• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbaleri glupi? Neće da bude...

Najnovije istraživanje pokazalo je da su profesionalni sportisti brži od studenata u rješavanju kompleksnih vizuelnih testova.

 Fudbaleri glupi? Neće da bude... Izvor: MONDO

Snaga sportista nije samo u mišićima, ističu autori studije objavljene u časopisu "Nejčer sajentifik riports" (Nature Scientific Reports) navodeći da su ljudi koji se profesionalno bave sportom najbolje snalaze u pojedinim dinamičnim situacijama.

"U stanju su da se u kratkim vremenskim periodima maksimalno koncentrišu i tako postignu nevjerovatne kognitivne sposobnosti", navodi autorka studije Žoslin Fober sa škole optometrije Univerziteta u Montrealu.

"Profesionalni sportisti kao grupa imaju nevjerovante sposobnosti za brzo ovladavanje neočekivanim, kompleksnim, dinamičkim vizuelnim scenama", istakla je ona, prenosi AFP.

Za potrebe studije, Fober je testirala 102 profesionalnih sportista, 173 rekreativca i 33 studenta koji se ne bave sportom, prosječne starosti 23 godine.

Među profesionalnim sportistima bio je 51 fudbaler prvoligaša, 21 hokejaš i 30 ragbista. Svi su podvrgnuti istom 3D vizuelnom testu, a zadatak je bio da očima prate predmete koji se kreću na ekranu. Test je ponovljen 15 puta u roku od pet dana.

Od samog početka, vrhunski sportisti su bili bolji od ostalih, a njihovi rezultati su bili sve bolji kako je test napredovao, objasnila je Fober. Rekreativci su imali slične rezultate kao i studenti prilikom prvog testa, ali su kasnije bili bolji.

"Ovaj test nam otkriva ono što vrhunske sportiste čini tako posebnim", kazala je kanadska naučnica, navodeći da je test pokazao da profesionalni sportisti brže uče kako da protumače realnu situaciju u pokretu.

Iz studije se, međutim, ne može zaključiti da li je ova sposobnost urođena ili je rezultat kontinuiranog treninga. Prethodna istraživanja su pokazala da se debljina pojedinih dijelova mozga sportista povećava što duže treniraju kao i da dolazi do promjene u dijelu mozga koji reguliše percepciju pokreta.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC