• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gigs o Ser Aleksu i šta je Mojes pogrešno radio

Autor mondo.rs

Zašto Dejvid Mojes nije mogao da "popuni Ser Aleksove cipele" i kakva je to "aura" bila oko "Old Traforda" za vreme veselog Škota na klupi Mančester junajteda? Objašnjava nam Rajan Gigs.

Jedan od najvećih u istoriji Premijer lige, ali i Mančester junajteda, Rajan Gigs "otvorio se" u kolumni za britanski "Telegraf".

Ispričao je mnogo toga o svom odnosu sa Ser Aleksom Fergusonom ali i o tome šta misli o dolasku Dejvida Mojesa koji se na klupi "đavola" zadržao svega nekoliko meseci zbog loših rezultata.

Objasnio je da je navijač ovog kluba bio i pre nego što ga je Aleks Ferguson posetio 29. novembra 1987.

On je tada posetio njega i njegovu majku, u stanu u Salfordu, i ubedio ga da potpiše za Mančester junajted na njegov 14. rođendan. Kako je navijao za ovaj klub – nije tu bilo mnogo razmišljanja.

Na "Old Trafordu" je osvojio 13 titula u Premijer ligi, dve Lige šampiona i po četiri FA i Liga Kupa.

Malo koji fudbaler može da se pohvali da je učestvovao u osvajanju tolikog broja trofeja, ali sve je pošlo po zlu za Mančester junajted kada je Aleks Ferguson odlučio da ode u penziju te 2013. godine. Od navijača se oprostio novom titulom u Premijer ligi, a nasledniku je ostavio veliki broj iskusnih fudbalera.


"Sećam se jasno kada me je nazvao... Mnogo smo pričali u Karingtonu, pa je bilo čudno kada sam video njegovo ime na ekranu telefona. Prvo što sam pomislio je da sam nešto pogrešio. Čak i ako sam bio veteran, tada sam imao 39 godina. Rekao mi je da ide, a iako smo svi to očekivali – opet je to nekako bio šok za mene", ispričao je Rajan Gigs.

Nije mu bilo lako, pa to je čovek koji je obeležio njegovu karijeru.

"Osetio sam kako me je preplavila tuga. Bio je toliko dugo deo mog života. Imao sam nalete tuge narednih meseci. Kada smo se okupili pred pripreme, pa na Božić... On je bio toliko važan deo naših života, bio je sve za nas", piše emotivni Gigs.

Uvažavao je njegove savete...

"U poznim igračim danima Ferguson me je zvao u kancelariju i unapred mi govorio koje ću mečeve igrati i da se pripremim dobro. Tada je krenuo i sa konsultovanjem. Pitao je Nevila, Ferdinanda i mene o treninzima, o protivniku, o tome kako mi igramo. To nije radio pre toga. Pitao je, ali je bio šef".



Umesto njega je došao Dejvid Mojes. Ferguson je procenio da će on biti dobra zamena, ali nije bio...

Gigs objašnjava u kolumni i da je problem bio do njega samoga. Trebalo je da bude trener-igrač, ali je u glavi još uvek bio igrač. Nije uspeo da prođe tu tranziciju i više je razmišljao kako može da pomogne na terenu nego šta može da učini sa klupe.

Rajan Gigs je pokušao da objasni šta je bilo drugačiju i zašto on nije mogao da stane u Aleksove cipele.

"Osvojili smo titulu sa 11 poena prednosti. Imali smo sjajne igrače, sjajne karaktere, ali fudbaleri poput mene, Rija, Vidića i Evre su bili na zalasku karijere. Bile su potrebne prave zamene koje će nas polako zameniti. Mladi i gladni igrači željni fudbala. Umesto toga – prvi prelazni rok nije prošao po planu. Ne mogu da krivim Dejvida jer nije znao kako je Junajted do sada funkcionisao: kada pojedincima treba odmor, ko je pravi za koji meč, koga je trebalo ohrabriti i koga prodati. Mi koji smo tu smo pokušali da mu pomognemo, ali on je morao da upija to znanje vremenom", napisao je Gigs.



Jedini fudbaler koji je tog leta stigao u Junajted je Maruan Felaini poslednjeg dana prelaznog roka.

"Ferguson je unapred znao koji igrači su pravi za koju utakmicu i to je isplanirao nedeljama pre mečeva. Dejvid to nije radio... Počinjao je sa praznim listom papira i od početka smo jurili najboljih 11. Uspeo je to da postigne u decembru, ali su ga tada povrede poremetile. Treninzi su bili sjajni, ali nije više bilo te 'aure' oko 'Old Traforda' kao u vreme Ser Aleksa".

Pokušao je da pojasni šta to znači...

"Iz priče sa drugim igračima saznao sam  da to praktično postoji... Bio sam sa reprezentacijom Velsa i, negde u gostima, i za prvo poluvreme jedva da smo osetili loptu. Ušao sam u svlačionicu i žalio se kako je teško, a onda me je Gari Spid prekinuo i kazao 'Pa, tako ti izgleda kada mi dođemo na Old Traford'.. To mi je ostalo urezano u pamćenju", zaključio je Gigs za kraj.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC