• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li kako su Amerikanci izvodili penale 90-ih?

Autor mondo.rs

Pretpostavljamo da se malo vas seća veoma čudnog, egzotičnog pravila koje je u američkom "sokeru" važilo do 2000. godine. Pogledajte ovaj fudbalski kuriozitet.

Penali su u fudbal uvedeni krajem XIX veka na predlog Iraca, koji su u klasičnom ragbi pretvaranju videli izlaz iz nekoliko "ćorsokaka" u koje je zapadala fudbalska igra.

Vrlo brzo, jedanaesterci su rešili nekoliko gorućih problema u fudbalu, kako kod faulova u gol šansama, tako i kod nerešenih rezultata, ali dugo je bilo potrebno da postanu neizostavno pravilo u evropskom i svetskom fudbalu.

Konkretno, do sredine 70-ih mnoge finalne utakmice, kako na nacionalnom, tako i međunarodnom nivou, rešavane su reprizom finala, umesto produžecima i penalima.

Penali su u ligama živeli do kraja 80-ih, pa su tako i u jugoslovenskom prvenstvu posle nerešenih ishoda izvođeni jedanaesterci, posle čega je bolji dobijao bod, a poraženi ostajao bez plena. U to vreme ekipama koje bi bile bolje posle 90 minuta pripadala su dva boda.

Međutim, šta se događalo u Sjedinjenim Američkim Državama, sve do sredine 90-ih, kada je formiran Mejdžor Lig Soker i profesionalna liga?

Pretpostavljamo da ne znate da su sve do 2000. godine, u Americi na "soker" utakmicama izvođeni takozvani hokejaški penali, gde se izvođač zaletao sa 35 jardi, odnosno 32 metra udaljenosti od gola i imao pet sekundi "fore" da savlada golmana, koji nije morao da ostane na crti, već je mogao slobodno da se kreće.

Ostala pravila, od pet serija, posle kojih ide raspucavanje dok neko ne promaši, podudarala su se sa konvencionalnim fudbalskim pravilima koja su vladala u ostatku sveta.

Amerikanci su ovaj "hokejaški" sistem usvojili još 70-ih i 80-ih godina prošlog veka kada je jedino fudbalsko takmičenje bila Severno-američka soker liga (NASL), polu-profesionalno takmičenje iz kojeg je 1996. nastao MLS. U prve četiri sezone postojanja, zaključno sa 1999. godinom, utakmice u MLS rešavane su penalima, odmah posle 90 minuta, bez produžetaka i bez mogućnosti da meč bude završen nerešeno.

Tako je u svim američkim profesionalnim sportovima, gde remi nije opcija – košarka, bejzbol, američki fudbal, hokej...

Pogledajte...

Best Old School MLS Shootouts
Izvor: YouTube



Problem je nastajao jer je tokom sezone pobedniku posle penala pripadao bod, a pobedniku posle 90 minuta tri, što se menjalo u plej-ofu, jer se tada igralo na tri pobede i ona ostvarena posle 90 minuta vredela je jedan poen, baš kao i ona ostvarena na penale.

Tada su Amerikanci, 2000. godine, ukinuli hokejaške penale, ali i uveli produžetke u plej-of mečevima.

Neke od velikih zvezda svetskog fudbala, poput Lotara Mateusa, Roberta Donadonija, Gilmara, Martina Vaskeza, Marka Ečeverije, Karlosa Valderame, Bebeta, našeg Prekija Radosavljevića, golmana Horhea Kamposa, Kobija Džonsa, Erika Vinalde, Alekseja Lalasa, Petera Novaka, Horhea Deli Valdesa i ostalih koji su igrali u Americi u drugoj polovini 90-ih godina, imale su priliku da izvode i brane ove nesvakidašnje penale, koji bi – sigurni smo – i danas imali zagovornike i simpatizere.

Anketa

Koji penali su bolji?

  • Standardni penali, ne sviđa mi se eksperiment

    66.67% (6)

  • Stari američki su bolji i zanimljiviji

    33.33% (3)

Koji penali su bolji?

Rezultati


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC