• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gordan Petrić: Možda jednog dana odem u Njukasl

Autor mondo.rs

Gordan Petrić prvi put kao trener jedne superligaške ekipe. Čukarički veruje u njega. "Tražiću od igrača da igraju fudbal, a ne da se igraju fudbala", poručuje.

 Gordan Petrić: Možda jednog dana odem u Njukasl Izvor: MONDO/Mladen Šolak



Gordan Petrić (47), bivši odbrambeni igrač Partizana, počeo je da uči za trenera pre nekoliko godina, da bi školovanje uspešno prošao i "zaradio" PRO licencu, koja mu je omogućila da se posle igračke karijere posveti trenerskom poslu.

Kao trener je radio u Zemunu, Sinđeliću i u Bežaniji, da bi od danas počeo da radi i u svom prvom superligaškom klubu - Čukaričkom.

Pojedine njegove kolege, poput bivšeg saigrača iz Partizana Slaviše Jokanovića, već imaju trenerski renome (Jokanović je, recimo, uveo Votford u Premijer ligu, sad radi kao trener Fulama, a prethodno je bio u Izraelu), a da li će njegovim stopama krenuti i nekadašnji igrač Rendžersa i Dandi junajteda - videćemo.

Petrić ima zahtevan zadatak - da trgne Čukarički, klub koji važi za organizaciono i finansijski najstabilniji u najjačoj ligi u Srbiji i da pokuša da ga "digne" sa dna tabele. Čukarički je u prethodnih devet kola osvojio samo pet bodova (jedna pobeda), a takvi loši rezultati primorali su dosadašnjeg šefa stručnog štaba Milana Lešnjaka da se povuče.

Nekadašnji reprezentativac SFR i SR Jugoslavije, bivši internacionalac i ex funkcioner Partizana, u četvrtak je zvanično promovisan u novog trenera Čukaričkog. Posle višemesečnih epizoda na klupi Bežanije (2012/13), Sinđelića i Zemuna (2015), bivši pomoćnik u stručnom štabu reprezentacije preuzeo je "brđane" u veoma teškom momentu.

Novi trener postavio je pred ekipu jasan zahtev - da "brđani" igraju fudbal, a ne da se igraju fudbala.

"Gledao sam par utakmica Čukaričkog, pogotovo na početku sezone, u Evropi. Naravno, za dva dana sam dosta kaseta odgledao, kao i jučerašnji kup duel. Problem ćemo locirati u narednom periodu, a za sada mogu da primetim da se ekipa Čukaričkog igra fudbala, ali da ga ne igra kako treba da igra. Kad igrači budu shvatili da moraju da igraju fudbal i ako što pre dođu do tog saznanja, Čukarički će imati sve bolju i bolju poziciju na tabeli", rekao je Petrić na predstavljanju u klubu sa Banovog brda.

PETRIĆ "ČILEANAC"

Kao član zlatne "čileanske" generacije jugoslovenskog fudbala, Petrić je nosio i dres mlađih nacionalnih selekcija. U klupskoj karijeri, igrao je za OFK Beograd, Partizan, Dandi, Glazgov Rendžers, Kristal Palas, atinski AEK, Harts i Sičuan Guanjčen. Ove godine u središte pažnje javnosti stupao je otvorenim i iskrenim komentarima svog viđenja situacije u Partizanu, kluba u kojem se afirmisao i kojem se nekoliko puta vraćao.

Petrićeva promocija za mnoge je došla iznenadno, posebno jer se prošle nedelje činilo izvesnim da će posle odlaska Milana Lešnjaka ekipu preuzeti Nenad Lalatović, trener Vojvodine koji je posle nesporazuma sa rukovodstvom "lala" ipak ostao u Novom Sadu.

Sportski direktor Čukaričkog Vladimir Matijašević potvrdio je da je bilo pregovora sa Lalatovićem, podvukavši da je i s tim u vezi imao potpuno iskrenu situaciju sa Petrićem, svojim bivšim saigračem iz AEK-a i saradnikom iz Sinđelića.

"Pričali smo sa Lalatovićem, i to ja lično. To i Gordan zna, jer sam se i tada čuo sa njim. Pregovarao sam sa Lalatovićem jer je imao problema u Vojvodini. Hteo je da dođe, pa nije došao i u istom danu kada sam pričao sa Lalatovićem objasnio sam sve i Gordanu", otkrio je Matijašević.

Petrić je s tim u vezi dodao...

"Tačno je da je Čukarički pregovarao sa Lalatovićem, što je sasvim normalno, jer se direktor i Lalatović dobro poznaju i na Lalatovića ne treba trošiti reči, jer je on iskusniji nego ja. To je normalna procedura. Sa druge strane, ne mora da se kaže da je neko drugi izbor u ovakvoj situaciji. Takav je život, fudbalski i igrački i tako se kreće kada se odlučujete za neki poziv. Ne mislim da sam drugi izbor, a da li su naši slično ili bolje rešenje - videćemo u narednom periodu", poručio je Petrić.

Na pitanje šta podrazumeva pod zahtevom da "ekipa igra fudbal, a da se ne igra fudbala", Petrić je objasnio:

"Insistiraću da Čukarički bude ekipa koja ima karakter, koja u svakom trenutku može da prepozna kako se izvodi aut, prekid, kako se postavlja posle izgubljene lopte i pri napadu, ali da u datom trenutku kada treba da iskoči agresivno. Dosta golova primili su naivno, 'ajde da kažem da su 'glupe' golove primali. To mora da se izbaci. Zašto je tako bilo - videćemo i pokušaćemo da rešimo".

O svom o prvom superigaškom iskustvu...

"Čukarički je moj prvi klub u ovom takmičenju iz prostog razloga što smo, kada smo završili školovanje (za trenera), imali obavezu da radimo u ekipama koje su u nižem rangu. Dolazak u Čukarički je možda i prekretnica u mojoj karijeri, klub je u nezgodnom položaju i ako klub zajedno sa mnom napravi uspeh, to će biti uspeh i za mene. Svestan sam obaveza u Čukaričkom, tradicije kluba i onoga što je klub postigao poslednjih godina".

Sa psihološke strane, kao partizanovcu i bivšem igraču i funkcioneru crno-belih, boje novog kluba će mu prijati, iako ne ističe značaj tog detalja.

"Dobro, bilo je i crveno-belo u 'Sinđi' i nisam u toj paranoji crvene boje i crne boje. Zna se čiji sam ja navijač, ali ja sam čist profesionalac, naravno da mi odgovara da vodim crno-belo. Da li će jednog dana biti Njukasl - videćemo", nasmejao se novi trener Čuke, pred kojim je veliki rad.

Izvor: MN PRESS



"Brđani" su prvi put pod Petrićevom komandom radili od 16 časova, a svoj debi na klupi novog tima Petrić će imati u subotu, protiv Rada.

Od jedinog trijumfa (nad Bačkom, 1:0), Čuka je pretrpela čak četiri poraza u poslednjih pet kola, zaključno sa prošlim vikendom, kada je na njenom stadionu slavio Spartak.

Da li je imao slično iskustvo na trenerskim počecima i da li je ikad preuzeo tim u težoj situaciji?

"Da, imao sam težu situaciju, upravo me je direktor do mene (Matijašević) stavio u problem, u Sinđeliću, gde su mi neki drugari i kolege rekli da sam potpuni ludak što sam uzeo ekipu koja je dotad sakupila 12 bodova, pa smo završili peti ili šesti. Ne znači da to ne mogu to i sa Čukaričkim, možda mogu još bolje, ali videćemo, jer sve će zavisiti od reakcije ekipe... Igrači su svesni tabele. Psihološki deo utiče na igrače. Ne mislim da ekipa nije fizički spremna kad igra loše, to obično dosta ljudi priča. I mladi igrači koji igraju 'ševicu' mogu da izdrže ritam 'subota-subota'. Šta je u njihovim glavama - saznaću u par dana. Kada bih im isekao tabelu i okačio na zid, to bi im bilo veće opterećenje. Treba ih pustiti da igraju fudbal i da se prilagode zahtevima".

Izvor: MONDO/Mladen Šolak



Petrićev stručni štab činiće: Đorđe Vasić (Bežanija, Sinđelić), Nenad Mirosavljević (doskorašnji igrač, pa funkcioner Čukaričkog) a planira da dovede i trenera "analitičara". Takođe, kondicionog trenera će dovesti u narednom periodu.

Sportski direktor Čukaričkog Matijašević je za Petrića imao samo reči hvale i istakao da u njega polaže veliko poverenje i nadu.

"On će predvoditi ekipu do kraja godine, a nadam se i dalje ako sve bude kako treba. Gordana znam dosta dugo, čak smo i igrali zajedno u AEK-u. Znam ga kao dobrog čoveka i trenera, sarađivali smo i u Sinđeliću i njegovo fudbalsko razmišljanje je presudilo. Dogovorili smo se za 10 minuta".

Upitan da li postoji doza "panike" u klubu posle lošeg starta u sezoni, Matijašević je odgovorio: "Posle ovakvih rezultata sigurno da postoji panike... Ali, nema negativne panike. Gledamo sve u pozitivnom smislu. Ako imamo ekipu koja je pobedila Ordabaši, ako imamo tim koji je u Austriji igrao dobro protiv Austrije i Admire, onda je znak da se uvukla kriza i da iz nje moramo da izađemo. Ne sumnjam u ove igrače... Ne plašimo se, kriza jeste, događa se u svakom klubu, ali ovaj sistem tkamičenja može da nam omogući da se izvučemo, da prikupimo bodove i da uđemo među osam ekipa".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC