• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

2017, godina mržnje prema Leu Mesiju...

Autor mondo.rs

U januaru su mu odrubili glavu, u decembru isekli noge. A, on ih je het-trikom u poslednjoj utakmici kvalifikacija odveo na Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Lionel Mesi postigao je het-trik u utakmici sa Ekvadorom (1:3), odigranoj 10. oktobra u Kitu, poslednjoj u kojoj je Argentina imala priliku da se plasira na Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Ovako-onako, reprezentacija sastavljena od fantastičnih pojedinaca i predvođenja odličnim trenerom, Horheom Sampaolijem, došla je u situaciju da joj od poslednjih 90 minuta zavisi učešće na Mundijalu 2018, a kada se dalje nije moglo - Mesi je na protivničkom terenu postigao 59, 60. i 61. gol u plavo-belom dresu.

Mesi je pre toga predvodio "gaučose" do tri uzastopna finala na velikim takmičenjima u tri godine, ali ni u jednom ova reprezentacija nije uspela da savlada protivnika što je u zemlji fudbalom zaraženih latina shvaćeno kao – neuspeh!

Govorimo o finalu Svetskog prvenstva u Brazilu kada su bolji bili Nemci, posle produžetaka (1:0), odnosno Kopa Amerika turnirima u Čileu i Sjedinjenim Državama kada su, oba puta na penale posle 120 minuta bez golova, bolji bili Čileanci (obe serije završene su rezultatom 4:2, nakon što Mesi nije iskoristio penal kao prvi izvođač).

Mesi je posle trećeg poraza u tri finala doneo odluku o povlačenju iz nacionalnog tima i dodatno uzburkao strasti u zemlji koju je napustio kao 13-godišnjak sa poremećajem hormona rasta, nakon što njegovi roditelji nisu više imali sredstva da sinu obezbede skupu terapiju. Leo se brzo ohladio i predomislio, pa čak i izvinio zbog poteza na koji se odlučio u afektu, očigledno duboko nesrećan zbog loše atmosfere u svlačionici koja je "progutala" nekoliko selektora u njegovoj eri.

Ako su navijači s pravom očekivali bar jedan trijumf, ili za treću titulu šampiona sveta ili za 15. titulu prvaka Južne Amerike, u pravu bi bili i oni koji bi ukazali na to da su Argentinci u prethodne tri godine beležili uspehe kakvi su bili pojam za generacije i generacije igrača od početka 90-ih do danas.



Poslednji trijumf na mundijalima, "gaučosi" su ostvarili daleke 1986. godine u Meksiku, predvođeni Dijegom Armandom Maradonom, a poslednje finale igrali 1990. u Italiji, kada su ih takođe pobedili Nemci rezultatom 1:0 (ali bez produžetaka).

Od tada, do finala u Brazilu 2014, nijedna generacija nije prošla četvrtfinale, a dve su bile eliminisane već u prvoj fazi takmičenja računajući i onu iz 1994. kada su igrali Maradona (bio je suspendovan zbog dopinga već posle prve utakmice), Gabrijel Batistuta, Klaudio Kaniđa, Dijego Simeone, Oskar Ruđeri, Fernando Redondo, Hoze Ćamot, Nestor Sensini, Abel Balbo, Arijel Ortega, itd.

Od trijumfa na Kopa Amerika 1993. do vezanih finala u Čileu 2015. i SAD 2016, nijedna generacija nije osvojila titulu prvaka Južne Amerike, a samo tri su prošle četvrtfinale turnira koji se - za razliku od FIFA svetskog prvenstva i UEFA evropskog prvenstva - igra svake druge godine.

Tako posmatrano, Mesi bi trebalo da bude slavljen kao kapiten i predvodnik ekipe koja se vratila u vrh svetskog i južnoameričkog fudbala i ekipe koja će, uprkos svemu, imati šanse da osvoji planetu narednog leta u Rusiji, ali Argentinci su Argentinci - kako preteruju u ljubavi i strasti, tako preteruju i u nasilju i mržnji, a po pravilu je u oba slučaja na udaru... Mesi.



Drugi put ove godine, nakon što je sličan vandalizam zabeležen u januaru, srušena je statua posvećena Lionelu Mesiju na čuvenom "Paseo de la Gloria" u jednom od najlepših delova Buenos Ajresa, Kostanera Sud.



Na mestu gde se Rio de la Plata uliva u Atlantik, postavljene su brojne bronzane statue koje je godinama unazad vajao Karlos Benavidez, a mahom su posvećene legendarnim sportistima koje je Argentina imala i ima. Jedan pored drugog, o ponosu i strasti koje prema sportu gaje i Buenos Ajres i ova latinska zemlja, svedoče Manu Đinobili, Dijego Maradona, Gabrijela Sabatini, Giljermo Vilas, Lusijana Ajmar, Huan Manuel Fanđo, Ugo Porta, itd.



S vremena na vreme, kada nezavisna komisija koju bira gradska uprava u saradnji sa panelom sastavljenim od sportskih novinara utvrdi da se na sportskom nebu nije ukazala zvezda dovoljno sjajna da se nađe u ovoj aleji slavnih, vajar Benavidez bavio se statuama pisaca Horhea Borhesa i Hulija Kortazara, članova benda "Sui Generis", pevačice Mercedes Sose poznatije kao "La Negra", revolucionara Če Gevare, čuvenog kompozitora tango tema, Astora Pijacole, itd.

Međutim, iz razloga znanih samo vandalima, rušena je samo ona posvećena Mesiju. U januaru mu je odrubljena glava, u decembru isečene noge...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC