• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Engleska u šoku, Rusija do boda u 92!

Autor mondo.rs

Bolja od prve sekunde utakmice, Engleska je surovo kažnjena za brojne promašaje, pa lep gol Dajera iz slobodnjaka za 1:0 nije bio dovoljan. Glušakov je ukrao Berezutskom gol karijere.

Gol je pripisan Denisu Glušakovu, ali zapravo je potez utakmice delo 33-godišnjeg kapitena Rusije Vasilija Berezutskog:

Njegovim četvrtim reprezentativnim pogotkom u karijeri, a prvim posle tri godine - neka oprosti Glušakov koji je samo overio loptu na putu ka mreži savladanog Džoa Harta - prosečna, nezanimljiva, defanzivna i malokrvna Rusija ukrala je Engleskoj zasluženu pobedu, kada se sabere i oduzme sve prikazano na "Velodromu" ove subote uveče.

U drugom kolu Grupe B, posle tri dana nasilja na ulicama Marseja: Engleska – Rusija 1:1 (0:0)!

Mnogo bolji od prve sekunde utakmice, Englezi su u vođstvo došli u 73. minutu i to iz prekida koji je maestralno izveo Erik Dajer. Možda fantastični Igor Akinfejrev nije očekivao da će Dajer šutirati, a još manje u njegov ugao - posle nekoliko sjajnih intervencija, primio je gol koji je morao da odbrani.


Englezi su verovatno pomislili i da su nadigrali i pobedili rivala, ali ovo drugo nisu - u 92. minutu, na dugu loptu pravo niodkud natrčao je kapiten, vremešni štoper "zbornaje" Vasilij Berezutski i udarcem glavom lobovao Džoa Harta!

Malo posle toga, kraj!

Engleska, bez Džejmija Vardija u startnoj postavi, sa kapitenom Vejnom Runijem u veznom redu, ali baš u veznom redu, ne iza napadača, sa Rahimom Sterlingom i Adamom Lalanom na krilima i Harijem Kejnom u špicu, fudbalski je "ubila" Rusiju u prvom poluvremena, ali propustila nekoliko izglednih šansi da ranije povede i netera protivnika da se konkretnije otvori u nastavku utakmice, međutim...

Akinfejev je branio sve što je išlo u okvir gola, a Dele Ali i Lalana potrudili su se da neki udarci završe u reklamama i na tribinama divnog stadiona Olimpika, tako da je najmlađi selektor na šampionatu, Leonid Slutski imao 15 minuta pauze da malo sabere svoje igrače.

Igra Rusa u nastavku nije se promenila nabolje, ali je Engleska izgubila od oštrine, brzine, ideja i tečnosti iz prvih 45 minuta, tako da su uglavnom prekidi bili potencijalna opasnost za Akinfejeva, koji je u 70. minutu zabeležio odbranu utakmice, posle udarca Runija (pomogla mu je i prečka), da bi samo tri minuta kasnije naivno ranije krenuo da "lovi" šut Erika Dajera preko živog zida i bio kažnjen - defanzivni vezista, za kojeg je malo ko očekivao da će uopšte izvoditi prekide - plasirao je loptu "u golmanov" ugao, uhvatio Akinfejeva u raskoraku i postigao gol za koji se do poslednjeg minuta utakmice mislilo da je pobednički.

Iako je Slutski napravio tri ofanzivne izmene do 90. minuta, a Hodžson zakasnio s nekolicinom svojih, sve do akcije u nadoknadi vremena - koja nije "mirisala" na gol - "zbornaja" je igrala kao da vodi, a ne gubi!

No, "balon" sa levog krila, na koji Hart nije imao hrabrosti da izađe, glavom je dočekao Berezutski, koji je oduvao nižeg Danija Rouza u duelu i onda plasirao loptu u mrežu preko skamenjenog golmana Engleske - 1:1!

Englezi ni na devetom pojavljivanju na evropskim prvenstvima nisu pobedili, zabeležili su peti remi, uz četiri poraza i svoju utakmicu sa Velsom u 2. kolu učinili enormno važnom, s obzirom na to da su Grupu B njihove komšije otvorile pobedom nad Slovačkom od 2:1.

Zvuči gotovo neverovatno, ali do večerass ova dva tima velike tradicije samo su se dva puta sastala, u kvalifikacijama za EURO 2008, Englezi su pobedili 3:0, a Rusi 2:1 kod kuće.

Sukoba između ruskih i engleskih huligana bilo je i na samim tribinama "Velodroma" nakon što je Marsej danima bio – i još je – u vanrednom stanju zbog masovnih sukoba huligana, a danas uoči utakmicejedan engleski navijač zadobio je povrede opasne po život i nalazi se na intenzivnoj nezi.

Grupa B

Vels – Slovačka 2:1 (1:0)
/Bejl 10, Robson-Kanu 81 – Duda 61

Engleska – Rusija 1:1 (0:0)
/Dajer 73 - Glušakov 90+2/

Tabela: Vels 3, Engleska 1, Rusija 1, Slovačka (+1) 0.

Selektori Roj Hodžson i Leonid Slutski, pored toga što su pokušavali igrače da drže podalje od užasnih vesti, odlučili su se za sledeće sastave:

Engleska: Hart – Voker, Kejhil, Smoling, Rouz – Dajer, Ali, Lalana, Sterling (od 87. Milner), Runi (od 78. Vilšer) – Kejn.

Selektor: Hodžson.

Rusija: Akinfejev – Smolnikov, Ignjaševič, Berezutski, Šenikov – Nojštater (od 80. Glušakov), Golovin (od 77. Širokov), Šatov – Smolov (od 85. Mamajev), Kokorin, Dzjuba.

Selektor: Slutski.

Sudio je Italijan Nikola Ricoli, koji je veoma strog i "lak" na kartonima, ali večeras nije imao mnogo posla.


IZ MINUTA U MINUT:

90+2 - GOOOOOOOOOOOOL!

Kakav kraj, kakav šok za Engleze - Berezutski je lobovao Harta i doneo bod svom timu!



87 - Miler umesto Sterlinga, Mamajev umesto Smolova, a vreme teče!

84 - Vreme prolazi, a Rusi ne dolaze ni do lopte.

80 - Slutski pravi još jednu izmenu, "vadi" Nojštatera, ubacuje Glušakova.

78 - Gol Dajera naterao je selektore da naprave prve izmene - Golovin izlazi, Širokov ulazi, Runi izlazi, Vilšer ulazi.

73 - GOOOOOOOOOL!

Engleska vodi i to golom Dajera iz slobodnog udarca. Malo ko je očekivao da će on šutirati, a šutirao je odlično i kaznio nespremnog Akinfejeva, koji je do tada bio kandidat za igrača utakmice.



70 - AKINFEJEV!?!?!

Šta je upravo odbranio Akinfejev! Probili su Englezi rusku odbranu po levoj strani, Rouz je centrirao po zemlji, štoperi "zbornaje" izbili nespretno loptu ka ivici šesnaesterca a na nju natrčao Runi, koji je sa 15 metara šutirao u donji desni ugao golmana Rusije, koji je zabeležio maestralnu odbranu i loptu, uz pomoć prečke, vratio u polje.

Šutirao je Sterling u nastavku akcije i pogodio stativu, ali se aktivirao iz ofsajda.

63 - SMOLOV!

Ništa, ništa i onda velika šansa! Stvorio ju je Smolov, koji je uspeo da primiri jednu dugu loptu sa svoje polovine i onda lukavo gađao "malu mrežu" udarcem "iz kolena", ali je bio malo neprecizan.

62 - Kejhil je ispao naivno na sredini terena, Dzjuba ga je "okrenuo" i krenuo na gol Engleske, tako da je štoper Čelsija morao da pravi faul i zaradi prvi žuti karton na meču.

59 - PANIKA!

Drugu šansu na meču Rusi su imali ponovo posle prekida. Loptu iz kornera sa desne strane nije niko zahvatio glavom, ali je ona pogodila u telo jednog igrača Engleske koji je imao sreće da je Hart bio pribran i prebacio preko prečke potencijalni autogol. Posle narednog prekida, Smolnikov je sačekao jednu loše izbijenu loptu Engleza ali je volej udarac bio očajan.

54 - SREĆA ZA RUSE!

Posle desetak minuta ničega na startu drugog poluvremena, Smolnikov je pogrešio i napravio faul na ivici šesnaesterca, koji je oštro "iz mrtvog ugla" izveo Kejn, međutim na njegovu loptu nije imao ko da namesti nogu.

Poluvreme: Nekako je rezultat i dalje 0:0. Rusija kao da nije ni izašla na Velodrom, dok su Englezi - iako s tradicijom loših nastupa na velikim takmičenjima - prikazali lep, brz, prost i produktivan fudbal, ali ne i efikasan. Malo zbog nepreciznosti, malo zbog Akinfejeva, jedinog igrača u ruskom timu koji zaslužuje da se o njemu napiše bilo šta pozitivno. Runi u sredini terena? Iznenađenje i to prijatno! Sedmorica od desetorice igrača Engleske u polju uputila su bar po šut na gol.

35 - RUNI! AKINFEJEV!

Englezi fudbalski "ubijaju" Rusiju. Trče, vezu, borbeni su, kreativni, a umalo da "vezista" Runi postigne divan gol. Pas s desne strane sačekao je na "kapici", prijemom podigao loptu pred sebe, da onda raspalio volej udarcem - pravo u Akinfejeva koji je bombu boksovao u polje.

28 - GOL! ALI IZ OFSAJDA!

Kejn je postigao lep gol za 1:0, međutim iz očigledne ofsajd pozicije koja nije promakla italijanskoj petorci, međutim Englezi su bez ikakvih problema, u nekoliko pasova stigli od svog do ruskog gola i stvorili novu šansu za pogodak koji "visi u vazduhu".

22 - LALANA!

Druga šansa za igrača Liverpula, drugi put odlazi u nepovrat. Englezi igraju lepo, prosto, brzo, pasom i kretnjom bez lopte, a jedna takva akcija izbacila je vezistu u prvi plan i on se nije dobro snašao - šutirao je iskosa sa desne strane desnom nogom - pored gola..

17 - PRILIKA! ZA RUSE! I ENGLEZE!

Prvi put su pripretili Rusi, posle faula i centaršuta sa desne strane, najviši u skoku bio je Ignaševič, ali je i njegov udarac glavom išao po sredini gola, pa je Hart lagano uzeo loptu rukama i bacio je u polje za brzu kontru Engleza, koji su zamalo postigli gol!

Sterling je ostavio petom za Rouza, ovaj centrirao, a Ali zakasnio za pola metra.

15 - Od Rusa smo u prvih 15 minuta videli nekoliko zgodnih navijačica na tribinama. Igru ne.

12 - TREĆA ŠANSA!

Englezi su bolji i ne vode pre svega zbog Akinfejeva. Na centaršut iz kornera naleteo je Smoling, tukao je glavom, ali nedovoljno precizno da bi savladao sigurnog golmana. Poput Lalane, i Smoling je poslao loptu po sredini gola.

10 - VELIKA ŠANSA ALI I OFSAJD!

Koji, inače, nije dosuđen. Na centaršut sa desne strane, Ali je sjano skočio i zahvatio loptu glavom a na nešto između šuta i dodavanja natrčao je Kejn i zamalo zakasnio. Da je stigao do lopte, dao bi gol - iz ofsajda.

7 - ŠANSA!

Velika prilika za Engleze i velika odbrana Akinfejeva. Pukla je ruska odbrana na desnoj strani, Lalana se našao u šansi, ali je njegov oštar udarac išao po sredini gola, što je iskusni čuvar mreže Rusije uspeo da izbije u korner.

Morao je Lalana staloženiji da bude u ovoj, zaista, stopostotnoj šansi.

3 - Englezi igraju sa petoricom igrača iz Totenhema, nema Milnera, nema Vardija. Videćemo hoće li Hodžsonu već večeras "skidati kožu" zbog toga.



1 - Počelo je!

20:56 - Slušamo "Госуда́рственный гимн Росси́йской Федера́ции" i "Good Save the Queen". Svi pevaju, pa i Runi.

20:54 - Ekipe izlaze na teren, Englezi će igrati u beloj opremi, Rusi u tamno crvenoj.

20:50 - Fudbalska reprezentacija Engleske prošetala se kroz kvalifikacije i u grupi u kojoj su bili i Švajcarska i Slovenija, zabeležili svih deset pobeda uz gol-razliku od 31:3. Međutim, "tri lava" nikada nisu zabeležila pobedu na otvaranju EP - četiri remija i četiri poraza u prethodnih osam nastupa.

20:45 - Istorijski gledano, Rusija je značajnija sila u evropskom fudbalu od Engleske. Bar kada su nastupi na evropskim prvenstvima u pitanju. SSSR je bio prvi šampion Evrope pobedom od 2:1 nad Jugoslavijom 1960. godine, a posle još tri puta igrao finala i gubio. Od rasada Sovjetskog Saveza, Rusija je igrala i jedno polufinale, što je verovali ili ne najveći uspeh u istoriji engleskog fudbala.



Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC