• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema boljeg naslova od rezultata: PSŽ - Barsa 4:0!

Autor mondo.rs

Pari Sen Žermen "pregazio" je Barselonu na "Parku prinčeva". Ovo dugo nije viđeno.

18. maj 1994. godine (Atina): Milan - Barselona 4:0
5. novembar 1997. godine: Barselona - Dinamo Kijev 0:4
24. april 2013. godine: Bahern Minhen - Barselona 4:0

A onda…

Iako se petostrukom prvaku Evrope tokom 117 godina slavne istorije već događalo slično, doduše samo tri puta, malo ko je očekivao ovo:

Pari Sen Žermen - Barselona 4:0 (2:0) u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona, u kojoj je prvak Francuske ne samo naneo jedan od najtežih poraza Barsi od 1899. do danas, već prikazao jednu od najimpresivnijih fudbalskih predstava u poslednjih nekoliko godina.

/sve golove možete pronaći u 'iz minuta u minut' sekciji izveštaja/

Pre bilo čega, mora se konstatovati da je jedanaestorka koju je na teren rasprodatog "Parka prinčeva" poslao španski stručnjak Unai Emeri priredila najuspešnijem evropskom fudbalskom klubu u poslednjoj deceniji - biramo reči - najmizernije evro-veče u pomenutom periodu.

PSŽ:Trap - Menije, Markinjoš, Kimpembe, Kurzava - Verati (od 70. minuta Nkunku), Ravijo, Matuidi - Di Marija (od 61. Lukas), Draksler (od 85. Pastore), Kavani.

Barselona:Ter Štegen - Roberto, Pike, Umtiti, Alba - Buskets, Gomeš (od 58. Rafinja), Inijesta (od 72. Rakitić) - Mesi, Nejmar, L. Suarez.

Uz minhenskih 4:0 od pre nešto manje od četiri godine…

Od prvog do 80. minuta, kada je "svecima" nestalo snage usled upornog, dosadnog, iritantnog i ubojitog presinga, na terenu je postojao jedan tim, a igrač utakmice lako mogao da bude golman gostiju Andre Ter Štegen, uprkos tome što mu je Anhel Di Marija dao dva, a Julijan Draksler i Edinson Kavani po jedan gol.

Tek u poslednjih desetak minuta, posle zamene Di Marije, povrede igrača utakmice Marka Veratija i, kao što rekosmo, zamora, "Blaugrana" je uspela da stvori dve šanse, od kojih je prvu pored gola poslao Nejmar, a drugu u stativu Samuel Umtiti.

Ni da je jedna od tih lopti završila u mreži golmana Kevina Trapa, koji je bio u opasnosti jednom u prvom poluvremenu posle akcije Nejmara i Andrea Gomeša, ništa se od konačnog utiska ne bi promenilo, jer da je prema šansama, tim zbunjenog Luisa Enrikea mogao je ovog utorka uveče da doživi i znatno ubedljiviji poraz.

Vezni red sa umornim kapitenom Andresom Inijestom, neprepoznatljivim Serđom Busketsom i neupotrebljivim Gomešom, za kog malo ko zna kako uopšte igra za Barselonu i to, recimo, pre Ivana Rakitića, proveo se kao "bos po trnju" u sudaru sa tačnim Veratijem, sveprisutnim kapitenom Blazom Matuidijem i, večeras maestralnim Adrijenom Ravijoom.

Ova igra "tri na tri" u potpunosti je pripala "svecima", koji su prva tri gola postigli osvajajući loptu na sredini terena i otvarajući "livadu" za brze i tačne (kada su ofsajd zamke u pitanju) Di Mariju, Drakslera i Kavanija.

Kavani, koji je promašio dva zicera pri rezultatu 0:0, stavio je "tačku na i" u finišu utakmice i to nakon što su iz igre izašli Di Marija i Verati, što samo potvrđuje da je PSŽ meč dobio pravim skautingom i planom igre, a tek onda individualnim majstorijama, a bilo ih je…

Jednu takvu kontru, Barselona je "sekla" faulom na 18 metara odakle je bivši as Reala, koji je večeras slavio 29. rođendan, ostavio Ter Štegena u ulozi gledaoca sa najboljom ulaznicom - slobodnjak Di Marije za 1:0 u 18. minutu bio je nagrada za ofanzivu do tada i nagoveštaj onoga što sledi.

Samo jednom, u akciji Nejmar/Gomeš, Barsa je pripretila do odlaska na odmor, a u tom periodu Ter Štegen je već imao osam intervencija.

Branio je sve, osim udarca u januaru kupljenog Drakslera, koji je krunisao brzu kontru započetu klizećim startom Ravijoa nad Mesijem, begom Veratija i pasom u prostor koji je Nemac pretvorio u 2:0 protiv zemljaka na golu katalonskog giganta.

Igrao se tada 40. minut, a kako Emeri i Enrike ništa nisu menjali na pauzi, ista priča mogla je da bude nastavljena i u drugom poluvremenu.

Posle dve-tri dobre akcije, drugi i najlepši gol na utakmici postigao je Di Marija, posle još jedne kontre, varke, promene ritma i hirurški preciznog šuta u desni Ter Štegenov ugao - stadion se umalo tada nije "srušio" od buke i skakanja…

Tek tada Enrike je shvatio da mora nešto da menja, ali je bilo prekasno - ulazak Rafinje Alkantare umesto Gomeša u 58. minutu nije promenio ništa od odnosa snaga na terenu, baš kao ni kada je Emeri ovacijama počastio Di Mariju i na teren poslao Lukasa Muru, par minuta pre nego što je Mesi nehotice u duelu povredio Veratija i naterao Emerija da uvede i mladog Kristofera Nkunkua.

Minut je Nkunku igrao, a PSŽ je postigao i četvrti gol.

Ovog puta posle akcije koju je započeo Trap. I taj detalj najbolje svedočio o tome koliko je Enrikeova četa bila potučena, razbijena... Desni bek "svetaca" Tomas Menije jednim potezom izbacio je Nejmara iz igre na desnoj strani i onda se, bez da mu je iko prišao, našao skoro na "kapici" pred golom Barselone, odakle je poslao pravi pas u prostor za golova željnog Kavanija, koji je do 32. pogotka u sezoni stigao udrcem iz prve - "bam", 4:0, 71. minut.

PSŽ u Ligi šampiona:

2011/12: -

2012/13: četvrtfinale

2013/14: četvrtfinale

2014/15: četvrtfinale

2015/16: četvrtfinale

Barsleona u Ligi šampoina:

2011/12: polufinale

2012/13: polufinale

2013/14: četvrtfinale

2014/15: šampion

2015/16: četvrtfinale

Rakitić je tada zamenio Inijestu, koji je pružio jednu od najlošijih partija u karijeri, a PSŽ se odlučio za defanzivu koja mu je sačuvala četiri gola prednosti pred revanš 7. marta na "Kamp Nou" stadionu.

Valja reći i da Suarez i Mesi, igrači svetske klase i verovatno najbolji na svojim pozicijama u svetu fudbala trenutno, nisu ušli u šansu za 90 i "kusur" minuta. PSŽ je Mesija "držao" na sredini terena, gde je omaleni mađioničar bio potpuno bezopasan, najčešće osuđen na pasove unazad ili pokušaje solo prodora od kojih se šansom završio nijedan.

Pari Sen Žermen nije ispao pre četvrtfinala od sezone 2005/06.

Barselona nije ispala pre četvrtfinala od sezone 2006/07.

Ove sezone, žreb ih je spojio već u osmini finala Lige šampiona, tako da će jedna od ove dve zavidne tradicije morati da bude prekinuta.
Posle prvih 90 minuta, jasno je koja je tradicija ugroženija...


Skor između ova dva kluba je 2-3-3, uz podatak da je Barsa dobila poslednja tri zvanična susreta (3:1, 1:3 i 2:0), kao i da je eliminisala Parižane u dva prethodna dvomeča: 2:2/1:1 u četvrtfinalu 2012/13 i 1:3/2:0 u četvrtfinalu 2014/15.

Evo i sastava za koje su se odlučili treneri Unai Emeri i Luis Enrike.

PSŽ: Trap - Munije, Markinjoš, Kimpembe, Kurzava - Verati, Ravijo, Matuidi - Di Marija, Draksler, Kavani.

Barselona: Ter Štegen - Roberto, Pike, Umtiti, Alba - Buskets, Gomeš, Inijesta - Mesi, Nejmar, L. Suarez.


IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ - Preumorni od presinga kojim su ponizili rivala, fudbaleri Pari Sen Žermena bili su prinuđeni na defanzivu u poslednjih desetak minuta igre, Barselona je u tom periodu imala dve šanse, od kojih je jedna završena na stativi, ali to je otprilike deset odsto onoga što je vredno pomena - tokom 80-ak minuta igre, PSŽ je bio superioran, opasan, brz, žustar, tačan i efikasan. Iako je primio četiri gola, Ter Štegen je branio sjajno. To možda dovoljno govori...

84 - STATIVA!

Umalo Barselona da stigne ne do počasnog, već do gola koji bi im dao kakve-takve nade pred revanš. Dugo je trajala akcija "Blaugrane", usledio je centaršut i gužva pred statičnim Trapom, ali je visoki Umtiti sa tri-četiri metara pogodio okvir gola.

79 - NEJMAR!

Druga šansa za Barsu na utakmici, prva u drugom poluvremenu. Nejmar je uhvatio volej posle centaršuta Albe sa leve strane, ali je bio neprecizan. Lopta je prošla metar-dva pored leve Trapove stative.

72 - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!

Sada je 4:0. Nema Di Marije, nema Veratija, nema problema. Menije je vukao loptu možda i celih 70 metara, nije se umorio, poslao je loptu u prostor za Kavanija koji ovog puta nije imao milosti.

Gol Kavanija za 4-0
Izvor: YouTube

70 - POVREDA VERATIJA!

Posle duela sa Mesijem na sredini terena, Verati je pao i odmah pokazao da ne može dalj. Ukazivana mu je pomoć, a onda je morao da bude zamenjen. U igri je neplanirano Nkunku. Ovo može da se odrazi na tok utakmice, jer je Verati bio najbolji igrač na terenu do povrede.

67 - TER ŠTEGEN!

Nova šansa za Parižane! Šut Matuidija sa ivice šesnaesterca odbranio je Ter Štegen.

66 - PIKE!

Kad već nema šanse da napadne gol protivnika, Pike se istakao maestralnom reakcijom ispred svog. Verovatno četvrti gol domaćina sprečio je požrtvovanim bacanjem na šut Matuidija. U stilu Nemanje Vidića...

61 - Ovacije za Di Mariju. Ulazi Lukas.

55 - GOOOOOOOOOOOOOOOOOL!

Di Marija ne staje. PSŽ ne staje. Presing na polovini terena i dalje je jezivo jak, a Di Marija jezivo precizan. Novi prodor, novi gol. Ima li kraja mučenju Barselone?

GOl Di Marije za 3:0
Izvor: YouTube

46 - Počelo je drugo poluvreme, bez izmena u sastavima, ali i odnosu snaga na terenu. Pari Sen Žermen je imao šansu već posle desetak sekundi igre.

40 - GOOOOOOOOOOOOOOL!

Ter Štegen je ponovo savladan. Slična situacija kao kod akcije koja je prethodila Di Marijinom golu iz slobodnjaka, samo što sada Katalonci posle izgubljene lopte na sredini terena nisu ni imali vremena da prave faul - Verati za Drakslera, 2:0.

2-0 PSG - Barcelona
Izvor: YouTube

34 - TER ŠTEGEN!

Sjajan prodor januarskog pojačanja, Draksler je prošao pored Roberta kao da se radi o kipu, šutirao je levom iskusa u "bliži" ugao ali je njegov zemljak instiktivno reagovao i izbio loptu u korner. Igrač utakmice za sada, Ter Štegen.

28 - TRAP!

Barsa gubi, ali Barsi tako malo treba... Na kratko oduzetu loptu, igrači Pari Sen Žermena izgubili su nesmotreno na sredini terena, Nejmar (koji se vratio posle ukazane pomoći) povukao je kontru, na desnoj strani pojavio se Gomeš koji je dobio idealan pas, ali je imao težak zadatak jer je Trap pratio tu akciju, istrčao pred vezistu španskog šampiona i telom mu zaustavio udarac.

Velika šansa za Barselonu...

19 - GOOOOOOOL!

Kakva golčina Di Marije, galama na stadionu je nepodnošljiva. Argentinac je levom nogom plasirao loptu u Ter Štegenovu mrežu iz slobodnog udarca sa oko 18 metara. Nemac nije imao šanse, samo je gledao. Pari Sen Žermen igra kao u transu.

Bio je to Di Marijin četvrti gol u sezoni, treći u Ligi šampiona.

Gol Di Maria
Izvor: YouTube



17 - Nejmar se žali na povredu, ukazuje mu se pomoć. Pitanje je da li će moći da nastavi.

11 - TER ŠTEGEN! I OPET TER ŠTEGEN!

Barselona je na konopcima. Matuidi je tukao sa leve strane, levom nogom, što je pre pet minuta morao da uradi i Kavani, ali je Ter Štegen maestralno reagovao i zabeležio možda i odbranu ove runde, videćemo... Posle njegove odbrane, lopta se odbila na nogu Kavaniju, koji je imao drugu stopostotnu šansu za gol, ali je šutirao pravo u Nemca na golu Barselone, najzaslužnijeg što već nije 2:0 za "svece".

6 - KAVANI!?

Iako je centarfor PSŽ-a prilikom sjajnog pasa Di Marije možda bio pola metra u ofsajdu, sudijska petorka ništa nije signalizirala i, za sada, Urugvajac je promašio šansu utakmice. Našao se oči u oči sa Ter Štegenom i umesto da šutira, tražio dribling, nameštao se na desnu nogu i... bio izblokiran.

4 - Buka na "Parku prinčeva". PSŽ je osvojio loptu na sredini terena, Di Marija je odmah poslao dug pas ka Kavaniju, ali je Ter Štegen sve pratio i izneo loptu ispred strelca 31 gola ove sezone.

1 - Počeo je meč. PSŽ u standardnim tamno plavim dresovima, Barselona u "toksičnoj" kombinaciji za gostovanja.

20:24 - Trener Barselone, Enrike, zbog povreda nije mogao da računa na Aleša Vidala i Havijera Maskerana, koji nisu nezamenljivi, ali koji su - dok su bili zdravi - bili standarni na svojim pozicijama.

20:21 - Mladi, 21-godišnji štoper Prensel Kimpembe zabeležiće prvi start u Ligi šampiona u karijeri i to baš protiv Barselone. Trener Emeri nije mogao da računa na jednog od najboljih štopera u poslednjih 15 godina u svetu, povređenog Tijaga Silvu, tako da se odlučio da snažnog Kimpembea "gurne u vatru" od prvog minuta. Od standardnih u PSŽ-u i vezista Tijago Mota, inače bivši igrač Barselone, nije u kombinaciji zbog žutih kartona.

20:17 - Temperatura u "Gradu svetlosti" je 10 stepeni Celzijusovih, oblačno je, vlažnost vazduha iznosti 70 procenata.

20:16 - Utakmicu će voditi poljski arbitar Simon Marčinjak.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC