• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savo Milošević pred zimsku transfer "pijacu": Zvezda nam je problem

Autor mondo.rs

Trener crno-belih gorvorio je o prvom delu sezone, planovima za budućnost i prelaznom roku, u kojem Partizan planira da formira tim za narednu takmičarsku sezonu.

 Savo-Milosevic-FK-Partizan-sezona-sportske-vesti Izvor: MN PRESS

Trener Partiazan Savo Milošević sumirao je utiske posle prvog dela sezone 2019/2020. "Parni valjak" je imao vrlo kvalitetno izdanje u Ligi Evrope, u kojoj je i pored osam osvojenih bodova i tek dva poraza od Mančester junajteda, ipak, ostao bez evropske zime.

S druge strane, crno-beli će i ovo Novu godinu dočekati sa priličnim deficitom u Superligi Srbije. I pored ubedljivih partija i pobeda protiv vodećih ekipa u prvenstvu, Partizan za liderom Crvenom zvezdom zaostaje 11 bodova.

Možda će vas zanimati

"Ne može se svesti na brojke, niti ima potrebe. Rekao sam posle meča sa Astanom da neću ocenjivati, posao novinara i navijača je da daju sud. Ako to budem radio rizikujem da budem okarakterisan subjektivnim, a trudim se da budem realan. Čak da umanjim neke stvari, ne da ih uveličavam. Pre sam kritičan nego sklon hvaljenju", počeo je strateg crno-belih.

Milošević je sa svojim saradincima već krenuo u razradu strategije za zimski prelazni rok. Dobra podloga je napravljena prodajom Strahinje Pavlovića Monaku za 10.000.000 evra.

"Transferom Strahinje Pavlovića došli smo u poziciju da neke stvari unapredimo, pokušamo da predvidimo budućnost, predupredimo dešavanja. Pre svega, da imamo mir. Dalje, ako, recimo, dovedemo sad trojicu igrača koje želimo, a oni donesu ono što tražimo imaćemo formiranu ekipu za narednu takmičarsku godinu. Taj tim se neće rasturiti u junu, jer smo potpisali nastavak saradnje sa Sumom, Zdjelar, Sadik, Asano i Natho imaju dugoročne ugovore, ne planiramo da ih menjamo, jedna od ključnih stvari savremenog fudbala podrazumeva uigranost ekipe. Ukazala nam se šansa da to napravimo", ocenio je trener Partizana.

Na skeneru skauta "parnog valjka" nalazi se nekolicina zanimljivih igrača.


"Postoje superligaški igrači o kojima razmišljamo, samo imamo problem sa Crvenom zvezdom. Ne govorim kao ljutnju, već ono što mi hoćemo ne možemo platiti kao što mogu crveno-beli. Zato, teško možemo da dođemo do igrača iz našeg prvenstva", naglasio je Milošević i dodao da se "mete" podudaraju sa Zvezdinim.

Topić, Čumić, Vidosavljević...

"U većini slučajeva imena se podudaraju. Onaj ko se pokaže odmah skrene pažnju, za njega znamo i komšije i mi".

U svakom slučaju, Partizan planira da zadrži tim, a jedini koji ima dozvolu da napusti Humsku trenutno je Nemanja Miletić.

"Dogovor sa ljudima iz kluba je da niko nema dozvolu za odlazak osim Nemanje Miletića. Već je u godinama, vreme mu je da proba da zavšri ličnu priču, odnosnom i igrama zaslužio je da Partizan prema njemu bude korektan. Što se ostalih igrača tiče, nema potrebe da prodajemo, ali može da se desi neki izlazni transfer u slučaju ekstremno dobre ponude. Razmotrićemo je, međutim, teško je očekivati da u januaru ponude budu kao tokom leta. Nismo u situaciji da moramo da prodajemo. Pre će biti da je ideja da dovedemo četiri, pet igrača, formirano tim za narednu sezonu".

Titula?

"Uvek je moguće, bez obzira na okolnosti. Tokom jeseni smo mogli da dobijemo većinu utakmica na kojima smo gubili bodove. Samo da smo imali tri, četiri igrača više, rotirali, uštedeli energiju, povećali agresiju i trku. Ono što nam u kadru nedostaje probaćemo da dovedemo na zimu, dopunsku selekciju izvršićemo na leto, onda ćemo moći da kažemo da će Partizanov tim imati moć da se takmiči na svaka tri dana, a da kvalitet igre ne padne", mišljenja je Milošević.

Šef stručnog štaba crno-belih smatra da je dosta igrača Partizana podiglo nivo igre u tekućoj sezoni, a ima i onih koji su ga oduševili.

"Dosta fudbalera je podiglo nivo igre u odnosu na period pre mog dolaska. Neću reći ništa novo ako kažem da je Zdjelar postao jedan od stubova Partizana u svakom smislu. Nije Saša ranije igrao loše, ali je podigao partije na viši nivo. Urošević je svima iznenađenje, odigrao je vrhunski prvi deo sezone, bez velikih padova, bio je konstatan. Iznenadio me i Ostojić, sa 35 godina skoro sve utakmice odigrao je na visokom nivou, doneo mirnoću, delom je Bojanova zasluga što je Strahinja Pavlović danas to što jeste. Ostojić je koristan na više razboja".

Izvor: MN PRESS


Prelzani rok...

"Radićemo kao prošli put. Ne bih rekao da su moje ingerencije veće od drugih. Pre će biti da postoji konzenzus oko dovođenja fudbalera. Prvo, mogu da predložim imena, onda generalni direktor Vazura da kaže da li se uklapamo finansijski, pa da se to iznese pred Upravni odbor, predsednika. Pritom, pomaže nam Ivica Iliev, iako nije sportski direktor. Moramo biti obazrivi, odradili smo u junu odličan posao sa svim strancima, baš zato moramo biti oprezni u januaru, jer samo tako možemo preventivno da delujemo, da ne bude mnogo promašaja. I ne, nisam ja glavni, svi smo zajedno, dogovaramo se".

Milošević je protiv predloga o povećanju broja stranaca u Superligi Srbije.

"Sigurno sam protiv predloga koji se pominjao, da kvota bude osam. Debata može da bude da li i na koliko povećavamo sadašnju broj od četvorice. Da stavimo sve argumente na vagu, procenimo šta je interes sprskog fudbala. Nisam protiv promena, ako će one jasno ukazati da su u korist srpskog fudbala, svi u njemu i za njega radimo".

Umar Sadik

Malo je igrača takve brzine koraka, a da su visoki iznad 190 centimetara. Na početku je delovao šljampavo, kad smo bili na Pohorju. Dok smo “gazili” ekipi vi novinari ste ste krstili i pitali “šta ovi rade?”. Prvih šest utakmica Sadik je bio umorniji od ostatka tima, jer su momci završavali pripremni period, a sa njim smo nastavili da radimo i po povratku u Beograd. Igrao je pod teškim umorom, a trčao je 11 kilometara po meču. Zato sad Sadik i Asano imaju lufta da igraju još mesec dana.

 Filip Stevanović?

"Fića nije budući, već sadašnji projekat. Moramo da budemo praktični, ako se desi da dobijemo ponudu u vrednosti od 15.000.000 evra u januaru onda je besmisleno odbiti je. Nevažno za njegove godine i učinak. To je novac jednak Partizanovom godišnjem budžetu, još koji milion preko. Pre osam godina sam pričao da moramo da gledamo na fudbal tržišno, jedino tako možemo da ustrojimo klub da funkcioniše od svog rada. Da ne dozvolimo da Partizan bude u problemu i zavisi od jedne ili dve utakmice. To je strah od propasti. Ako gledamo tržišno na fudbal, kao jednu od navećih industrija planete, nemamo problem. A usput smo napravili igru. Ne možete prodati nekog za 10.000.000 evra ako nije kvalitetan".

Navijači Partizana konačno mogu da budu zadovoljni na koji način Partizan igra.

"Ne bih poredio ovaj period sa bilo kojim prethodnim. Moje procene bazirane su na osnovu zahteva modernog fudbala. Uvek sam vam govorio stvari pre nego što se dese. Posle je lako pričati. Dugo sam u ovom poslu, mogu bolje od drugih da procenim karakteristike igrača, a sad sam i direktno uključen u proces formiranja ili razvoja. Govorio sam početkom mandata da sam u trenerskom deficitu, jer sam neiskusan, ali da mi je veliki plus rad u mlađim kategorijama FSS. Vrlo teško mogu da pogrešim kad je mlad igrač u pitanju. Čak na najvšem nivou. Pogotovo što sam radio u UEFA, tačno znam trendove, šta Evropa traži. Utoliko je procena lakša".

Strahinja Pavlović je prodat Monaku za 10.000.000 evra. Milošević ističe da su i pre njega fudbaleri iz Partizanove škole mogli da odu za sličan novac.

"Mislim da su Mitrović i većina drugih igrača mogli biti prodati za 10 miliona evra, ali kad to ovako kažem ispašće da pljujem ljude koji su bili u klubu pre mene. Ne želim. Uvek sam govorio da sam došao da radim u srpskom fudbalu, jer sam procenio da imamo najtalentovaniju decu na svetu kad je fudbal u pitanju. Mi i još nekoliko nacija. Samo što mi bisere bacamo".

Savo je svestan da je imao određenih propusta, ali...

"Možda trenerski nisam odradio sve prefektno otkako sam ovde, sad i ja uočavam neke greške, ali u ovim drugim stvarima, pre svega kad je procena u pitanju, u prednosti sam u odnosu na bilo kog trenera u ligi. Baš zato što sam mogao da procenim svakog igrača bolje od drugih i znao sam šta Evropa zahteva. Rekao sam da mi je ideja da igrom približim Partizan evropskim okvirima. Kad se uzme zvanična analiza UEFA dolazi se do podataka da smo šesti ili sedmi od 48 učesnika Lige Evrope."

Da li Partizan može da funkcioniše kao Dinamo iz Zagreba?

"Da bi se to desilo moramo da imamo obezbeđen budžet godinu ili godinu i po unapred. Plus, ne možete doći do ozbiljnih transfera bez Lige šampiona. Mi smo stigli do 10 miliona, ali iz Lige Evrope, što je za nas maksimum. Da bi sume bile po 30, 40 miliona potrebna je Liga šampiona", ocenio je Savo Milošević.

Možda će vas zanimati


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC