• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

20 godina od "finala" koje su svi zaboravili: Piksi odveo reprezentaciju na kraj svijeta, selektorov sin igrao 90 minuta

Autor Dragan Šutvić

Fudbalska reprezentacija Srbije i Crne Gore je na današnji dan prije dvije decenije igrala za trofej Kirin kupa.

 Prije 20 godina Srbija i Crna Gora igrala Kirin kup u Japanu Izvor: MN PRESS

Prije tačno 20 godina, 13. jula 2004. godine Srbija je igrala "finale" turnira za koji ste već sigurno zaboravili! Pred skoro 60.000 ljudi srpski tim je igrao sa Japanom u finalu "Kirin kupa", jednog od takmičenja koje je godinama okupljalo najrazličitije timove - od Verdera iz Bremena, Fejnorda, Njukasla i Botafoga kao klubova, preko azijskih reprezentacija Kine, Singapura i Tajlanda preko timova Sirije, Urugvaja, B tima Alžira, ali i Argentine, Njemačke, Škotske... 

Te 2004. godine sastav je bio sjledeći - igrali su Srbija i Crna Gora, Slovačka i Japan. Srbija i Crna Gora je došla sa predsjednikom saveza Draganom Stojkovićem Piksijem, živom legendom japanskog fudbala. On je samo tri godine prije toga završio igračku karijeru u Nagoji za koju je igrao sedam godina i kao prva superzvijezda koja je stigla u japanski fudbal imao je, a ima i dalje, status božanstva u zemlji izlazećeg sunca. 

Izvor: JIJI PRESS / AFP / Profimedia

Prvi meč se igrao u Fukuoki, gdje je tim igrao sa Slovačkom. Pred oko 10.000 gledalaca SCG je pobijedila 2:0 golovima Save Miloševića u 6. minutu i Nenada Jestrovića. Selektor Ilija Petković je na ovaj turnir poveo i svog sina Dušana, zbog koga je kasnije izbio skandal pred Svetsko prvenstvo 2006. godine, a on je bio starter na turniru u Japanu. Igrali su Dragoslav Jevrić, Milan Dudić, Dušan Petković, Đorđe Jokić, Aleksandar Panić i Bojan Neziri u odbrani, vezu su činili Dragan Mladenović, Saša Ilić i Miloš Marić, a u napadu su igrali Savo Milošević i Danko Lazović. U drugom poluvremenu su zaigrali Dragan Šarac, Nenad Jestrović, Bojan Zajić, Miloš Kolaković, Simon Vukčević i Jovan Markoski. 

"FINALE" I TRK ENDA IZA JEVRIĆA!

Izvor: KAZUHIRO NOGI / AFP / Profimedia

Pošto je u prvom meču turnira Japan savladao Slovačku 3:1, "plavi" su igrali zapravo neku vrstu finala sa Japancima za prvo mjesto! Na stadionu u Jokohami se skupilo skoro 60.000 ljudi, a gol Jasuhita Enda je riješio meč i donio Japanu sedmi trofej osvajača Kirin kupa. Imala je ekipa Srbije i Crne Gore priliku da dođe do pobede preko Lazovića i Miloševića koji su imali nekoliko šansi, ali nije savladan Kavaguči. 

I na ovom meču je bilo koloritnih imena u timu pa su meč poćeli Jevrić, Dudić, Petković, Šarac, Jokić, Mladenović, Ilić. Pantić, Marić, Milošević i Lazović, a ušli su Neziri, Vukčević, Markoski, Vukmir, Kolaković i Jestrović. 

"Zaslužili smo da pobijedimo na ovom turniru. Igrači su pokazali prave rezerve snage protiv vrlo jakih rivala. Svako je radio svoj posao i sada treba ovu formu da prenesemo na Kup Azije", rekao je selektor Japana Ziko poslije utakmice.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC