• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sikimić "čupao" šampiona!

Autor mondo.rs

"Rezervni" centarfor Crvene zvezde dobio je prednost u odnosu na "odlazećeg" Vijeiru i zahvalio se treneru golovima za tešku pobedu nad Radom.

 Crvena zvezda Rad 2:! 14. kolo Superlige Srbije Izvor: MN PRESS

Dok Ugo Vijeira odbija da produži ugovor, Predrag Sikimić profitira iz njegove kazne!

"Rezervni" centarfor Crvene zvezde postigao je oba gola u neizvesnoj utakmici sa Radom, pred 6.480 gledalaca na "Marakani", stadionu na kom su gosti umalo treći put ostali neporaženi u svojoj istoriji.

Malo zahvaljujući greškama levog beka Zorana Ljubinkovića, malo više zahvaljujući pribranosti i preciznosti Sikimića, jedan gol iz jednog udarca u okvir nije bio dovoljan za remi koji je bio "na snazi" deset minuta.

Poslednju reč u meču 14. kola Superlige imao je Sikimić, koji je postigao četvrti, pa peti gol u prvenstvu za: Crvena zvezda – Rad 2:1 (0:0)!

Između pogodaka popularnog Sikime u 47. i 75. minuta, "upisao" se Đorđe Denić golom glavom u 65. minutu, što je bio i ostao jedini precizan šut ekipe koju je trener Nebojša Petrović "Maradona" izveo na najveći stadion, i najveće igralište u zemlji, sa namerom da se brane, pa ako se odbrane...

Nisu, jer je Ljubinković u 47. minutu, umesto u polje centaršut Dušana Anđelkovića poslao u svoj gol, pa je Sikimić dobio šansu da poentira iz "karambola" koji je usledio. Trojica od četvorice članova poslednje linije odbrane "banjičkog prvaka" izveli su dobru ofsajd zamku u 75. minutu kada je Mičel Donald poslao loptu u prostor za Sikimića, Ljubinković je trčao u suprotnom smeru u odnosu na njih i, ispostaviće se, omogućio visokom napadaču da i drugi put savlada odličnog Nenada Filipovića, koji je u prvom poluvremenu krotio precizne udarce Andrije Lukovića i Srđana Plavšića.

Još od kasnog avgusta 2012. kada je Nemanja Kojić dva puta pobegao Jovanu Krneti za 2:2 i doveo do kratkog spoja na relaciji Vladan Lukić – Robert Prosinečki, Rad nije osvojio ni bod u Ljutice Bogdana!

Računajući i mečeve na Banjici, Crvena zvezda sada ima sedam uzastopnih prvenstvenih pobeda nad "građevinarima" pa deluje da je upravo ovaj protivnik bio potreban aktuelnoj generaciji crveno-belih da odgovore na dva ispuštena boda pre sedam dana u Subotici.

Tim "Grofa" Božovića nije briljirao ove nedelje popodne, pred nepunih 7.000 navijača od kojih je stotinak bučno bodrilo goste, ali je uspeo da zabeleži osmu pobedu na "Rajku Mitiću" u domaćim takmičenjima od neprijatnog otvaranja sezone remijem sa Napretkom od 2:2. Gol razlika? 25:4, za šest bodova prednosti u odnosu na Partizan, a saznaćemo koliko u odnosu na Vojvodinu kada derbi kola na "Čairu" bude završen.

GOLOVI

Crveno-beli poveli su u 47. minutu, posle gužve u šesnaestercu gostiju i vešte reakcije Predraga Sikimića, koji je loptu zakucao u mrežu nakon pravog malog "karambola". Sikimiću, koji je dobio prednost u odnosu na Uga Vijeiru, ovo je bio četvrti gol u Superligi ove sezone.

"Građevinari" su od sudije Ilije Brdara tražili penal smatrajući da je sekund-dve pre gola, lopta pogodila Sikimića u ruku posle panične i ujedno umalo kobne reakcije Zorana Ljubinkovića, koji je na centaršut Dušana Anđelkovića s leve strane reagovao udarcem glavom - ka svom golu!

U nastavku akcije, posle navodnog Sikimićevog igranja rukom, Džon Ruiz je tukao iskosa sa leve strane, Nenad Filipović odbranio taj šut, ali je odbijenu loptu u mrežu vratio visoki centaršut koji je u prvom poluvremenu imao dve šanse da dovede favorita u vođstvo.

Sikimić
Izvor: YouTube


Punih 65 minuta igre gosti nisu imali nijedan šut u okvir gola Filipa Manojlovića, samo jedan neprecizan.

A, onda gol!

U jeku inicijative crveno-belih, fudbaleri Rada izveli su jednu brzu akciju, lopta je došla na desnu stranu do Aleksandra Lutovca, koji nije mnogo razmišljao, poslao idealan centaršut, a Đorđe Denić ubacivanjem iz drugog plana natrčao pravo na nju - 1:1!

Manojlović nije imao šanse da odbrani ovaj udarac glavom, kojim je Denić razgalio stotinak navijača Rada. 

Denić
Izvor: YouTube


U 75. minutu ponovo dva ključna aktera kod gola Crvene zvezde. Kao što je kod prvog pogrešio poslavši loptu glavom ka svojoj mreži, tako je levi bek Rada Ljubinković "ispao" kod inače dobro postavljene ofsajd zamke ostalih igrača iz poslednje linije i to je iskusni Sikimić surovo kaznio.

Mičel Donald poslao je divan pas u prostor za svog centarfora, koji bi bio u ofsajdu da je Ljubinković bio malo pribraniji, a kada mu se ukazala šansa, rutinski je i drugi put savladao Filipovića i vratio prednost svom timu, koji od izjednačenja gostiju nije stvorio "bog zna kakve" šanse.

Pogledajte...

Sikimic
Izvor: YouTube


Rezultati 14. kola:

U subotu:

Radnik - Partizan 1:3 (0:2)

/Zlatanović 47 – Đurđević 10, 76, Leonardo 11/

U nedelju:

Crvena zvezda - Rad 2:1 (0:0)
/Sikimić 47, 75 - Denić 65/

Metalac - Spartak 0:0

Napredak - Borac 3:1 (1:1)

/Ndiaje 31, Vukanović 49, - Jovanović 17/

Novi Pazar - Bačka 1:1 (0:0)

/Vusljanin pen 80 – Bajić 55/

Voždovac - Javor 1:2 (1:0)

/Stojanović pen 32 – Bjedov 49, 60/

Mladost - Čukarički 17.00
Radnički - Vojvodina 17.00 (Arena sport 1)

TABELA: Zvezda 35, Vojvodina (-1) 29, Partizan 29, Napredak 28, Radnički (-1) 24, Mladost (-1) 22, Spartak 19, Rad 18, Metalac 16, Radnik 15, Javor 14, Voždovac 14, Novi Pazar 12, Bačka 11, Čukarički (-1) 10, Borac 8.



Trener lidera na tabeli, kojem se Partizan trijumfom u Surdulici dan ranije primakao na tri boda zaostatka, nije mogao da računa na povređenog Gelora Kangu, što je uz još nekoliko umornih i rovitih igrača koji "izlaze" iz povreda dovelo do toga da Rad napadne ekipa koja ove sezone nije zajedno kročila na teren.

Andrija Luković, posle solidne igre u Kupu, u sredu sa BSK Borčom (3:0), zabeležio je prvi start u Superligi u dresu Crvene zvezde, ali je zamenjen na poluvremenu, kada je šansu dobio Slavoljub Srnić. Izlazeći iz povrede, Mihailo Ristić ušao je u igru u finišu umesto danas nevidljivog Džona Ruiza, tako da će solidni Anđelković dobiti konkurenciju na svojoj poziciji u finišu jesenjeg dela sezone.

Ali, i Nebojša Petrović imao je problema pred spuštanje kilometar-dva do Ljutice Bogdana, jer su mu povređena dvojica važnih veznih igrača, Nikola Drinčić, koji je kao igrač Partizana itekako umeo da povredi crveno-bele, kao i Miloš Obradović.

S njima dvojicom u manevru, šanse Rada da tek treći put u istoriji ostane neporažen na "Marakani" bile bi daleko veće, ali sa ovako defanzivnim pristupom "građevinari" nisu ni mogli da očekuju da kući ponesu bod ili tri.

Ukupan skor u ovom malom beogradskom derbiju sada je 27-1-1 kada je Zvezda domaćin, a ukupno 45-9-2.



Crvena zvezda: Manojlović – Petković, Le Talek, Al. Luković, Anđelković – Donald, Poletanović (od 94. Rendulić) – An. Luković (od 46. Srnić), Plavšić, Ruiz (od 71. Ristić) – Sikimić.

Klupa: Supić, Babunski, Cvetković, Srnić, Vijeira, Ristić, Rendulić.

Trener Božović.

Rad: Filipović – Jovanović, Maraš, Bates, Ljubinković – Ćulum (od 81. Petković), Petrović (od 88. Vico) – Lutovac, Mladenović, Denić – Đenić.

Klupa: Mićanović, Rusmir, Lončar, Šipčić, Vico, Petković, Marković.

Trener Petrović.

Meč sudi Ilija Brdar.



IZ MINUTA U MINUT:

Kraj: Pobeda Crvene zvezde protiv Rada za plus šest u odnosu na Partizan. Teško ostvarena, ali zaslužena protiv tima koji je jednom šutnuo u okvir gola i pogodio.

90+4 - Insistirao je Božović da u finišu uvede Rendulića, kako bi se odbranio od kornera koji čeka da bude izveden minut. Uradio je to i odbranio se šampion.

90+3 - Duga lopta, prijem Denića, povlačenje Lukovića, žuti karton kapitenu domaćih i slobodan udarac za goste iskosa sa desne strane kao poslednja šansa na meču iz koje su "građevinari" nekako izvukli korner, kao reprizu...

90+1 - Le Talek u bolovima nakon nesigurne reakcije kojom je ponudio loptu Vicu na 30-ak metara od svog gola. Francuz je dao prejak for, Vico pokušao klizećim startom da mu oduzme posed, ali ga je pritiom i "isekao" po nogama, pa je zaradio žuti karton.

90 - Umalo 3:1! Petković i Srnić su izigrali odbranu Rada na desnoj strani, usledio je centaršut pored istrčalog Filipovića, a ispred Sikimića i "het trika" našao se sveži Vico.

88 - Trener gostiju Petrović napravio je dve izmene u veznom redu, uveo je Petkovića i Vica, koji je na ulasku u nadoknadu vremena uspeo da iznudi korner, ali je taj centaršut lako ukrotio Manojlović.

75 - GOOOOOL! OPET SIKIMIĆ!

"Rezervni" centarfor, koji je uglavnom ulazio s klupe umesto Vijeire, "čupa" Zvezdu danas. Drugi gol na meču posle druge greške Ljubinkovića. Zvezda opet vodi, asistent je bio Donald.

72 - Nesigurna intervencija Manojlovića na dug centaršut s leve strane, koji ga je prevario, ali na sreću golmana Crvene zvezde na "drugoj" stativi nije bilo igrača u teget opremi koji bi loptu poslao u mrežu. Na drugoj strani prebrzo je, iz prve, šutirao Donald. Neprecizno. Mogao je i da primi loptu na ivici šesnaesterca...

71 - Nevidljivog Ruiza menja nedovoljno oporavljeni Ristić, koji je najčešće ove sezone igrao beka, ali će sada pokušati da uradi nešto više na krilu.

65 - GOOOOOL! IZJEDNAČENJE!

Kao da smo "urekli" Zvezdu, a "prizvali" gol Rada prethodnim upisom - na centaršut Lutovca s desne strane, Denić je natrčao i pogodio mrežu iz prvog preciznog udarca gostiju na utakmici, a drugog ukupno!

Može li Zvezda da odgovori na ovo?

60 - Prošao je sat igre. Rad ima jedan udarac ka Manojloviću, nula u okvir gola. Verovatno "najslikovitiji" upis od starta utakmice.

47 - GOOOOOL! SIKIMIĆ!

Crvena zvezda vodi, posle gužve u šesnaestercu, udarca Ruiza i odbrane Filipovića, koja je završila pravo pred Sikimićem. Centarfor nije mogao da promaši sa pet metara.

Ali, gosti se bune, smatrajući da je lopta pre toga pogodila Sikimića u ruku. Brdar je pokazao na centar.

46 - Drugo poluvreme, dok se nad Beogradom spušta mrak, počinje bakljadom Delija i izmenom Božovića - Srnić umesto Andrije Lukovića.

45 - Sudija Brdar poslao je igrače na odmor posle poluvremena u kom je Crvena zvezda, uz 60 odsto poseda lopte, stvorila nekoliko solidnih šansi, ali ih nije iskoristila. One najopasnije, šutevima sa distance, Filipović je uspeo da ukroti.

35 - Anđelković centrira, Sikimić skače - preko gola! Bio je visoki centarfor "kratak" par centimetara da bi bio u situaciji da bolje zahvati loptu glavom i zatrese mrežu statičnog Filipovića. Malo ga je s leđa i pogurao Bates, taman toliko da Brdaru ne da povoda da dosudi penal, a da omete centarfora Zvezde.

31 - Aleksandar za Andriju, ništa! Lukovići su kreirali novu šansu za Zvezdu, ali je staloženi Bates stao ispred ofanzivnog veziste domaćih i izblokirao mu šut sa 6-7 metara. Crveno-beli "stiskaju", ali ne pronalaze put do mreže, i dalje.

30 - PLAVŠIĆ! FILIPOVIĆ!

U dvadesetak sekundi druga velika odbrana Filipovića, kojeg je ovog puta na muke stavio Plavšić, udarcem "iz kolena". Umalo vođstvo Zvezde.

30 - Luković! Filipović! Dugo je Crvena zvezda "obigravala" oko gola Rada bez pravog udarca, a onda je levom probao Luković sa 20-ak metara, precizno, jako, ali je Filipović uspeo da izbije loptu u korner.

20 - Visok presing crveno-belih drugi put je doveo do osvojene lopte "gore", u crvenoj zoni. Oba puta je agilni Plavšić sekao pasove "građevinara", jednom nije uspeo da završi akciju, drugi put je oboren posle "bicikle", ali je debitant Luković sebično pokušao da pogodi gol iskosa iz gotovo "mrtvog ugla", iako se nekoliko igrača zaletelo na skok.

14 - Dobra kretnja Sikimića koji se istrgao štoperima Rada na centaršut Andrije Lukovića, ali njegov udarac glavom u padu nije bio precizan.

12 - Zvezda ofanzivnija i opasnija na startu, ali bez realizacije u dva solidna napada po desnoj strani, gde je prodirao Petković. Prvo je probao Poletanović, ali je bio neprecizan, potom je zakasnio i Plavšić. Rad je iz jedine kontre na meču, u 12. minutu, ostao bez ozbiljne šanse jer je Đenić "tukao" prerano, sa preko 20 metara, a situacija je bila 3 na 3.

1 - Meč je počeo. I gosti imaju podršku svojih navijača koji su u "kavezu" između istoka i juga.

14:47 - Nova slaba poseta u Ljutice Bogdana, o čemu svedoči i slika.

14:36 – Iako je postigao sedam golova u devet nastupa u Superligi ove sezone, Vijeira je i treće kolo zaredom ostavljen na klupi za rezervne igrače. Razlog bi mogao da bude to što i dalje odbija da produži ugovor sa klubom, zbog čega bi u januaru mogao da bude slobodan u izboru nove sredine, a u junu mogao da ode bez obeštećenja. U Zvezdi su izrazili nadu da ih najbolji strelac u prethodnih godinu i po dana neće "prodati".

14:32 – Mladi Andrija Luković, koji je letos kao slobodan igrač došao iz PSV Ajndhovena, prvi put će startovati ove sezone u Superligi, nakon što je odigrao odlično u Kupu pre četiri dana. On je 29. jula i 10. avgusta odigrao sedam, pa 15 minuta u mečevima sa Metalcem i Voždovcem i od tada češće nije bio u protokolu, nego što je sedeo na klupi. Luković je pre odlaska u Holandiju igrao za Rad.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC