• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kovačević: Nezakonito sam smijenjen, ovo bi moglo napraviti problem FS BiH!

Autor mondo.ba

Doskorašnji predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske (FSRS) Mile Kovačević smatra da njegova smjena nije urađena po standardima i propisima UEFA i FS Bosne i Hercegovine.

 Mile Kovačević poslije smjene: Nezakonito sam smijenjen, ovo bi moglo napraviti problem FS BiH! Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Kovačeviću (58) je sinoć izglasano nepovjerenje na vanrednoj sjednici Skupštine FS RS održanoj u Banjaluci.

Skupštinski delegati jednoglasno su odlučili da smijene Kovačevića, prisutno je bilo 44 od ukupno 55, a za kvorum je prema Statutu bilo potrebno 42.

Možda će vas zanimati

Dakle, svi koji su prisustvovali sjednici su podigli ruku za smjenu, sad već bivšeg prvog čovjeka fudbala Srpske.

Kovačević je u izjavi za sarajevski "Kliks" otkrio da je pokrenuo tužbu zbog smjene jer je sve urađeno protiv evropskih standarda koje su usvojili UEFA i FS BiH.

"Prezadovoljan sam, ma presretan... Ovo je vrh jedne priče koja je završila na jedan način koji je simpatičan, neprepoznatljiv u svijetu, ali eto, desilo se. Ja ne znam ko je sazvao vanrednu sjednicu FS RS, po statutu to može uraditi samo jedan čovjek, a to je predsjednik. FS BiH i UEFA se trebaju izjasniti da li je sve urađeno po zakonu, a ja jedino to prihvatam. Tužba već postoji na sudovima, UEFA i FS BiH su zauzeli stav da ovakva smjena nije po evropskim standardima. Pravni komitet FS BiH je takođe jednoglasno zauzeo identičan stav. O čemu onda pričati", zapitao se Kovačević.

Prema njegovim riječima, ukoliko UEFA i FS BiH prihvate ovu odluku, sa zadovoljstvom će prihvatiti smjenu s mjesta predsjednika FS RS.

"Mi smo dio fudbalskog sistema BiH, poštujemo standarde UEFA i FIFA i svaka odluka koja je po tim standardima, ja je poštujem. Nije nikakav problem, a možete misliti šta je napravio ovaj 'nevaljali predsjednik' za 12 godina kad se svi bore za tu asocijaciju ovakvom snagom, željom i mehanizimima. Ko je još trčao za onim što ne valja? Napravili smo nešto, na čelu sa mnom, prepoznatljivo, čim su tolike sile zainteresovane da to preuzmu", dodao je Kovačević i naglasio da bi 13 dana mogli razgovarati o tome šta je sve FSRS dobro učinio za fudbal u BiH dok je on bio predsjednik. Takođe, podvukao je i da FSRS nije pod bilo kakvom istragom nadležnih organa u BiH.

Kovačević je još jednom istakao da bi njegova smjena, za koju je ponovio da nije urađena prema propisima UEFA i FS BiH, mogla da napravi ozbiljan problem krovnoj kući bh. fudbala.

"Sigurno je da su novi ljudi potrebni i prema tome uopšte nema sumnje, a upitno je jedino da li je to trebalo na ovakav način. Ja podržavam sve što je po statutu, ja sam se svakako želio povući, ali eto, urađeno je na ovaj način. Ja sam član Izvršnog odbora FS BiH, imam poziv za sjednicu 21. decembra i naravno da ću se pojaviti. UEFA ne priznaje i ne prihvata ništa što nije urađeno po standardima, ovdje uopšte nije riječ o meni ili bilo kome personalno, već samo o načinu na koji je nešto urađeno. Niko nema potpunu autonomnost i to neki nisu shvatili. Otvoreno je pitanje da li će ovo napraviti problem FS BiH, moje lično mišljenje je da bi moglo, a možda je i FS BiH mogao drugačije reagovati. Zašto to nije urađeno, ja ne znam...", rekao je Kovačević.

Dodao je da je tokom svih 12 godina pokušavao raditi u interesu bh. fudbala te da je njegov cilj bio isključivo usvajanje visokih standarda.

"Način odbrane interesa FSRS nije naišao na odjek na koji je trebao, a lično, veliki teret je pao s mojih leđa. Mnogo puta sam se zapitao zbog čega sve ovo radim, volonterski sam radio sve ove godine i jedino kožu nisam dao za ovih 12 godina. Ponosan sam apsolutno na sve što sam uradio na ovoj poziciji i kada bih ponovo išao istim putem, ne bih razmišljao šta bi uradio. Smatrao sam da usvajanje visokih standarda jedino može spasiti bh. fudbal, zbog čega sam platio cijenu, ali opet bih uradio isto. Ovakvi mali, kakvi jesmo, moramo se pitati imamo li prostor za grešku. Svih 44 delegata koja su glasala za moju smjenu ranije su usvajali većinu mojih odluka, uključujući i plan za 2020. godinu iz aprila ove godine, a kada sam tražio da se i oni povuku sa mnom, na njihov zahtjev za moju smjenu, rekli su da to ne dolazi u obzir i da oni ostaju na svojim funkcijama", zaključio je Kovačević.

Kovačević je više od 12 godina bio predsjednik FSRS. Na tu funkciju je došao 30. novembra 2007. godine nakon iznenadne smrti tadašnjeg predsjednika FS RS Milana Jelića. Fudbalskom savezu BiH 4. oktobra 2019. godine dostavljen je stav UEFA o pravnom mišljenju koji je donio Pravni komitet FS BiH, a u kojem je savjetovano "striktno poštovanje Statuta, pravilnika i odluka FS BiH i FSRS, te da se suzdrže od bilo kakvih oblika nestatutarnog postupanja".

BH SAVEZ NIJE NADLEŽAN, ALI JE ZABRINUT

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Sinoć se povodom problema u FS RS oglasio i FS BiH na zvaničnom sajtu, ali samo o zatvaranju entitetskog saveza od strane Inspektorata RS.

Državni savez se u ovom slučaju proglasio nenadležnim, ali je i izrazio zabrinutost jer je zaključak Insprektoraka RS protivan pozitivno-pravnim propisima FIFA, UEFA i FS BiH.

"U pogledu navedenog zaključka republičke uprave za inspekcijske poslove, Pravni komitet FS BiH izražava zabrinutost zbog eventualnih posljedica sa kojima bi se članovi FS BiH ili FS BiH mogli suočiti prilikom rješavanje spornih situacija ili provođenje bilo kakvih internih procedura, kada ono bude obavljeno uz intervenciju organa javne vlasti, budući da je prednje navedeno postupanje protivno pozitivno-pravnim propisima FIFA, UEFA i FS BiH", saopšteno je iz FS BiH.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC