• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Fudbaleri iz BiH su socijalni slučajevi"!

Autor mondo.ba

Povratnici iz inostranstva u Premijer ligu Bosne i Hercegovine progovorili o katastrofalnom finansijskom stanju u kojem se nalaze fudbaleri u bh. eliti.

 "Fudbaleri iz BiH su socijalni slučajevi"! Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Jedan od najboljih igrača Slavije iz Istočnog Sarajeva Zoran Kokot otvorio dušu o teškim ekonomskim uslovima života fudbalera iz Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Igrač "sokolova", koji je u inostranoj karijeri nastupao za klubove u Kanadi, Belgiji i Iranu, izjavio je da većina fudbalera koja nastupa u bosanskohercegovačkoj eliti nema novca ni za hljeb.

"Fudbaleri svugdje u svijetu lijepo zarađuju i maksimalno su zaštićeni osim ovdje u BiH. Mi smo profesionalci samo na papiru jer kod nas igrač je dužan da izvršava obaveze prema klubu, a s druge strane većina igrača nema ni za hljeb, pa su prinuđeni da pozajmljuju novac. Žao mi je zbog toga, ali ovo je realnost u BiH koju svi moraju da vide. Ovdje ne ciljam samo na jedan već na sve klubove. Većina njih ostane dužna fudbalerima koji putem sudova moraju da traže zarađeno", rekao je Kokot za "EuroBlic".

Prema njegovim riječima, rješenje ovog problema mora da pronađe Fudbalski savez BiH.

"Klubovi po svaku cijenu žele da budu profesionalni, a to nisu finansijski u stanju. Zbog toga bi FS BiH morao da reaguje i da na neki način odredi ko može biti ‘profi’ a ko ne".

"POLEDICA POKAZAO PUT"

Nekadašnji član Banjalučana Vladimir Karalić pokušao je da osnuje sindikat fudbalera, ali plan nije realizovao.

"Da bi kao sindikat bili priznati od FIFA moramo biti registrovani na državnom nivou. Zato nam je potrebno malo jedinstva, ali i dobre volje. Sindikat je jedini način da se igrači zaštite. Mirko Poledica je uz dosta problema uradio taj posao u Srbiji, a kad su ostali vidjeli da to funkcioniše masovno su počeli da se učlanjuju. Vjerujem da će tako biti i kod nas", naglasio je Karalić.

Mišljenje igrača iz Istočnog Sarajeva dijeli i nekadašnji fudbaler Borca i Sarajeva Vule Trivunović, koji je van granica BiH branio boje ekipa iz Njemačke, Rusije, Poljske i Kazahstana.

"Fudbaleri u BiH su socijalni slučajevi jer velika većina živi od pozajmica. S druge strane naši klubovi ne mogu da prate one iz inostranstva. Možda samo Sarajevo može da uhvati taj priključak, ne po visini primanja, već po redovnosti isplate obaveza prema igračima".

Osim bordo tima izdvojio je Široki Brijeg kao pozitivan primjer profesionalnog kluba.

"Još nisam čuo da je neki igrač tužio Široki Brijeg ili da su s ‘Pecare’ ostali dužni nekom. Kao da nisu iz BiH, kao da je Široki Brijeg druga država. Tamo su igrači cijenjeni i poštovani. I Zrinjski redovno isplaćuje primanja svojim igračima, a stanje se navodno popravlja i u Željezničaru", rekao je aktuelni trener prvoligaša Republike Srpske Slobode iz Mrkonjić Grada.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC