• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Armisa Kuč za MONDO: NE predrasudama!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Najbolja fudbalerka u BiH za MONDO priča o nevjerovatnoj golgeterskoj seriji koja traje od dana kada je stigla u SFK 2000 iz Sarajeva, uspjesima u Ligi šampiona, reprezentaciji Crne Gore, te daje savjet kako unaprijediti ženski fudbal.

 Armisa Kuč, golgeter SFK 2000 Sarajevo MONDO intervju Izvor: MONDO/Samir Cacan

Ženski fudbalski klub SFK 2000 iz Sarajeva već godinama je dominantan na domaćoj sceni.

Iz godine u godinu ekipa iz glavnog grada BiH napreduje, neprikosnovena je u Premijer ligi BiH i Kupu BiH, a ove sezone dogurala je do nokaut faze Lige šampiona, gdje je eliminisana u posljednjim trenucima susreta od ruske Rusijanke 1:2. U prvom meču na "Koševu" bilo je 0:0, pa je Sarajke nekoliko sekundi dijelilo od prolaska među 32 najbolje ekipe Starog kontinenta. Ipak, sreća nije bila na njihovoj strani.

Među sjajnim sarajevskim fudbalerkama jedno ime posebno se ističe - Armisa Kuč.

LIČNA KARTA

Ime i prezime: Armisa Kuč

Datum rođenja: 11. april 1992.

Mjesto rođenja: Rožaje

Karijera: Ekonomist (Nikšić), SFK 2000 (Sarajevo)

Reprezentacija Crne Gore: 11 golova

Crnogorska fudbalerka, rođena u Rožajama prije 24 godine, svoj fudbalski put počela je u rodnom gradu nastupajući sa dječacima u FK Ibar. Zatim je prešla u najtrofejniji crnogorski klub Ekonomist iz Nikšića, nakon čega je stigla u Sarajevo. U februaru 2014. godine potpisala je za SFK 2000 i od tada žari i pali terenima u BiH.

Već u prvoj polusezoni u bordo timu postigla je 18 golova, naredne sezone 40, dok je prošle godine čak 41 put tresla protivničke mreže. Sada, nakon 11 prvenstvenih kola, već se 27 puta upisala u listu strijelaca. Zaista impresivne brojke!

Taj učinak sigurno bi bio i bolji da trener SFK 2000 Samira Hurem, inače selektorka ženske reprezentacije BiH, na većini utakmica Kuč nije mijenjala u ranoj fazi utakmice, kako bi pružala šansu svim igračicama.

"Sigurno da bi moj golgeterski saldo bio bolji, jer trenerica je malo kombinovala sastav na početku da bi svi dobili priliku da igraju i da se dokažu", kaže Armisa na početku razgovora za naš portal.

Izvor: MONDO/Samir Cacan



Osim 27 premijerligaških golova, postigla je i pet u Kupu BiH, i to sve na jednoj utakmici protiv Mladosti u Rogatici, dok je u Ligi šampiona tri puta bila strijelac. Ukupno - 35 golova!

Da li je ona toliko dobra, ili su protivnice loše, kroz smijeh nam odgovara:

"Haha. Ima i toga, ali mislim da 35 golova nije lako dati", kaže Armisa, koja je u prosjeku svaka 32 minuta tresla protivničke mreže.

Kako ocjenjuješ kvalitet Premijer lige BiH ove sezone? Ima li napretka u odnosu na neke ranije godine i može li se bosansko-hercegovački fudbal porediti sa crnogorskim, gdje si ranije nastupala?

"Ženski fudbal u BiH ide uzlaznom putanjom. Nadam se da će biti mnogo bolje. Fudbal u BIH je mnogo razvijeniji od onog u Crnoj Gori. Više se ulaže, prati, postiže. Da bi ženski fudbal krenuo naprijed, mora da se ulaže mnogo više novca, da se prati više, te da ne postoje predrasude", jasan je recept za napredak ženskog fudbala.

SFK je i ove sezone nadmoćan u domaćem prvenstvu. Međutim, ove godine napravile ste i iskorak u Ligi šampiona i malo je nedostajalo da se plasirate u šesnaestinu finala. Imale ste tu nesreću da protiv Rusijanke primite gol u poslednjem minutu. Tvoj komentar rezultata u Evropi?

"Ostvarili smo ogromni rezultat. Minuta nas je dijelila od dvomeča protiv Bajern Minhena. Nažalost, sreća nam je okrenula leđa ovaj put", ne krije razočaranje eliminacijom sa međunarodne scene.

Izvor: MONDO/Samir Cacan
GOLOVI

PREMIJER LIGA BIH

1. kolo: SFK 2000 - Iskra 4:0 (1 gol)

2. kolo: Modriča - SFK 2000 0:12 (6)

3. kolo: SFK 2000 - Gradina 9:0 (2)

4. kolo: Mladost - SFK 2000 0:12 (nije igrala)

5. kolo: SFK 2000 - Radnik 10:0 (1)

6. kolo: SFK 2000 - Banjaluka 6:0 (4)

7. kolo: Lokomotiva - SFK 2000 0:8 (5)

8. kolo: Iskra - SFK 2000 1:5 (1)

9. kolo: SFK 2000 - Modriča 12:0 (2)

10. kolo: Gradina - SFK 2000 0:3 (bez gola)

11. kolo: SFK 2000 - Mladost 23:0 (5)

UKUPNO: 27 golova

KUP BIH

1/8: Mladost - SFK 2000 0:14 (5) UKUPNO: 5 golova

LIGA ŠAMPIONA Kv: SFK 2000 - Ramat 1:0 (1)

Kv: SFK 2000 - Riga 3:0 (2)

Kv: Harkiv - SFK 2000 2:2 (bez gola)

1/32: SFK 2000 - Rosijanka 0:0 (bez gola)

1/32: SFK Rosijanka - 2000 2:1 (bez gola)

UKUPNO: 3 gola

Bordo porodicu godinama je proslavljao muški Fudbalski klub Sarajevo, a sada to čine i dame.

"Pratim i mušku Premijer ligu BiH. Naravno, navijam za Sarajevo i mislim da je i muška bh. elita napravila iskorak ove godine. Igra se bolji fudbal, dosta ekipa je podjednakog kvaliteta i mislim da će biti dramatično do kraja", istakla je Kuč.

Reprezentacija Crne Gore osnovana je prije četiri godine. Od tada su Crnogorke odigrale kvalifikacione cikluse za Svjetsko i Evropsko prvenstvo, te nekoliko prijateljskih utakmica. Armisa je za Crnu Goru odigrala tridesetak utakmica i postigla 11 golova, ali ova selekcija nije imala pretjeranih uspjeha, baš kao ni BiH, kada je u pitanju ženski reprezentativni fudbal.

U kvalifikacijama za EP završile ste na posljednjem mjestu, bez ijednog boda. Šta je razlog slabih partija?

"Ekipa je podmlađena, uglavnom nam igraju mlađe igračice, koje su još neiskusne za ovo takmičenje. Biće bolje u budućnosti, nadam se", optimista je Kuč, koja je od osnivanja standardna reprezentativka Crne Gore.

Osim fudbala, čime se još baviš? Imaš li neki hobi?

"Sada samo igram fudbal. U slobodno vrijeme šetam, a volim i da igram Soni plejstejšn."

Za kraj, šta bi poručila djevočicama koje imaju želju i namjeravaju da se bave fudbalom?

"Najbitnije je da treniraju i rade, a na kraju se svaki rad isplati", zaključila je razgovor za MONDO Armisa Kuč, najbolja fudbalerka u BiH.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC