• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Orlovi" u Pazovi: Ko je u formi i da li je iko?

Autor mondo.rs

Slavoljub Muslin je za kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo sa Moldavijom i Austrijom pozvao 25 fudbalera, pa proveravamo u kakvoj su oni formi došli u "Kuću fudbala".

 Ko je u formi u reprezentaciji Srbije Izvor: MN PRESS

Često se na okupljanjima reprezentativaca moglo čuti da oni sebi požele da u dresu sa državnim grbom ponove partije iz onih sa klupskim, ali sudeći po statistici i opštem utisku koji su ostavili u dosadašnjem delu sezone - možda ipak da to ne poželimo.

Ni mi, a ni oni.

Slavoljub Muslin je odlučio da za utakmice u kvalifikacijama za naredno Svetsko prvenstvo protiv Moldavije (6. oktobar, Kišinjev) i Austrije (9. oktobar, Beograd) pozove 25 fudbalera.

Malo koji od njih je došao "punoj formi".

Većina naših fudbalera, koji i ne igraju više u "top" klubovima kako je to bilo nekih prethodnih godina, nije standardna u svojim klubovima, a i oni koji jesu uglavnom nisu nosioci igre. Dobar je broj i onih koji su ove sezone dobili tek po neki minut sa klupe.

Da li to treba da brine? Selektor kaže da ne...

"Niko me nije zabrinuo, neki igraju više, neki manje, ali neću da se žalim. Ovo je ono najbolje što Srbija ima i ja verujem u sve igrače koji nose dres reprezentacije".

Ono što smo videli od Muslina je da za sada nije mnogo mario na to što neki fudbaleri nisu imali veliku minutažu u klubovima, pa je tako recimo Antonio Rukavina, možda i u nedostatku boljeg rešenja na poziciji bočnog igrača u formaciji sa tri štopera, dobijao šansu u reprezentaciji (i dobro je iskoristio).

Takođe, Muslin je znao i da izostavi fudbalere koji su u procesu traženja kluba, kao što je to bio slučaj sa Vladimirom Stojkovićem i Nikolom Maksimovićem, a videćemo da li će ih sada koristiti.

Od 25 fudbalera na spisku samo se 11 "upisalo" u strelce ove sezone, uglavnom po jednom, pa je tako najefikasniji Aleksandar Katai koji je šest od svojih šest pogodaka postigao u dresu Crvene zvezde, dok od prelaska u Alaves još čeka na gol, ali i na pravu šansu u plavo-belom dresu.

Predstavićemo učinak naših reprezentativaca po pozicijama.

GOLMANI

Izvor: MN PRESS



Za ovo reprezentativno okupljanje pozvani su Vladimir Stojković (Notingem), Predrag Rajković (Makabi) i Aleksandar Jovanović (Orhus). Sva trojica su standardni u svojim klubovima, a očekuje se da i ovoga puta Muslin za startera odabere "zlatnog orlića" Rajkovića.

On je počeo meč protiv Republike Irske (2:2) i imao nekoliko nesigurnih reakcija, ali ga dobra forma iz Makabija, a naročito godine i potencijal, preporučuju za prvog golmana reprezentacije. Naravno, daleko od toga da bi bilo iznenađenje da se Muslin ovoga puta odluči za Vladimira Stojkovića koji je pronašao klub – i dobro brani za njega pored toga što nijednom nije sačuvao mrežu – pošto je u dresu reprezentacije uvek ostavljao dobar utisak i jedan je od najiskusnijih.

Tu je i Aleksandar Jovanović, bivši golman Radničkog, koji je od ove sezone u danskom Orhusu i koji takođe nije sačuvao mrežu u deset nastupa za ovaj klub.

On još uvek čeka na debi i teško da će to biti u naredna dva meča.

ODBRANA

Izvor: MN PRESS



Čak deset fudbalera će konkurisati za pet "defanzivnih" pozicija u timu.

Kada su u pitanju štoperi - tu je najstandardniji Stefan Mitrović (Gent) koji počinje gotovo svaki meč za svoj tim. Zapravo, on je jedini fudbaler sa spiska čiji klub konstantno igra u formaciji sa tri štopera, a on je u Gentu desni štoper. Muslin ga za sada nije isprobao na tom mestu.

Kapiten reprezentacije Branislav Ivanović je poslednjih pola sata protiv Arsenala (0:3) takođe proveo igrajući jednog od trojice štopera, ali je ovog vikenda "ispao" iz sastava zbog loše forme.

Naš najskuplji fudbaler Nikola Maksimović prošle nedelje je dočekao debi za Napoli usled povrede kolege Raula Albiola. On je proveo malo vremena na terenu ove sezone, a očekuje se da u narednim nedeljama zauzme mesto standardnog štopera i opravda uloženi novac.

Kada su u pitanju Jagoš Vuković (Konjaspor) i Matija Nastasić (Šalke), fudbaleri koji su počeli meč sa Irskom, oni su standardni u svojim timovima. Matijina ekipa je ove nedelje konačno slavila u Bundes ligi, dok je Vuković jedan od naših boljih strelaca – jer je dao dva gola za svoj Konjaspor.

U tim se vraća i Aleksandar Kolarov, a videćemo da li će Muslin odlučiti da ga koristi kao štopera, što je igrao u nekim utakmicama za Siti ove sezone, ili će ga koristiti na poziciji levog spoljnjeg igrača. Dobra stvar po reprezentaciju je što je Kolarov kod Gvardiole "proigrao" i uprkos autogolu u porazu od Totenhema (2:0) ovog vikenda - igra u životnoj formi.

Sa spoljnjim igračima je "frka".

Za poziciju levog, osim Kolarova, konkuriše samo Filip Mladenović (Keln) koji pored dobrog izdanja u dresu reprezentacije nema minute u nemačkom klubu. Imao ih je samo devet!

Ni desno nije bajna situacija, pa Antonio Rukavina (Viljareal) i Aleksandar Ignjovski (Frajburg) više sede na klupi nego što igraju. Zajedno su skupili šest utakmica, ali nijedan nije igrao ovog vikenda. Uz to, Ignjovski je došao povređen.

SREDINA TERENA

Izvor: MN PRESS



Četvorica pozvanih konkurišu za dva mesta na sredini terena namenjena "ispravljačima".

To su Ljubomir Fejsa (Benfika), Nemanja Gudelj (Ajaks), Nemanja Maksimović (Astana) i Luka Milivojević (Olimpijakos) i dobra je vest da oni igraju za svoje klubove.

"Zlatni orlić" Maksimović ima najviše utakmica u nogama (35) iz razloga što se liga u kazahstanu igra kalendarski, pa njegova sezona sada ulazi u završnicu, a on nastavlja da ima ključnu ulogu kakvu malo ko ima od naših igrača.

I ove sezone je postigao neke odlučujuće golove (ukupno pet) i izvesno ga čeka transfer na zimu.

Ljubomir Fejsa se nameće kao nezamenljiv u ekipi Benfike, iako se u Srbiji na njega često zna gledati sa nipodoštavanjem, dok Nemanja Gudelj u poslednje vreme gubi mesto startera u Ajaksu zbog slabije forme. Propustio je poslednje dve prvenstvene utakmice, a videćemo da li će početi meč za reprezentaciju pošto je protiv Irske bio jedan od najslabijih na terenu.

Njegov partner u "srcu sredine" bio je Luka Milivojević koji u poslednje vreme često nosi i kapitensku traku Olimpijakosa i bio je jedan od boljih protiv AEK-a ovog vikenda.

NAPAD

Izvor: MN PRESS



S obzirom na to da selektor insistira na tome da je formacija u kojoj nastupa Srbija 3-4-3, a ne neka varijacija na 3-6-1, u napadače smo svrtali i fudbalere koji će nastupati na krilnim pozicijama.

Na tim pozicijama smo protiv Irske gledali Dušana Tadića (gol i asistencija) i Filipa Kostića (gol), a očekuje se da oni počnu i dva meča u ovom delu ciklusa. Tadić je za sada upisao samo jedan gol i jednu asistenciju u Premijer ligi, ali je među liderima kada su u pitanju stvorene šanse i ključna dodavanja.

Filip Kostić, sa druge strane, još uvek u HSV-u ne može da nađe formu iz Štutgarta, pa je tako bez učinka u prvih šest utakmica nove sezone, a videćemo da li će se popraviti pod novim trenerom Markusom Gisdolom.

Za ta mesta još konkurišu i Lazar Marković (Sporting), koji je u prvih pet nastupa za ovaj klub ušao sa klupe i ovog vikenda u prvom startu dao gol, Zoran Tošić (CSKA), koji je jednom bio strelac za CSKA u devet nastupa, i već pomenuti Aleksandar Katai (Alaves) koji je u Primeri za 109 minuta zabeležio 1 asisteciju, ali nosi dobru formu iz Crvene zvezde u kojoj je bio najbolji igrač.

Na kraju – istureni napadači. I tu je najveći problem.

Aleksandar Mitrović (Njukasl) je bio starter u Beogradu protiv Irske, ali je ostavio slab utisak. Konačno mu je istekla suspenzija i počeo je da igra za Njukasl, ali nije prvi izbor Rafaela Beniteza. Sa klupe je ušao u šest mečeva, a u jedinom startu dao je gol i upisao asistenciju.

Na tom meču reprezentacije zamenio ga je Andrija Pavlović (Kopenhagen) koji uprkos dobroj šansi u danskom klubu retko pogađa metu. Češće igra u Ligi (u Evropi obično rezerva) i do sada je dao četiri gola i upisao dve asistencije.

Najmanje igra Nikola Stojiljković (Braga). On je ovog vikenda proveo samo dva minuta na terenu, a za razliku od prošle sezone kada je mahom bio starter – sada je u ulozi "džokera". Proveo je svega 237 minuta na terenu i upisao samo jedan gol, pa sudeći po izdanju naših napadača – i ovoga puta ćemo čekati da gol da neko od defanzivaca ili veznih fudbalera.

Ako ništa – sada bar umor ne može da bude alibi.

Na selektorovom spisku su i Slobodan Rajković (Palermo) i Aleksandar Ignjovski (Frajburg) koji zbog povrede nosa, odnosno u Aleksandrovom slučaju – stomačnog virusa neće moći da nastupe u utakmicama protiv Moldavije i Austrije. Selektor Muslin, uprkos tome što je znao da neće moći da računa na njih, odlučio je da nikoga ne zove naknadno (možda je baš tome mogla da posluži "B" reprezentacija). Takođe, na okupljanju se pojavio i suspendovani Nemanja Matić (Čelsi).

KOMPLETNA STATISTIKA (prvo navedena poslednja utakmica, a potom bilans u aktuelnoj sezoni):

Predrag Rajković (Makabi) – 90 minuta u porazu od Dandalka (1:0) (ukupno: 16 utakmica, 16 primljenih, 5 mečeva bez primljenog gola)

Vladimir Stojković (Notingem) – 90 minuta u porazu od Bristola (2:1) (ukupno: 7 utakmica, 15 primljenih, 0 mečeva bez primljenog gola)

Aleksandar Jovanović (Orhus) – 90 minuta u porazu od Odensea (2:1) (ukupno: 10 utakmica, 10 primljenih golova, 0 mečeva bez primljenog gola)

Branislav Ivanović (Čelsi) – ceo meč na klupi u pobedi Čelsija nad Halom (2:0) (ukupno: 7 utakmica)

Nikola Maksimović (Napoli) – 90 minuta u porazu od Atalante (1:0) (ukupno: 2 utakmice)

Aleksandar Kolarov (Siti) – 90 minuta, autogol u porazu od Totenhema (2:0) (ukupno: 11 utakmica, 2 asistencije)

Slobodan Rajković (Palermo) – povređen (ukupno: 4 utakmice, 1 isključenje)

Jagoš Vuković (Konjaspor) – 90 minuta, dao gol u pobedi nad Adanasporom (1:0) (ukupno: 8 utakmica, 2 gola)

Matija Nastasić (Šalke) – 90 minuta u pobedi nad Menhengladbahom (4:0) (ukupno: 6 utakmica)

Stefan Mitrović (Gent) – 90 minuta u porazu od Klub Briža (1:0) (ukupno: 15 utakmica)

Antonio Rukavina (Viljareal) – ceo meč na klupi protiv Espanjola (0:0) (ukupno: 3 utakmice)

Aleksandar Ignjovski (Frajburg) – ceo meč na klupi u pobedi nad Frankfurtom (1:0) (ukupno: 3 utakmice)

Filip Mladenović (Keln) – ceo meč na klupi u remiju sa Bajernom (1:1) (ukupno: 9 minuta)

Nemanja Gudelj (Ajaks) – ceo meč na klupi u pobedi nad Utrehtom (3:2) (ukupno: 10 utakmica, 2 gola i 1 asistencija)

Ljubomir Fejsa (Benfika) – 90 minuta u pobedi nad Feirenseom (4:0) (ukupno: 10 utakmica)

Luka Milivojević (Olimpijakos) – 90 minuta u pobedi nad AEK-om (3:0) (ukupno: 10 utakmica, 1 gol)

Nemanja Maksimović (Astana) – 69 minuta u pobedi nad Okžetpesijem (3:0) (ukupno: 35 utakmica, 5 golova i 2 asistencije)

Dušan Tadić (Sautempton) – 71 minut u remiju sa Lesterom (0:0) (ukupno: 10 utakmica, 1 gol i 1 asistencija)

Filip Kostić (HSV) – 90 minuta u porazu od Herte (2:0) (ukupno: 6 utakmica)

Aleksandar Katai (Alaves) – 11 minuta, ušao sa klupe u porazu od Sevilje (2:1) (ukupno: 13 utakmica, 6 golova i 2 asistencije)

Lazar Marković (Sporting) – 77 minuta, gol u remiju sa Gimaraešom (3:3) (ukupno: 6 utakmica, 1 gol)

Zoran Tošić (CSKA) – 82 minuta u porazu od Rostova (2:0) (ukupno: 9 utakmica, 1 gol)

Aleksandar Mitrović (Njukasl) – 13 minuta, ušao sa klupe u pobedi nad Roterhamom (1:0) (ukupno: 6 utakmica, 1 gol i 1 asistencija)

Andrija Pavlović (Kopenhagen) – 90 minuta u remiju sa Viborgom (0:0) (ukupno: 17 utakmica, 4 gola i 2 asistencije)

Nikola Stojiljković (Braga) – 2 minuta, ušao sa klupe u remiju sa Arukom (1:1) (ukupno: 7 utakmica, 1 gol)

(Milutin Vujičić – MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC