• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za koga su navijali Tito, Sloba, Franjo...

Autor mondo.ba

Državnici sa Balkana, što oni stariji, što ovi mlađi - imaju jednu poveznicu. Fudbal. Najvažniju sporednu stvar na svijetu vole svi, ali neki su i vatreni navijači.

Za koga su navijali Josip Broz Tito, Stipe Mesić, Franjo Tuđman, Slobodan Milošević, Alija Izetbegović, Vojislav Šešelj, Ivica Račan, Zoran Đinđić, Aleksandar Vučić, Bakir Izetbegović Milorad Dodik i ostali političari starijeg i novijeg kova, starog ili novog saziva, istražio je N1.

Za dosta njih se na internetu nalaze oprečne informacije, neke od njih su potvrđene, neke ne - a neke su i dalje tajna. No, jedno je jasno: Svi imaju onaj jedan klub koji vole, u kojem su radili, i za kog navijaju (makar i tajno):

Najveći državnih s ovih prostora Josip Broz-Tito volio je fudbal, a iako se pretpostavlja da mu je Hajduk iz Splita srcu najdraži, Tito se pak divio crno-bijelima iz Beograda, Partizanu.

Džemal Bijedić, nesuđeni nasljednik Tita volio je Velež, dok je Stjepan Mesić jednom iznio jedan interesantan stav: "Za Dinamo sam ako ne igra sa Hajdukom, a za Hajduk sam ako ne igra sa Dinamom". Suštinski - on podjednako voli oba tima. Veležovac je i Dragan Čović, koji je često bio među najvatrenijim navijačima "rođenih". Čović danas Velež više ne bodri Velež (barem javno), niti se nalazi u blizini navijačkog bubnja.



Bakir Izetbegović iako "naginje" na FK Sarajevo, jednako mu je drago kada Željezničar pobijedi. Za njegovog oca se uvijek provlačilo da je na strani FK Sarajeva, baš kao i Zlatko Lagumdžija i Haris Silajdžić. Željko Komšić najviše voli Želju.

Milorad Dodik voli Partizan, a crno-bijeli su u srcu i Borisa Tadića, Tomislava Nikolića, Ivice Dačića, Rasima Ljajića.



Aleksandar Vučić, Čedomir Jovanović, Vuk Drašković, Vojislav Koštunica, Vojislav Šešelj su navijači Crvene zvezde. Šešelj je pak za vrijeme svojih godina u Sarajevu navijao za Željezničar. Radovan Karadžić je mnoštvo puta pristustvovao mečevima Intera u Milanu, ali prije ratnih dejstava - Karadžić je bio uposlenik FK Sarajevo.Slobodan Milošević navijao je za Zvezdu, a zvezdaš je bio i Zoran Đinđić.


Zoran Milanović, iako rođen u Zagrebu - navija za splitske "bile". Istog opredjeljenja je Ivo Sanader - dok je Milan Bandić na Dinamovoj strani.

Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku Hrvatske - fudbal je nekada bio ispred države i brige za nju. Tako je Dinamu promijenio ime u Croatia, ali - prvi klub za koji je bio vezan je beogradski Partizan, prenosi "N1".

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan B Luka

To se zna da je franjo tudjman presednik partizana ,zato i jesu vazda to sto jesu ,i moraju da priznaju proslost ,odskorasnji srbi mislim na grobare.

fkb1926

@Milan B Luka kao i zvezda koji je partizansko udbaski klub. beogradski titovi blizanci

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC