• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li koliko Abramovič plaća stolicu u Čelsiju?

Autor mondo.rs

Iako je vlasnik kluba, ruski biznismen svake godine odvaja ogromnu sumu novca za VIP boks odakle gleda utakmice, ali to je samo kap u moru kada se pogleda koliko svog novca unosi u klub godišnje.

U nedelji u kojoj su gradske vlasti u Londonu odobrile projekat renoviranja Stamford bridža, čije će proširenje sa 41.600 na 60.000 mesta koštati neverovatnih pola milijarde funti, a sve bi trebalo da bude završeno do 2021. godine, Čelsi je javnosti predstavio rezultate poslovanja u fiskalnoj 2016. godini.

Ukratko: Prihodi kluba su skočili sa 314,3 na 329,1 milion funti, ali su skočili i gubici sa 21,3 na 69,8 miliona funti.

Zbog toga, a gubitke je izazvala isplata smenjenog Žozea Murinja i njegovih saradnika od osam miliona i prevremeni raskid ugovora sa "adidasom" na štetu kluba od 67 miliona funti, vlasnik Čelsija Roman Abramovič morao je da reaguje uplatom 90 miliona funti ličnog bogatstva kako bi klub prošao kroz ovaj finansijski turbolentan period.

Pored toga, Abramovič je zadržao praksu da plaća usluge VIP boksa koji koristi, na šta je potrošio milion funti u 2016. godini, uplaćujući tu sumu na račun kluba čiji je vlasnik.

Već sada je jasno da će Čelsi naći izlaz iz ove neprijatne situacije, utoliko što ugovor s "adidasom" nije uzalud raskinut – Abramovičev klub će od kompanije "Nike" dobiti 900 miliona funti u narednih 15 godina i to će biti suma uz koju će skupi radovi na novom-starom stadionu biti podnošljiviji za klub i sada već tradicionalno "skupo" održavanje prvog tima.

Čelsi je u 2016. godini od TV prava zaradio 143 miliona funti, od komercijalnih ugovora i sponzora 117, a od prihoda na dan utakmica, na stadionu i u oficijelnim radnjama, celih 69 miliona.

Čelsi je na ime obeštećenja i ranije ugovorenih rata kod prodaja igrača, u 2016. zaradio 49 miliona funti (Peter Čeh, Ramireš, Mohamed Salah, Orijel Roume, itd), a u 2017. će nastaviti da stižu uplate od ovih, kao i nekih novih transfera, poput onog u kom je Oskar otišao u Kinu za 52 miliona funti (!?).

Ipak, ono što bi mogao da bude dugoročan problem Čelsija je sve veći broj zaposlenih u klubu, kako u "kancelarijama" tako i na "terenu". Čelsi je za krato vreme zaposlio 59 ljudi u administraciji i još 45 fudbalera, menadžera, trenera i skauta. Broj zaposlenih u klubu povećan je za preko 100 ljudi, odnosno za 15 odsto u odnosu na 2015. godinu, pa su sada godišnji troškovi na plate zaposlenih, računajući i igrače, skočili sa 216 na 222 miliona funti.

Čelsi ima politiku da kod potpisivanja novih igrača daje jake plate, ali maksimalno umanjuje bonuse u smislu golova, asistencija, pobeda, plasmana u određena takmičenja i, na kraju trofeja, tako da bi maksimalna odstupanja mogla da iznose 2,5 miliona funti.

Mediji u Engleskoj, u izveštajima sa ove prezentacije poslovanja na "Bridžu", zaključuju i da je Brexit koštao Čelsi negde oko 30 miliona funti, kada su tokovi novca u pitanju, pad funte u odnosu na evro, itd.

Konstatovano je i da bi klub bio itekako u plusu da se u 2016. godini nisu dogodili Murinjo, Brexit i raskid ugovora sa "adidasom", kao i da je trend rasta prihoda primetan i da će biti nastavljen u godinama koje dolaze. Stabilan ugovor s "Nike" kompanijom i izostanak lomova, čestih smena menadžera, kao i stabilizacija britanske monete, trebalo bi da donesu i pozitivnu 2017. na "Stamford bridžu".

Poređenja radi, Čelsi je Murinju i njegovim saradnicima za otkaz 2007. godine platio neverovatnih 23,1 milion funti, tako da je ovih osam "odličan" posao za Abramoviča.


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC