• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolji od Pelea! Pobijedili 11:0, napadač zabio 11 golova!

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Fudbaler drugoligaša iz Federacije BIH Adnan Salkić ušao u istoriju bh. ali i svjetskog fudbala, te nadmašio slavnog Pelea! "Nadam se da će me zvati da mi čestita", našalio se Salkić u razgovoru za MONDO.

 Adnan Salkić rekord 11 golova na utakmici Izvor: MONDO/Facebook FK Seona

Proteklog vikenda u drugoj ligi Sjever u FBIH odigrana je utakmica koja će ostati upisana u istoriji fudbala.

Fudbalski klub Seona iz Hasan polja na svom terenu savladao je FK Čelić rezultatom 11:0, što i nije toliko čudno s obzirom da se radi o duelu lidera i "fenjeraša“, ali jeste činjenica da je svih 11 golova postigao isti igrač.

Možda će vas zanimati

 Napadač Seone Adnan Salkić zabio je prvi gol već u trećem minutu i nastavio da "rešeta“ mrežu protivnika sve do 86. minuta, kada je postigao 11. gol.

Salkić se tako upisao u istoriju fudbala BIH, a njegov uspjeh jedan je od najvećih golgeterskih učinaka i u svjetskom fudbalu.

Zvanično, rekord sa najviše pogodaka na jednom fudbalskom meču, čak 16, drže Stefan Saniso koji je to učinio na meču francuskog kupa 1942. godine između Rasinga Abri Asturisa, te Panajotis Pontikos koji je bio strijelac 16 puta u pobjedi Olimposa nad SEK-om 24:3 na meču kiparske treće lige.

Kada je u pitanu reprezentativni fudbal rekord drži Australijanac Arči Tompson koji je postigao 13 golova za reprezentaciju Australije protiv Američke Samoe. Tompson međutim nije postigao sve golove na toj utakmici, pošto su "kenguri“ slavili rezultatom 31:0.

 Salkić u razgovoru za MONDO kaže da nije znao za ovaj podatak i da nije ganjao rekorde.

 "Da sam znao za te rekorde, možda smo mogli da se još potrudimo pa da zabijem još neki gol“, našalio se Salkić na početku razgovora za MONDO, a onda se osvrnuo na istorijski meč.

"Bilo je zadovoljstvo igrati tu utakmicu sa tih 11 postignutih golova. To sam uspio uz pomoć svojih saigrača. Nismo mi tu nešto igrali za mene, jednostavno krenulo me, počeo sam da zabijam golove, a onda je sve išlo nekako spontano“, objašnjava Salkić.

Prvi, drugi, treći, četvrti... I tako do 11.

"Kasnije sam se zabrojao, nisam više ni znao koliko sam dao golova. Ali bilo je drugih koji su brojali, a moje je bilo da zabijam golove“, kaže 33-godišnji napadač Seone koji proživljava drugu fudbalsku mladost.

"Uživam u ovom trenutku pred kraj karijere“, dodao je on.

Prema dostupnim podacima koji obuhvataju najviši rang takmičenja u svjetskim ligama i takmičenjima profesionalnih fudbalera samo još jedna fudbaler, Džon Petri iz Arbrouta postigao je 13 golova na utakmici škotskog kupa protiv Bon Akorda koju je njegov tim dobio 36:0.

Salkić je, međutim, pretekao Dada Maravilju iz Resifea koji je 1976 godine dao deset golova u pobjedi 14:0.

Zanimljivo, napadač federalnog drugoligaša nadmašio je i legendardnog brazilskog  fudbalera Pelea.

Njegov Santos je 21. aprila 1964. godine savladao Botafogo istim rezultatom kao Seona goste iz Čelića – 11:0, a Pele je tada postigao "samo“ osam golova.

"Nadam se da će me Pele zvati da mi čestita“, našalio se Salkić kada smo ga zamolili za komentar.

Salkićev rekord od 11 postignutih golova zasjenio je nekoliko rekorda u evropskim ligama.

Tako je on ispred Fernanda Pejrotea koji drži rekord u portugalskoj ligi sa devet golova (pobjeda 14:0), Džimija Mekgrorija, najboljeg strijelca škotske lige sa osam golova (pobjeda 9:0), Agustina Sauta Arane i Lasla Kubale koji su rekorderi španskog prvenstva sa sedam golova na jednoj utakmici (12:1, 9:0), te rekordera holandskog prvenstva Alfonsa Alveša, koji je postigao sedam golova u pobjedi Hernvena 9:0.

Jedini rekorder koji je istovremeno postigao sve golove na utakmici je Ted Drejk, fudbaler Arsenala koji je 1935. godine zabio sedam golova u pobjedi 7:1 nad Aston Vilom i tako ostao upisan u istoriju engleskog fudbala.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC