• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MLS dobija 30. klub: Platili 325.000.000$ za mjesto u ligi!

Autor mondo.rs

Poznato je odakle dolazi najnovija franšiza, vlasnik će biti jedan od najbogatijih ljudi na svijetu.

Sada je jasno, 30. klub sjevernoameričke MLS lige biće Šarlot! Najpoznatija "soker" liga na svijetu objavila je u utorak i zvanično da će posljednje mjesto u aktuelnom proširenju lige otići u Sjevernu Karolinu.

Međutim, posebno je interesantno da je grupa biznismena koja stoji iza osnivanja novog kluba za ulazak u MLS ligu morala da plati čitavih 325 milion dolara!

Možda će vas zanimati

 Kako je objavljeno, Šarlot će se MLS ligi priključiti od početka sezone 2021, što je za oko 14-15 mjeseci od trenutka dobijanja potvrde da će se takmičiti u ligi.

Ova liga će tako nastaviti sa svojim proširenjem, a vlasnici Šarlota (još uvijek nije poznato kako će se ekipa tačno zvati) jesu i vlasnici Karolina Pantersa, NFL tima.

Na čelu čitavog projekta dovođenja MLS lige u Šarlot je Dejvid Teper, vlasnik Pantersa, a vrijednost njegovog bogatstva procjenjuje se na oko 12 milijardi dolara! Onda i ne čudi da mu ulaganje od 325 miliona dolara nije teško palo...


Šarlot je 30. tim koji ulazi u MLS ligu, ali ne i tim koji će posljednji početi da se takmiči. MLS je 2019. godine brojao 24 kluba, od 2020. taj broj će se povećati za dva, jer se pridružuju Nešvil i Inter Majami. Ovaj drugi tim je u vlasništvu Dejvida Bekama...

Već 2021. taj broj timovi će porasti na 28, jer će pored Šarlota sa takmičenjem početi i Ostin iz Teksasa. Proširenje će biti okončano godinu dana kasnije, pošto će od marta 2022. igrati i Sakramento Republika i Sent Luis.

Vrh MLS-a nije potvrdio da će se sa proširenjem MLS lige tu stati, ali kako stvari stoje, poslije 2022. godine neko vrijeme neće biti dolazaka novih franšiza.

Među gradovima koji su bili zainteresovani za svoj MLS tim, a koji nisu bili izabrani, nalaze se Finiks, Las Vegas, San Dijego, Indijanapolis, Detroit, Tampa...


Agresivno širenje MLS lige počelo je 2015. godine, kada su se priključili Njujork Siti i Orlando. Zaključno sa njima, 10 franšiza koje su u međuvremenu dobile pravo učlanjenja u ligu izdvojile su za takozvani "entry fee" ukupno 1,5 milijardi dolara!

Cijena ulaska u ligu je te 2015. bila oko 70 miliona dolara, a Šarlot je sada za to morao izdvoji skoro pet puta više novca...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC