijenili i završili sa nečim previše nekontrolisanim. Nisu uspjeli sa ovim suštinski veoma pozitivnim pristupom ili idejom, koju podržavam 1000 odsto. Jasno je da među mnogim imigrantima postoji procenat koji se negativno ističe, ali to je slučaj i među Nijemcima", rekao je Kros, ali i dodao:

"Ako ih ne možete razlikovati (dobre od loših migranata, prim.aut), biće teško za nas na kraju. Tada će stav Nijemaca postajati sve više i više podijeljen", istakao je Kros.

Legendarni vezista Njemačke je počeo karijeru u drugom timu Bajerna iz Minhena, a igrao je i na pozajmici u Bajeru iz Leverkuzena.

Za prvi tim Bajerna nastupao je od 2007. do 2014. godine odigrao je 205 utakmica, postigao 25 golova i osvojio brojne trofeje, među kojima tri titule u Bundesligi i Ligu šampiona.

On je 2014. godine prešao u Real Madrid za koji je odigrao 465 utakmica i postigao 28 golova. Sa "kraljevskim klubom" osvojio je sijaset titula, među kojima pet u Ligi šampiona i četiri titule u Primeri.

Za reprezentaciju Njemačke odigrao je 114 utakmica, postigao sedam golova i osvojio Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Zahvali se merkelovoj

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC