• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delije i Gate7: Iste boje i vjera, različita želja

Autor mondo.rs

Sigurno je da nas u utorak čeka novi spektakl na "Marakani", samo ovaj put u mnogo drugačijem ambijentu nego inače.

 Liga šampiona Zvezda - Olimpijakos Delije Gate 7 Izvor: MN PRESS

Oči fudbalskih navijača širom Evrope u utorak će biti uprte ka Beogradu i stadionu "Rajko Mitić".

Ne zbog dešavanja na terenu, već zbog "bratskog" susreta navijača Crvene zvezde i Olimpijakosa po prvi put u nekoj takmičarskoj utakmici (kada je riječ o fudbalu).

Dobro je poznato prijateljstvo među pristalicama beogradskih i atinskih crveno-bijelih, započeto pojedinačnim kontaktima još sredinom osamdesetih godina prošlog veka, a u međuvremenu preraslo u česta zajednička posjećivanja mečeva oba kluba.

ZAJEDNO SRBI, GRCI I RUSI

Na tribinama se očekuje oko 3.000 navijača Olimpijakosa, a sigurno je da ih neće biti samo u sektoru predviđenom za goste, već i na drugim dijelovima stadiona, zajedno sa navijačima Zvezde. Uz pristalice Zvezde i Olimpijakosa, navijačko trojstvo pod sloganom: "Iste boje, ista vjera" čine i navijači moskovskog Spartaka, koji se u utorak takođe očekuju na stadionu.

Preciznije, prvi susret dogodio se 1986. godine kada je Zvezda u Atini igrala protiv Panatinaikosa utakmicu šesnaestine finala Kupa šampiona.

Među gostujućim navijačima tada se pojavila i grupa pristalica Olimpijakosa s namjerom da podrže crveno-bijele protiv gradskog rivala.

Isto se dogodilo i proljeća 1992, a Grci su tada donijeli parolu "Good luck Red Star" (Srećno Crvena zvezdo).

U maju 1994. Delije i "Gate 7" (Kapija 7 ili Fira epta na grčkom) zajedno su prisustvovali finalu Lige šampiona između Barselone i Milana u Atini, a u novembru iste godine grčki klub je gostovao u Beogradu povodom prijateljske utakmice, prve međunarodne koju je Zvezda igrala poslije djelimičnog ukidanja sankcija.

Taj susret imao je veliki uticaj da se ovo prijateljstvo prenese i na ostale navijače dva kluba, a ne samo one "organizovane".

Na sjevernoj tribini "Marakane" istaknuta je poruka "Welcome Orthodox brothers" (Dobro došla pravoslavna braćo), koja se nekoliko mjeseci kasnije našla i na "Karaiskakiju" u Pireju, takođe u prijateljskoj utakmici dva kluba.

Ono što slijedi u utorak u 21.00, međutim, biće novo za sve.

Prvi put kada je fudbal u pitanju, Zvezda i Olimpijakos igraće utakmicu takmičarskog karaktera. I to, u Ligi šampiona. Riječ je o duelu 2. kola grupne faze elitnog takmičenja.

Zvezda je počela porazom u Minhenu od Bajerna (0:3), a Olimpijakos remijem sa Totenhemom u Atini (2:2).

Veliki značaj imaće predstojeći susret i sigurno je da će navijači oba tima željeti pobjedu svog.

Ne tako davno imali smo to u košarkaškoj Evroligi, a atmosfera u beogradskoj Kombank areni mogla bi se opisati kao haotična. Počelo je veselo, pjesmama posvećenim oba kluba, ali kako je utakmica odmicala, a rezultatska neizvjesnost trajala, dio hale počeo je da navija protiv Olimpijakosa i kontra Delija.

Na kraju, gosti su pobijedili iako im ta pobjeda nije bila presudna, ostavivši Zvezdu bez plasmana u Top 8.

Iako ima onih koji još nisu prežalili taj poraz, nema sumnje da će i sutra sve početi sjajnom koreografijom i u dobrom raspoloženju. Bilo bi lijepo da se tako i završi...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC