• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan kada su Đanini i Feler pali u Beogradu (VIDEO)

Autor mondo.rs

Na današnji dan 1988. godine odigrana je sjajna utakmica Partizan - Roma u 2. kolu Kupa UEFA. Podsetite se detalja.

 Dan kada su Đanini i Feler pali u Beogradu (VIDEO) Izvor: MN Press/arhiva

Bila je to jedna od onih utakmica koje se navijači Partizana rado sećaju i vole da pričaju mlađima o danu kada su crno-beli u sjajnom ambijentu srušili veliku Romu, u kojoj su igrali Đanini, Rudi Feler, Bruno Konti...

Pre 28 godina u Beogradu je odigrana prva utakmica 2. kola Kupa UEFA Partizan - Roma.

Stadion JNA krcat, bilo je tu i navijača Rome, koji su, uglavnom, bili smešteni na istočnoj tribini (da, na istočnoj).


Roma jaka kao grom, predvođena svojim legendama - Brunom Kontijem (18 godina bio u Romi!) i Đuzepe Đaninijem (lgrao 15 godina u njoj), u napadu Nemac Rudi Feler. Bili su tu i Fulvio Kolovati, Lijonelo Manfredonija, Brazilci Andrade i Renato...

Partizan je sa klupe predvodio Momčilo "Moca" Vukotić, a u timu su bili:

Fahrudin Omerović, Predrag Spasić, Nikica Klinčarski, Vladimir Vermezović, Borče Sredojević, Dragoljub Brnović, Zoran Batrović, Goran Milojević (Aleksandar Đorđević), Vladislav Đukić, Fadilj Vokri (Đija), Nebojša Vučićević.

Meč koji je obeležio preokret Partizana, pojedine sporne sudijske odluke, požar na izlazu na delu tribina između istoka i severa, kao i upaljač kojim je neko sa južne tribine pogodio Đaninija u glavu, kada je prilazio da izvede korner!

Roma je povela golom Kontija (10'), a Partizan preokrenuo na 3:1, golovima Vladislava Đukića (17'), Vermezovića (31'), i Milojevića (54'). Bruno Konti je u u 60. minutu smanjio na 3:2 golom iz slobodnog udarca, da bi konačnih 4:2, svojim drugim golom, postavio Vladislav Đukić u 77. minutu.

PODSETITE SE

Partizan - Roma 4:2
Izvor: YouTube

Partizan je, zaista, igrao odlično u toj utakmici i mnogi navijači Partizana verovali su da crno-beli mogu da preskoče ovu prepreku.

Ali, u revanšu je bilo 2:0 za Romu, a i dan-danas, postoje miščjenja da je Partizan "prodao" tu utakmicu, čak su označeni i pojedini članovi uprave (pre svih tadašnji generalni sekretar Žarko Zečević), kao i određeni fudbaleri da su učestvovali u nečasnim radnjama. To su potom svi oni demantovali.

Zanimljiva je bila izjava Nebojše Vučićevića, godinama posle tog revanša:

"Ona utakmica u Beogradu kad smo pobedili slavni italijanski klub sa 4:2 najbolja je međunarodna utakmica koju je Partizan odigrao dok sam bio njegov član. Revanš u Rimu bih najradije zaboravio. Međutim, nedavno me je na tu žalosnu epizodu podsetio SOS kanal, kad je u negativnom kontekstu objavio tim Partizana koji je igrao tu sramnu utakmicu. Srećom, navijači Partizana dobro znaju koji su igrači sabotirali tu utakmicu. Ja sigurno nisam, a nije na meni da ih prozivam. Neka ih proziva savest", izjavio je Vučićević svojevremeno za list "Danas".

EVO DETALJA REVANŠA

Roma - Partizan 2:0
Izvor: YouTube

Inače, prvi čovek koji je "otvorio" ovo pitanje bio je Slobodan Milosavljević, bivši rukometaš i službenik u upravi FK Partizan. On je 1995. godine 1995. objavlio knjigu "Najveće mućke čelnika FK Partizan u protekloj deceniji", u kojoj je detaljno pisao o mehanizmima za ispumpavanje para koje je rukovodstvo kluba koristilo.

Milosavljević je svojevremeno za "Glas javnosti" govorio o detaljima i sumnjama, kao i o tvrdnjama da je Zečević za tu utakmicu od Rome dobio 1,5 milion maraka. Te tvrdnje nikada nisu dokazane.

"Meni je UEFA tražila snimak, a u klubu ga nemaju, jer je taj snimak Slobodan Novaković uništio, ali sam ga pronašao na B92! Pred kraj utakmice, kada Vermezović pravi penal, čak je i reporter Zvonko Mihajlovski prokomentarisao rečima: 'Pa šta je trebalo, lopta je bila daleko od Rudija Felera!?'. Vermezović je, nažalost, jedan od tih koji su učestvovali u nameštanju utakmice, inače šestorica igrača su to prihvatila!? A, ja sam, pre nego što sam podneo krivičnu prijavu, a još sam bio službenik Partizana, otišao kod (Branka) Bate Bulatovića u FSJ", rekao je Milosavljević.

Kako je tamo bilo, šta vam je Bulatović rekao?

"U Fudbalskom savezu je bio deponovan moj potpis od strane kluba za transfere i ja odem kod Bate... Kažem mu da hoću da dam izjavu! Bata me pita: 'Kakvu izjavu?'. Odgovaram: 'Izjavu o nameštanju utakmica i lopovluku u Partizanu'. Potom mi je rekao da sačekam malo. Seo sam u hol ispred njegove kancelarije. Namestio mi je da pijem kafu sa sekretaricom Jadrankom, dok je on, skoro jedan sat, razgovarao sa nekim telefonom! Kada se vratio poručio mi je da nema potrebe da mi uzima izjavu, na šta sam mu odgovorio da nisam navijač, nego službeno lice i hoću da postoji pisani trag o svemu tome. Bata mi je odgovorio: 'Ma, nemoj! Znaš šta bih ti ja preporučio... Nemoj mnogo da talasaš da te ne pojede pomrčina'!? Bukvalno mi je tim rečima odgovorio".

Sumnja je ostala do danas.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC