• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oni stoje Srbiji na putu ka EURO 2020: Sve što treba da znate o Norveškoj

Autor Nebojša Marković

Srbija 26. marta gostuje u Oslu u okviru baraža, a naredni protivnik "orlova" ima samo jedan poraz na svom terenu u posljednje tri godine.

Reprezentacija Srbije ni ovoga puta nije uspjela da se plasira na Evropsko prvenstvo, bar ne kroz kvalifikacije.

Usljed pobjede u C4 grupi Lige nacija prošle jeseni, "orlovi" su obezbijedili mesto na baražnom turniru te divizije, gdje će morati da trijumfuju u dva meča u sistemu "fajnal fora" ukoliko žele na završni turnir.

Možda će vas zanimati

Srbija na EURO čeka još od 2000. godine, a prvi od moguća dva rivala na putu ka plasmanu jeste reprezentacija Norveške. Evo šta treba da znate o njima.

Kako je Norveška prošla u kvalifikacijama?

Norvežani su bili izvučeni u grupu F i do kraja takmičenja je ostalo još jedno kolo koje je na programu u ponedjeljak uveče.

Španija se plasirala na EURO kao prvoplasirana i trenutno imaju 23 boda, dok je Švedska obezbijedila "vizu" sa 18 bodova. Rumunija i Norveška su na trećem i četvrtom mjestu sa po 14 bodova, dok su na po tri ostale selekcije Farskih Ostrva i Malte.

Norveška gostuje na Malti i to će biti njihova prilika da ostvare četvrti trijumf i potencijalno okončaju kvalifikacije na trećem mjestu, imajući u vidu da Rumuni gostuju Španiji.

Kakve rezultate su bilježili?

Norveška je u devet mečeva zabilježila samo jedan poraz, ali i samo tri pobjede, jer su u čak pet navrata mečeve završavali bez pobjednika.

Počeli su porazom 2:1 u Španiji, da bi potom remizirali 3:3 protiv Šveđana i 2:2 protiv Rumuna, oba puta na svom terenu. Na Farskim Ostrvima su slavili 2:0, a istom rezultatom "tukli" Maltu u Oslu.

Uslijedila su dva remija po 1:1 - u gostima Švedskoj i protiv Španije na domaćem terenu. U posljednjem meču su savladali Farane 4:0.

Time je i potvrđeno ono što je poslije meča Srbija - Ukrajina rekao Dušan Tadić, da Norvežani bolje igraju na svom terenu.

U kvalifikacijama ne znaju za poraz u Oslu još od septembra 2016. godine, kada ih je na startu kvalifikacija za Mundijal u Rusiji savladala Njemačka (0:3).

Anketa

Može li Srbija na EURO 2020 kroz baraž?

  • Ne znam, biće teško

    45% (9)

  • Ne, pobediće nas Norveška

    25% (5)

  • Može, najbolja smo ekipa

    20% (4)

  • Izgubićemo u finalu baraža

    10% (2)

Može li Srbija na EURO 2020 kroz baraž?

Rezultati


U kom sistemu su igrali do sada?


Selektor Lars Lagerbak je na klupu Norveške sjeo pred početak aktuelnih kvalifikacija i vodio je njihov nacionalni tim na tih devet zvaničnih mečeva.

U čak šest mečeva je koristio sistem 4-4-2 sa dva zadnja vezna, dok je u posljednjih nekoliko mečeva to mijenjao.

Na gostovanju Švedskoj je izveo tim u formaciji 4-2-3-1, dok je protiv Španije u Oslu i Rumunije u Bukureštu isprobao i 4-4-1-1.

Ono što se nije mijenjalo jeste Džošua King u špicu napada, kao i Markus Henriksen i Sander Berge kao tandem dvojice centralnih, odnosno zadnjih veznih.

Kako su igrali u Ligi nacija?

Imajući u vidu da je Norveška protivnik Srbije u baražu, to automatski znači da su i oni bili prvi u svojoj grupi unutar C divizije Lige nacija.

Oni su u jesen 2018. godine igrali u grupi sa Bugarskom, Kiprom i Slovenijom, a zabilježili su četiri pobjede, jedan remi i jedan poraz.

Izgubili su 1:0 u Bugarskoj i remizirali 1:1 u Sloveniji, dok su i tada na domaćem terenu briljirali - tri pobjede i sve tri bez primljenog gola.

Postigli su ukupno sedam golova na tih šest mečeva, ali su samo dva puta bili savladani. Dakle, maksimalna efikasnost.

Na koga treba obratiti pažnju?

Norveška je trenutno u usponu i u njihovoj reprezentaciji pojavilo se nekoliko vrlo zanimljivih igrača mlađe generacije.

U centru pažnje je svakako Erling Braut Holand koji briljira u dresu Red Bul Salcburga - da, pisali smo detaljno o njemu - mada on još uvijek nije prvi izbor Lagerbaka. Do sada je upisao samo dva nastupa za Norvešku, a debitovao je protiv Malte u septembru.

Od ostalih poznatijih igrača, na poziciji desnog beka je Olimpijakosov Omar Elabdelaui, koji je nastupio protiv Crvene zvezde u Ligi šampiona, Kristofer Ajer privlači pažnju na sebe igrama na mjestu štopera u Seltiku, dok je u veznom redu prisutan Stefan Johansen, saigrač Aleksandra Mitrovića iz Fulama.

Naravno, prva zvijezda Norvežana je Martin Odegard, mladi igrač Real Madrida na pozajmici u Sosijedadu, koji je Evropu zaludio još kao 16-godišnjak.

Od njega će Srbiji prijetiti velika opasnost, a ove sezone u Primeri Odegard prikazuje ne samo odlične, već i vrlo konstantne partije, pa će posebna pažnja morati da se posveti glavnom kreatoru Norveške.

Sander Berge je zadnji vezni i nastupa za Genk, a njegove odlične partije u Belgiji i Ligi šampiona su ga stavile na radar timova kao što je Liverpul. Za Norvešku je debitovao još prije dvije i po godine, dok na terenu predstavlja mješavinu defanzivnog radnika i kreativca iz "dubine".

Džošua King je prvi napadač Norveške i njen najbolji strijelac, bar u ovom sazivu. Postigao je 16 golova na 45 utakmica, a od toga četiri u ovim kvalifikacijama.

Nastupa za premijerligaša Bornmut gdje je postigao 45 ligaških golova na 146 mečeva u posljednje četiri godine.

Kada se igra meč?

Srbija će protiv Norveške igrati 26. marta 2020. godine i to u Oslu.

Taj meč biće jedan od dva polufinala koja će se igrati u okviru završnog turnira C divizije Lige nacija, a u drugom meču će igrati Škotska protiv još uvijek neutvrđenog tima (u zavisnosti od završetka kvalifikacija i eventualnog žrijeba).

Opširnije o sistemu baraža pročitajte ovdje.

Pobjednik meča Norveška - Srbija će ići u finale i utakmicu koja vodi ka EURO 2020, a taj posljednji susret biće igran 31. marta na neutralnom terenu, još uvijek nije poznato gdje.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC