• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH: Odlukom Saveza, ugrožen položaj domaćih igrača

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini kritikovao je u zvaničnom saopštenju odluku FS BiH da igrače iz Evropske unije u narednoj sezoni ne smatra strancima.

 Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH: Odlukom FS BiH, ugrožen položaj domaćih igrača Izvor: FK Borac/Nikola Kulaga

Saopštenje prenosimo u cijelosti.

"Na sjednici Odbora za hitnost Fudbalskog Saveza BiH, koja se održala u subotu 27. 7. 2024. godine, usvojena je između ostalog i odluka o izmjeni propozicija takmičenja u sezoni 2024/25, a koja se odnosi na status stranih igrača.

Ovom odlukom u smislu prava nastupa se ne smatraju igrači koji imaju državljanstvo neke od država zemalja bivše SFRJ. U dopuni propozicija se sada nalazi da se stranim državljanima ne smatraju igrači koji imaju državljanstvo neke od zemalja članica Evropske unije.
Smatramo da je već prošlogodišnja odluka o 'ex-yu' igračima bila bespotrebna, a ovogodišnja se može okarakteristati destruktivnom za domaći fudbal. Postavlja se pitanje zbog čega je Odbor za hitnost FS BiH donio takvu odluku i to baš nekoliko dana uoči početka nove sezone, kada je većina timova već sklopilo kadar za predstojeće takmičenje. Ko je inicirao donošenje ove odluke, koji su pojedinci istu odobrili, te da li su klubovi, takmičari u PL BiH pitani za mišljenje o ovome? Koje su stvarne potrebe za ovakvom odlukom i šta je zapravo cilj?

Smatramo da se institut domaćeg igrača treba poštovati i žaštiti. Ovakvom odlukom zasigurno se ne doprinosi jačanju domaćeg fudbala, jer je ona plod određenih interesa, a nipošto namjere da se unaprijedi premijerligaško takmičenje i bh. fudbal uopšte. Takođe, smatramo da odluke poput ovih dodatno utiču na motiv trenera, omladinskih pogona i škola fudbala, te velikog broja mladih dječaka koji sada imaju još teži put do seniorskog fudbala.

Naša želja, a ujedno i strateški cilj rada jeste poboljšanje uslova za bh. fudbalere. Želimo kvalitetno, dobro organizovano i promovisano domaće takmičenje, koje će pratiti propisi usklađeni sa FIFA standardima, gdje će glavnu ulogu imati bh. igrači i naši treneri. Odluka o tome da se stranim državljanima ne smatraju igrači koji imaju državljanstvo neke od zemalja članica EU prioritet stavljaju na strane fudbalere, umjesto na domaće i ne može naći svoje opravdanje", navedeno je u saopštenju.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC