• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baka Slišković o Crvenoj zvezdi: Džaja mi nudio vilu na Dedinju i 100 nastupa u reprezentaciji Jugoslavije!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Legendarni Mostarac Blaž Baka Slišković prisustovao je premijeri dokumentarnog filma "Priča o ponosu - HŠK Zrinjski".

 Blaž Slišković o FK Crvena zvezda Dragan Džajić Izvor: MONDO/Samir Cacan

Hrvatskim novinarima je priznao da je u filmu o "plemićima" bila stvari koje nije znao, iako je njegov djed bio jedan od osnivača mostarskog kluba.

U intervjuu "Sport nedjeljom", koje je prenio sajt "Germanijak", Baka nije imao dlake na jeziku, nije izbjegavao odgovore i govorio je šta misli bez obzira da li će se to nekom svidjeti ili neće.

Na konstataciju da u publici tokom premijere nije bilo "onih sa druge strane Neretve", Baka je rekao da on nikad nije dijelio Mostar.

"Nikad nisam dijelio svoj Mostar. Od prvog dana prestanka rata za mene nije bilo više te granice. Ne možeš ugasiti neka prijateljstva koja su vječna. Među prvima sam otišao preko. Idemo ljudi živjeti. Nisam nacionalno obojen! Insistirao sam da me poštuju, mene i moju vjeru kao što ja poštujem druge! To je jednostavna formula koju sam naučio od svog djeda. Nastojao sam da znam ko sam, da se ne ponižavam, da se ne osjećam kao građanin drugog reda. A kakav sam prema sebi takav sam i prema drugima",rekao je Slišković.

Ipak, nije optimista da bi se te stvari u Mostaru mogle u dogledno vrijeme popraviti.

"Prije desetak godina sam vjerovao, ali kako vrijeme odmiče čini mi se da ide na gore umjesto na bolje. Ne znam zašto. Ne želim osuđivati, ali nekako se bojim novih generacija. A znamo svi kako vaspitanje dolazi od kuće. Daj Bože da se prevarim, ali nekako mi se se gubi osjećaj ljudskosti u ovom gradu", dodao je Baka.

Osvrnuo se i na period igračke karijere kad je trebao da napusti Velež i pređe u neki od klubova tzv. velike četvorke.

"Crvena zvezda je opasno zagrizla. Dragan Džajić mi je nudio vilu na Dedinju i sto nastupa u dresu reprezentacije Jugoslavije. Rekao sam mu da vilu imam u Mostaru, a do reprezentacije valjda mogu doći svojim igrama. Ma bio sam naivan. Mislio, ako sam dobar, nebitno je u kojem sam klubu".

Poslije nije imao posebno veliku dilemu birajući između Hajduka i Dinama.

"To je mogla biti jedina dilema, ali zapravo je nije bilo. Uvijek sam najbolje igrao protiv Hajduka. U Mostaru i Splitu i u sebi sam osjetio da je Hajduk taj. Zavolio sam ga".

U dresu Hajduka proveo je pet godina i ostavio nezaboravan trag, a priče o njegovim partijama u "bilom" dresu se prenose generacijama na šta je posebno ponosan.

"Odem na 'Poljud' pa dođu djeca do mene i traže autograme. Kažu, toliko smo čuli o tebi. Bude mi drago, kako neće biti", rekao je Slišković, kojeg su navijači obožavali i zbog boemskog načina života.

"Dođe Vujović i kaže mi: 'Hajmo Baka do gradonačelnika, čeka nas. Ma što ću ja tamo. Ti idi, ja ću na piće s ekipom", uz smijeh je dodao legendarni Mostarac.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC