• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

On je najveća prevara Mančester sitija: Platili 35.000.000, ali novac ostaje "u kući"

Mladi fudbaler već je reprezentativac Brazila, a za prethodni klub nikad nije zaigrao.

 Savinjo potpisao za Mančester siti Izvor: Instagram/savinho/printscreen

Mančester siti će u narednoj sezoni biti jači za talentovanog brazilskog fudbalera Savinja (20), krilnog napadača koji već ima sedam nastupa za seniorsku selekciju svoje zemlje. Engleski tim je za njegove usluge platio gotovo 31 milion funti, ali se iza čitavog posla krije jedna od najvećih "prevara" u istoriji evropskog fudbala.

Savinjo je ponikao u rodnom Brazilu i igrao je za Atletiko Mineiro, a taj tim ga je 2022. godine prodao nakon dvije godine u seniorskom sastavu. Kupac je bila "City Football Group", čiji je najpoznatiji dio Mančester siti. Isti vlasnici imaju brojne timove širom svijeta, pa je u ovom slučaju odlučeno da mladog Brazilca - zvanično - kupi francuski tim Troa. Naravno, Savinjo nikada nije obukao dres tog tima...

Odmah je poslat na pozajmicu u PSV iz Ajndhovena gdje je paralelno igrao za mladi i seniorski tim, a zatim je u narednoj godini nastupao za Đironu. Španski tim je još jedan od timova sa istim vlasnicima, pa je jasno zašto je izabrano da se baš tu fudbalski razvija. Naravno, ponovo Troa nije mogla da računa na njega, iako bi im bio ogromno pojačanje.

Savinjove partije u Španiji ubijedile su Mančester siti da ga otkupi za 35 miliona evra, s tim što bi u narednim godinama moglo da bude dodatno novca zbog bonusa koji su ubačeni u ugovor. Tako je Mančester siti završio veliki letnji transfer - kupovinom igrača koji su njegovi vlasnici već kupili prije dvije godine, ali su ga tada poslali u Francusku.

Dok je Savinjo igrao za PSV i Đironu, Troa je doživjela najteže trenutke u klupskoj istoriji. Dva uzastopna ispadanja značila su selidbu iz prvog u treći rang francuskog fudbala, a navijači su poludjeli zbog ponašanja vlasnika. Napravili su nerede na terenu, tribinama i u okolini stadiona, uz zahtjev da se klub što pre proda kako bi mu se pomogle da stane na zdrave noge. Sa druge strane, jasno je da su vlasnici planirali nešto poput ovog što se desilo - sada je francuski trećeligaš "zaradio" gotovo 40 miliona evra od prodaje fudbalera Mančester sitija. Ako gledamo cijenu po kojoj su kupili Brazilca, za taj novac mogli bi da kupe sedmoricu igrača takvog talenta, pa da ih kasnije preprodaju "bratskom" timu iz Engleske.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC