• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija već zna: Pobedite u baražu i na EURO 2020 vas čeka Engleska!

Autor mondo.rs

Zavrzlama koju je napravila UEFA dovela je do brojnih čudnih situacija i pre samog žreba.

 Srbija već zna: Pobedite u baražu i na EURO 2020 vas čeka Engleska! Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Reprezentacija Srbije je u nedelju okončala svoju kvalifikacionu grupu, čime je potvrđeno da će igrati u baražu za EURO 2020 koji su obezbedili kroz Ligu nacija.

Međutim, iako sva četiri učesnika tog baraža u kojem će nastupiti Srbija i dalje nisu određena, poznato je da će pobednik baraža na Evropskom prvenstvu igrati u grupi D protiv selekcije Engleske!

Možda će vas zanimati

Pre nego što nastavite, spremite se za mnogo komplikovanih potencijalnih scenarija i naoružajte se strpljenjem.

Evo kako je do svega ovoga došlo. EURO 2020 se održava u 12 različitih država i svaku od šest grupa na turniru ugostiće po dva grada iz različitih zemalja.

Selekcije koje se plasiraju na EP, a imaju svoj grad domaćina, automatski idu u tu grupu u kojoj je njihov grad domaćin utakmica. Engleska je tako automatski otišla u grupu D.

Međutim, domaćini grupe D osim njihovog "Vemblija" su još i Škoti na svom "Hempden parku".

Kako je Škotska član baraža u kojem učestvuje i Srbija, pobednik tog baraža automatski ide u grupu D, bez obzira hoće li Škotska izaći kao pobednik turnira koji će se održati u martu 2020. godine.

Na tom turniru će nastupiti Srbija i Norveška (Oslo, 26. mart), dok će istog dana u drugom polufinalu igrati Škotska i... još uvek ne znamo ko. To će biti Bugarska, Izrael ili Rumunija (za sada, moguće i Mađarska), a žreb 22. novembra će odrediti koja selekcija će popuniti baraž u kojem se nalazi i Srbija.

To znači da ukoliko Srbija pobedi na svom baražnom turniru, svoje mečeve će igrati u grupi D, na stadionima "Vembli" i "Hempden".

Stvari mogu da se ozbiljno zakomplikuju ukoliko Mađarska ne obezbedi direktan plasman na EURO. Razlog? I oni su jedan od domaćina turnira, i to grupe F.

To znači da ukoliko i naše severne komšije budu igrale u baražu i budu ubačeni upravo u naš "put C", onda bi na tom takmičenju bila dva tima domaćina - Mađarska i Škotska.

U tom slučaju bi UEFA mogla da odluči da pobednik našeg baraža bude "povezan" sa pobednikom "D puta" (onaj naslabiji sa Severnom Makedonijom i tzv. Kosovom) i da u zavisnosti od ishoda baraža, pobednik turnira ode na EURO u grupu D ili grupu F.

Dakle, opet Engleska u prvom slučaju i Nemačka u drugom. Ipak, taj drugi scenario je ostvariv jedino ukoliko Mađari budu pobednici baraža našeg baraža - a još uvek ne znamo ni hoće li na njemu učestvovati.

To znači da bi Srbija opet išla u grupu sa Engleskom, bez obzira da li su Mađari deo našeg baraža ili ne.


Srbija bi tako kao selekcija iz četvrtog šešira, na EURO 2020 bila u grupi sa Englezima (prvi šešir), a tu grupu bi popunile selekcije iz drugog i trećeg šešira.

Za sada znamo da će u drugom šeširu sigurno biti Švajcarska i Hrvatska i najverovatnije Francuska, Poljska i Holandija. I Rusija se nalazi u tom šeširu, ali su oni jedan od domaćina, te su već "ubačeni" u grupu B.

Iz trećeg šešira bi našoj selekciji protivnici mogli da budu Turska, Austrija i Švedska, dok to mogu i Portugal (i dalje imaju šanse za drugi šešir, ali ne tako velike) i Češka (biće u trećem ili četvrtom šeširu). Danska je po istom principu kao i Rusija već "otišla" u grupu B.

Dakle, pobeda "orlova" u baražu bi mogla da dovede do grupe Engleska, Francuska, Portugal, Srbija, ali i do grupe Engleska, Švajcarska, Austrija, Srbija.

No, da se vratimo baražnim turnirima.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Na našem turniru će pored Norveške i Škotske učestvovati još jedan tim - za sada Rumunija, Izrael ili Bugarska, moguće i Mađarska.

Kako je i Rumunija jedan od domaćina EP (polovina grupe C igra se u Bukureštu, a druga polovina u Amsterdamu), za očekivati je da UEFA njih pošalje u prvi baražni turnir, takozvani "put A".

"Put B" (onaj u kojem će igrati BiH) mogao bi da bude popunjen i učešćem Republike Irske, selekcije koja bi imala svoj grad domaćina ukoliko obezbedi plasman na EURO, te bi u tom slučaju "put B" mogao da vodi direktno u grupu E gde se već nalazi Španija (domaćini Bilbao i Dablin).

"Put A" bi mogao takođe da bude popunjen Republikom Irskom, ali i Rumunijom (koja takođe može i u naš "put C"), tako da nije isključeno da pobednik tog baraža na EURO ide direktno u grupu C (Amsterdam i Bukurešt).

Tu je i problem Mađarske o kojem smo govorili, kao i mogućnost "puta D" (Severna Makedonija, tzv. Kosovo, Belorusija i Gruzija) da budu direktno smešteni u neku od šest grupa na EP iako nijedan učesnik baraža nema grad domaćina.

Komplikovano? I nama je...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC