• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština JEDNOGLASNO smijenila Kovačevića: FSRS dobija novog predsjednika!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Predsjednik FSRS Mile Kovačević jednoglasno je smijenjen odlukom skupštine poslije 12 punih godina na ovoj funkciji.

 Skupština FSRS smjena Mile Kovačević Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Vanredna sjednica Skupštine FSRS sa samo jednom tačkom dnevnog reda – "razrješenje predsjednika FSRS" održana je u utorak uveče u Banskom dvoru u Banjaluci, a delegati su donijeli očekivanu odluku.

Predsjednik FSRS Mile Kovačević smijenjen je sa funkcije jednoglasnom odlukom. Na Skupštini je bilo prisutno 44 od 55 delegata, a za kvorum je prema Statutu neophodno da na sjednici bude prisutno 42 delegata.

Možda će vas zanimati

Za smjenu Kovačevića glasalo je 44 od 44 prisutna delegata Skupštine, a onda se u banjalučkom Banskom dvoru prolomio gromoglasan aplauz.

"Sva 44 prisutna delegata bili su za razrješenje g. Kovačevića. Nadam se da će i fudbalska javnost odahnuti, kao i klubovi, što je došao kraj ovoj ’trakavici’, neću da kažem ’vladi’ g. Kovačevića, ali ipak mislim da fudbalska javnost zaslužuje mnogo više od onog što se dešavalo u posljednja tri mjeseca", rekao je član IO FSRS Milorad Lale. 

Fudbalski savez RS trebao bi dobiti novog predsjednika u narednih mjesec dana, a dotada će funkciju vršilac dužnosti biti prvi potpredsjednik FSRS Dušan Marković.

"U narednom periodu, po statutu i prema rješenju prosvjetnog inspektora, ja bih trebao da obavljam funkciju v.d. predsjednika, a u zakonom i Statutom  predviđenom roku ću zakazati sjednicu Izvršnog odbora i na toj sjednici ćemo raspisati izbore koji će biti u narednih 30 dana", rekao je Marković.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Nakon zakazivanja Skupštine na kojoj će biti izabran predsjednik FSRS, područni savezi će moći da predlažu svoje kandidate ili da podrže prijedlog nekog drugog područnog fudbalskog saveza.

U međuvremenu očekuje se da FSRS bude deblokiran.

"Mi ćemo već ujutro poslati dopis inspektoratu RS da se prostorije FSRS deblokiraju i da on nastavi sa radom. Nema razloga da Savez radi u nekom 'tehničkom mandatu', FSRS ima svoje organe, ima svoj Izvršni odbor, ima delegate skupštne, sve komisije koje opslužuju FSRS, tako da čak nije ni bilo razloga da se odgađaju utakmice futsala", rekao je Lale i dodao da FSRS nema nikakvu obavezu da o smjeni g. kovačevića obavještava UEFA i FIFA.

"Mi smo entitetski savez i član Fudbalskog saveza BIH, obavijestićemo FSBIH, a ne možemo mi vršiti direktnu korespodenciju sa UEFA i FIFA kao što su to pokušali g. Kovačević i g. Ćejić svojim famoznim pismima. Čisto sumnjam da bi se UEFA i FIFA bavili Fudbalskim savezom RS, jer krovni savez je FSBIH, čija smo članica i svoje obaveze prema njima uredno izvršavamo, kao i ono što je naložio Inspektorat RS", istakao je Lale.

Inicijativu za smjenu predsjednika FSRS prije nekoliko mjeseci pokrenuli su članovi Izvršnog odbora FSRS, predsjednici Područnih saveza i delegati Skupštine FSRS nezadovoljni radom rukovodstva Saveza.

Kovačević nije uvažavao njihove zahtjeve za održavanje vanredne sjednice IO FSRS i vanredne sjednice Skupštine, čime je prekršen Statut FSRS pa je na kraju sve "presjekla“ inspekcija.

Inspektorat RS prošle sedmice zabranio je rad Fudbalskom savezu RS sve dok se ne ispune zahtjevi i održe sjednice IO FSRS i Skupštine, što je učinjeno u samo nekoliko dana.

U petak je održana sjednica IO FSRS, na kojoj je zakazana vanredna skupština koja je danas u skladu sa rješenjem inspekcije imala samo jednu tačku dnevnog reda – smjenu predsjednika FSRS.

 Mile Kovačević tako je napustio funkciju poslije punih 12 godina.

Za predsjednika FSRS izabrana je 30. novembra 2007. godine, nakon iznenadne smrti tadašnjeg prvog čovjeka FSRS, Dr Milana Jelića, a ponovo je biran na ovu funkciju 2010, 2012. i 2016. godine.

Mandat mu je trajao do oktobra 2010. ali 13. godina mandata nije bila srećna za njega i FSRS uskoro će dobiti novog predsjednika.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Član skupštine i proslavljeni jugoslovenski fudbaler Nikola Nikić rekao je da je 13. godina bila baksuzna za sada već bivšeg predsjednika FSRS, Milu Kovačevića, te da će današnji datum biti ispisan velikim slovima, kao i 1992. godina, kada je osnovan FSRS.

"Kako je počelo, gore više nije moglo. Došlo je 'do grla', što se kaže. Ne mogu da kažem da je ovo neki istorijski trenutak, ali je veliki preokret. Doći će ljudi koji se razumiju u fudbal. Nažalost kod nas ni u državi nije sve da se radi po svom zaduženju šta znaš da radiš. Ja znam dunum zemlje preda se, to znam da radim, ne znam da vodim biznis. Kod nas je sve naopako. Evo baksuzna je ta 13. godina. Za mjesec dana imaćemo redovnu skupštinu i mislim da će fudbal na našim prostorima ponovo da zaživi i neki centri koji su bili praktično ugašeni", rekao je Nikić.

On je dodao da su promjene trebal da se izvrše i ranije.

"Žao mi je što smo proćerdali, ne ovih 13, ali možda ove četiri zadnje, sjetite se kad je nas 18 bilo protjerano sa svih funkcija kao u Staljinovo vrijeme gulaga. Sportista sam, naučio sam dostojanstveno izgubiti, ali kao što vidite neki nisu. Danas je utorak, 17. decembar i biće upamćen velikim slovima, možda čak jednako velikim kao 1992. kada je osnovan FSRS. Velika je stvar što je Borac stao na noge i nadam se da će svi klubovi od Trebinja, Doboja, Šamca, Gacka, Foče krenuti naprijed", zaključio je Nikić.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC