• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lov na "lisice" i spektakl na "Dragau"

Autor mondo.rs

U sredu uveče biće završene prve utakmice osmine finala Lige šampiona. Biće itekako šta da se vidi. Malo ko bi hteo da uskoči u kožu igrača Lestera.

U sredu uveče biće završene prve utakmice osmine finala Lige šampiona dvema veoma, veoma zanimljivim utakmicama!

Na "Dragau" se sastaju dva bivša prvaka Evrope, ujedno i dva tima koji se nalaze u fantastičnim formama, dok će se na "Pichuanu" sudariti jedan od najuspešnijih klubova u evro-kupovima u poslednjoj deceniji i senzacija koja je zatamnela ove sezone, pala u borbu za opstanak i ušla u očajnu seriju rezultata.

Porto – Juventus
Sevilja - Lester siti

Odakle početi?

Možda od ovog drugog para, koji će ići uživo na Areni sport i koji će, kada se sve sagleda, u velikoj meri odrediti dalji tok sezone za jedne i druge, jer…

Hit trener andaluzijskog sastava, Horhe Sampaoli, inače jedan od mogućih naslednika Luisa Enrikea u Barseloni, ne može da računa na veliki broj povređenih i suspendovanih igrača, ali i dalje ima na raspolaganju ekipu koja ne samo da je doživela samo jedan poraz od početka januara, uz pet pobeda, već i od koje "klecaju kolena" i Realu, Atletiku i Barsi kada treba da istrče na teren "Ramon Sančez Pichuan" stadiona.

Sevilja je ove sezone kao domaćin izgubila od samo dva tima, Barselone i Juventusa, kod kuće ima skor 12-2-3 (dva puta je Barsa slavila kao gost u Sevilji, da vas to ne buni), a Sampaolijev tim na sve to nije primio gol u poslednje tri utakmica završene pobedama…

I pre Sampaolijevog dolaska u klub, pod Unaijem Emerijem, Sevilja je blistala u Evropi, iako ti uspesi nisu bili vezani za Ligu šampiona.

Andalužani su trostruki uzastopni osvajači Lige Evrope, što znači da se proleća 2013. nisu zaustavili pre poslednje evro-utakmice u tekućim sezonama. No, kada su Kup, tj. Liga šampiona u pitanju, belo-crveni nemaju tako zastrašujuć skor - oni imaju jedno četvrtfinale KEŠ u istoriji i ono datira iz 1958. godine, kada su pobedili Benfiku i Arhus, a onda eliminisani od kasnijeg prvaka Evrope, Real Madrida, ukupnim rezultatom 10:2.

Sevilja u poslednjih nekoliko sezona pokušavala često u Ligi šampiona, najčešće je "skakala" u Ligu Evrope kao trećeplasirani tim prve faze, a kada bi tim prolazio u "nokaut" fazu najjačeg evropskog takmičenja, nije stizao daleko - 2008. u osmini finala izbacio ih je Fenerbahče, a 2010. CSKA, što nisu "krem dela krem" evropski klubovi i u tome bi "lisice" Klaudija Ranijerija mogle da pronađu tračak nade pred ovo vruće gostovanje.



Sve povrede i suspenzije

Utorak

Mančester siti: Gindogan, Žezus, Kompani (povređeni

Monako: Boskilja (povređen)

Leverkuzen: Tah, Mehmedi, Bender (pod znakom pitanja)

Atletiko: Tijago, Godin (pod znakom pitanja), Fernandez, Bernabe, Huanfran (povređeni)

Sreda

Porto: Pereira, Košta (pod znakom pitanja)

Juventus: Barzalji, Kjelini (oporavljeni)

Sevilja: Kron-Deli, Tremulinas, Luna, Pareha (pod znakom pitanja), Alvarez (povređen), Merkado (suspendovan)

Lester: Uljoa (oporavljen), Slimani (pod znakom pitanja), Vag (povređen)

Ali…

Šta tek reći za njih i njihovu formu?

Kao šampioni Engleske i tim koji je prvu ikada Ligu šampiona otvorio sa četiri pobede obezbedivši već tada plasman u osminu finala, Ranijerijevi momci u međuvremenu ušli su u tunel iz kog i dalje nisu izašli - oni od 7. januara nisu izgubili samo dva puta u osam mečeva, oba puta kada su igrali sa nižerazrednim Derbi Kauntijem. Bilo je 2:2 u gostima, pa 1:1 na "King Power" stadionu, pre nego što je eliminacija iz Kupa izbegnuta pobedom u produžecima.

"Kladioničarskim pravilima"... Lester nema pobedu u poslednjih osam mečeva, a izgubio je svih šest mečeva sa rivalima u Premijer ligi. U poslednja tri izlaska na teren, prvak "najjače lige sveta" nema postignut gol, a još nešto nemaju "lisice" - pobedu na strani još od jesenas.

Lester ove sezone na gostovanjima ima skor 2-5-11!

Kroz istoriju, ovaj klub do sezone 2016/17 odigrao je samo osam mečeva u evro-kupovima, zabeležio dve pobede i bio bez putovanja avionom van Engleske od 2000. godine kada je posle lesterskih 1:1, Crvena zvezda kao "domaćin" u Beču pobedila 3:1 i izbacila Engleze iz Kupa UEFA.

Ništa od ovoga ne važi za meč Porto – Juventus.

Igraju dvostruki protiv trostrukog prvaka Evrope, da ne pominjemo sada i koliku su puta plavo i crno-beli osvajali Kup UEFA/Ligu Evrope, odnosno Kup pobednika Kupova…

Dva muzeja samo dodatno doprinose značaju utakmice u kojoj će Juve biti blagi favorit, ali... polako.

Ako izuzmemo Kup i Liga kup Portugalije, u kojima je trener "zmajeva" Nuno Espirito Santo odmarao prve zvezde i šanse pružao mlađim igračima i onima iz drugog plana, Porto na svom "Dragau" ove sezone ima skor 15-5-0, ekipa se nalazi u seriji od šest pobeda, a jedini timovi koji su u sezoni 2016/17 pobedili osvajača Lige Evrope iz 2011. godine za sada su Sporting (28. avgust 2016) i Lester (27. septembar 2016).

I ovi datumi dosta govore…

Porto je prošle sezone ispao već u prvom "nokaut" kolu Lige Evrope, ali je pre toga, 2013. i 2014. godine stizao do četvrtfinala LŠ i LE. Naročito bolan bio je kraj "zmajeva" u Ligi šampiona pre tri sezone, kada je tim bio bez poraza do revanša četvrtfinala, uz 27 postignutih i šest primljenih golova, a u rukama je bila i pobeda od 3:1 u prvom meču sa Bajernom iz Minhena, ali…

...dogodio se kolaps na "Alijanc areni", Bajern je pobedio 6:1 i surovo eliminisao prvaka Portugalije, iako je to bio jedini neuspeh tima te sezone.

I to je odlika portugalskih timova u evro-kupovima, nije mali broj slučajeva da su plavo, crveno i zeleno-beli trpeli teške poraze u mečevima sa klubovima iz grupe pet najboljih u tom trenutku, što Juve već sezonama jeste u Ligi šampiona.

Nije mali broj onih koji četu Masimilijana Alegrija smatraju i za favorita za trofej, a neki odgovori svakako će moći da naslute posle prvih 90 minuta u duelu Porto - Juve od 2000. godine.

Tada je u grupnoj fazi Lige šampiona bilo 0:0 u Portugaliji i 3:1 u Italiji za petostrukog uzastopnog šampiona Serije A i tima koji je "na vreme" prevazišao krizu rezultata u januaru, ogledanu u porazima na strani od Đenove i Fiorentine, ali i pobedama u svim ostalim mečevima.

Zapravo, Algrijev tim ove sezone nema remi na strani, ima poraze od Intera, Milana, Đenove i Fiorentine i sve ostale pobede. Umeju "bjankoneri" da kiksnu van "Juventus arene", ali i da poprave sve to kasnije, kao što su "nerazurima" i "rosonerima" vratili milo za drago u prvenstvu kao domaćini.

Juve u portugalsku luku putuje sa sedam pobeda u nizu od poraza u Firenci 15. januara i kompletnim sastavom, s obzirom na to da su se oporavili i Đorđo Kjelini i Andrea Barzalji, a suvišno je govoriti šta oni znače za igru ekipe.

Kuriozitet je da su Porto i Juventus odigrali jedno veliko finale, finale Kupa pobednika Kupova 1984. godine kada je italijanski klub pobedio 2:1 u Bazelu. Porto ima čak 12 finalnih utakmica na međunarodnoj sceni i šest trofeja...



Rezultati prvih mečeva osmine finala:

Utorak, 21. februar:

Mančester siti – Monako (20.45, Arena sport 3)
Bajer Leverkuzen – Atletiko Madrid (20.45, Arena sport 1)

Sreda, 22. februar:

Porto – Juventus (20.45, RTS)
Sevilja – Lester siti (20.45, Arena sport 5)

Utorak, 14. februar:

Benfika – Borusija Dortmund 1:0 (0:0)
/Mitroglu 48/

PSŽ – Barselona 4:0 (2:0)
/Di Marija 18, 55, Draksler 40, Kavani 72/

Sreda, 15. februar:

Real Madrid – Napoli 3:1 (1:1)
/Benzema 18, Kros 49, Kasemiro 54 - Insinje 8/

Bajern Minhen – Arsenal 5:1 (1:1)
/Roben 11, Levandovski 53, Alkantara 56, 63, Miler 88 - Sančez 30/

Revanši će biti odigrani 7, 8, 14. i 15. marta.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC