• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spremni smo za "Oktobarsku revoluciju"!

Autor mondo.rs

Sećate se Đenove i drona u Beogradu? "Nule" u Jermeniji, pobede Estonije na stadionu Partizana, remija sa "azurima" i poraza od Slovenije? Oktobar...

 Srbija-u-kvalifikacijama-u-mesecu-oktobru. Izvor: MN PRESS

Crn, da crnji ne može da bude!

Kažu i reprezentativci Srbije da će protiv Moldavije u Kišinjevu (6. oktobra) i Austrije u Beogradu (9. oktobra) učiniti sve da tamnu oktobarsku sliku, koju su generacije srpskih fudbalera bojile proteklih godina, razbiju veselim bojama, odnosno dobrim igrama i pobedama, za promenu - značajnim!

Davno je bila 2006. godina, kada je na svom debiju, pod selektorskom palicom Havijera Klementea, Srbija kvalifikacione akcije u oktobru završila dvema pobeda. Borili su se "orlovi" za plasman na Evropsko prvenstvo u Švajcarskoj i Austriji i fenomenalno otvorili takmičenje, ali je onda usledila serija loših rezultata i državni tim je ostao bez plasmana na EURO.

Kada je Nikola Žigić "srušio" Belgiju (1:0) 7. oktobra na stadionu Crvene zvezde, a tri dana kasnije na istom mestu "razbijena" i Jermenija (3:0), javnost je bila ubeđena da će Srbija već na prvom izlasku na veliku scenu od osamostaljenja izboriti nastup na Evropskom prvenstvu.

Oktobar sledeće godine već nije bio tako sjajan. Možda i najvažniji meč tokom istih kvalifikacija Srbija nije uspela da dobije i praktično je u Jerevanu, 13. u mesecu 2007, ostala bez šanse da se domogne završnog turnira. Bilo je "mršavih" 0:0. Srbija je iz glavnog grada Jermenije produžila za susedni Azerbejdžan i odigrala fenomenalnu utakmicu, ali ubedljivih 6:1 u Bakuu nisu joj kasnije mnogo značili.

Izvor: MN PRESS


Portugalija i Poljska su sa prve dve pozicije produžili ka Austriji i Švajcarskoj, a "orlovima" je, sa 24 osvojena boda, ostala nada da će uspeti u nekom od narednih ciklusa da se dokopa EURA. Tačno deset godina i dalje se nadaju...

Još jedan oktobar je bio uspešan.

Od kada se Crna Gora odvojila od Srbije, "orlovi" su igrali samo jedno veliko takmičenje - Mundijal 2010. Put do Južne Afrike nije bio lak, ali je selektor Radomir Antić uspeo da sa svojim pulenima preskoči sve prepreke i kao prvoplasirani tim izbori učešće na Svetskom prvenstvu. Odskočna daska bio je oktobar 2008. godine.

Septembarski poraz od Francuske u Parizu anuliran je u Beču mesec dana kasnije. Pre nego što je Austrija na Ernst Hapel stadionu nadigrana i pobeđena 3:1, "orlovi" su u Beogradu lagano izašli na kraju sa Litvanijom (3:0). Igra u Austriji ulila je veliku dozu samopouzdanja, koja je rasla iz dana u dan. Za nepunih 25 minuta, golovima Miloša Krasića, Milana Jovanovića i Ivana Obradovića, Srbija je 15. oktobra "rasturila" domaćina. Pred kraj meča Marko Janko je samo ublažio neuspeh svog tima.

I naredni oktobar doneo nam je puno radosti, ali i razočaranja.

Protiv Rumuna, desetog u mesecu, Antić je sa svojim timom "overio" na stadionu "Rajko Mitić" vizu za Mundijal. Protivnik je deklasiran 5:0.

Ali...

Ono što je usledilo četiri dana kasnije mnogima se nije svidelo i kao da je duel sa Litvanijom bio najava užasnog perioda za naš nacionalni tim koji će uslediti i koji, nažalost, traje još uvek. Litvanija je pobedila Srbiju 2:1. Rezultatski po "orlove" taj poraz nije ništa značio, ali je sigurno i on uzrok svega što se dešavalo uoči i za vreme Svetskog prvenstva.

Izvor: MN PRESS


Od te 2009. u desetom mesecu beležili smo samo pobede koje nam nisu bile mnogo bitne. Važne utakmice smo po pravilu gubili, igrali nerešeno ili ih nismo uspeti privesti kraju, a naši ih rivali dobijali za "zelenim stolom", poput onog u Đenovi sa Italijom ili Albanijom u Beogradu.

Kult reprezentacije, koji se gradio prethodne dve godine (od 2008. do 2010), počeo je definitivno da nestaje posle šokantnog poraza od Australije (1:2) u Južnoj Africi. Selektor Antić je zaratio sa Tomislavom Karadžićem i posle remija sa Slovenijom u Beogradu (1:1) morao je da napusti klupu Srbije, nakon tek druge utakmice u kvalifikacijama za EURO 2012.

Vladimir Petrović Pižon seo je na "vrelu" stolicu. Niti je imao atmosferu u timu, niti podršku javnosti. Srbija je doživela da publika navija za protivnika u Beogradu, a ulje na vatru dolio je dolazak Vladimira Stojkovića u Partizan. Navijači Zvezde svom nekadašnjem heroju nisu mogli da oproste to što je popularni "Stojke" potpisao za najvećeg njihovog protivnika.

Već protiv Estonije sve je delovalo, najblaže rečeno, čudno. Nejaki tim sa Baltika preokrenuo je na stadionu Partizana i pobedio 3:1. Meč koji je odigran 8. oktobra 2010. trebalo je što pre zaboraviti, jer je sledio derbi za "azurima" u Đenovi. Ta utakmica nikada nije odigrana...

Crnim slovima 12. oktobar je ostao upisan u istoriji srpskog fudbala. "Navijači", Srbije ne sigurno, pre nego što su uspeli u nameri da prekinu utakmicu sa Italijom, napali su fizički Stojkovića u autobusu ispred stadiona i samo pukom srećom niko od fudbalera našeg tima nije zadobio povrede.

Počinioci NIKADA nisu uhvaćeni!!!

"Azuri" su dobili službenim rezultatom 3:0, a Srbija se do kraja "koprcala", čak je imala i dobre šanse da obezbedi barem baraž, ali nije uspela, i to ponovo u oktobru, da pobedi Italiju u Beogradu (1:1) i Sloveniju u Mariboru (0:1). Estonija je na volšeban način savladala Severnu Irsku (1:2) u Belfastu i po prvi put se našla u plej-ofu za jedno veliko takmičenje.

Oktobar 2012. bio je još crnji. Porazi od Belgije (0:3) na stadionu Zvezde i Makedonije (0:1) u Skoplju odmah su nam najavili novi neuspeh i da Siniša Mihajlović, odnosno "orlovi" nemaju šta da traže u borbi za Mundijal u Brazilu. Tako je i bilo. Belgija i Hrvatska su lagano završili na Svetskom prvenstvu.

Izvor: MN PRESS


Srbija je na oproštaju Dejana Stankovića od nacionalnog tima (11.10. 2013. u Novom Sadu), u prijateljskom duelu pobedila Japan 2:0, a zatim i Makedoniju 5:1 u kvalifikacijama za SP.

Još jedna varka. Zamazivanje očiju javnosti!

Igre Mihajlovićevog tima tih dana bile su odlične. Istrpeli smo selektorov inat, pravilnik, dobili mladost, ideju, tim, ali je sve to bilo kratkog daha.

Ono što se dešavalo u kvalifikacijama za poslednje Evropsko prvenstvo još uvek nam je u svežem sećenju. Zoran Tošić spasao je Dika Advokata blamaže u Jermeniji. Golom u poslednjem minutu doneo je Srbiji bod, a pre toga je golman Stojković odbranio penal. To što se u Jerevanu odigralo 11. oktbora 2014. nije bilo ni približno stresno onome što ćemo videti tri dana kasnije u Beogradu.

Naseli smo na albansku nameštaljku i provokaciju. Dron sa zastavom takozvane "Velike Albanije" leteo je iznad stadiona Partizana, dovoljno da navijači ulete na teren i fizički nasrnu na fudbalere Albanije. Još crnje, među njima je bio i Ivan Bogdanov, prvooptuženi za prekid utakmice u Đenovi.

Albanija je dobila za "zelenim stolom" 3:0, a Srbiji su na sve to još i oduzeti bodovi. Oktobar koji želimo da zaboravimo, ali ćemo ga se još dugo, dugo sećati. Pirov revanš usledio je u Elbasanu 8. oktobra 2015. Srbija je pobedila 2:0. Sasvim korektno je, u to vreme tim sastavljen po nalogu Radovana Ćurčića, igrao i protiv Portugalije, u poslednjem meču kvalifikacija za Francusku 2016, ali nije uspeo da izbegne poraz. Novi evropski prvak trijumfovao je 2:1. Ipak, sudija David Fernandez iz Španije uspeo je da nam nanese veliku štetu isključivši Nemanju Matića i Aleksandra Kolarova, koji još uvek ispaštaju...

Oktobar nam u prošlosti nije donosio mnogo radosti, možda je došlo vreme da se stvari promene. Saznaćemo za nekoliko dana.

Izvor: MN PRESS


REZULTATI SRBIJE OD OKTOBRA 2006. DO OKTOBRA 2015.

Kvalifikacije za SP - Slavoljub Muslin

09.10.2017. Srbija - Gruzija?
06.10.2017. Austrija - Srbija ?
09.10.2016. Srbija - Austrija ?
06.10.2016. Moldavija - Srbija ?


Kvalifikacije za EP - Dik Advokat i Radovan Ćurčić

11.10.2015. Srbija - Portugalija 1:2
08.10.2015. Albanija - Srbija 0:2
14.10.2014. Srbija - Albanija 0:3 pf
11.10.2014. Jermenija - Srbija 1:1

Prijateljska utakmica - Siniša Mihajlović

11.10.2013. Srbija - Japan 2:0

Kvalifikacije za SP - Siniša Mihajlović

15.10.2013. Srbija - Makedonija 5:1
16.10.2012. Makedonija - Srbija 1:0
12.10.2012. Srbija - Belgija 0:3

Kvalifikacije za EP - Vladimir Petrović

11.10.2011. Slovenija - Srbija 1:0
07.10.2011. Srbija - Italija 1:1
12.10.2010. Italija - Srbija 3:0 pf
08.10.2010. Srbija - Estonija 1:3

Kvalifikacije za SP - Radomir Antić

14.10.2009. Litvanija - Srbija 2:1
10.10.2009. Srbija - Rumunija 5:0
15.10.2008. Austrija - Srbija 1:3
11.10.2008. Srbija - Litvanija 3:0

Kvalifikacije za EP - Havijer Klemente

17.10.2007. Azerbejdžan - Srbija 1:6
13.10.2007. Jermenija - Srbija 0:0
11.10.2006. Srbija - Jermenija 3:0
07.10.2006. Srbija - Belgija 1:0

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC