Inspektorat RS zabranio rad Fudbalskog saveza RS | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbal

Inspektorat RS zabranio rad Fudbalskog saveza RS

Autor mondo.ba
Autor mondo.ba

Republička uprava za inspekcijske poslove zabranila obavljanje djelatnosti Fudbalskom savezu Republike Srpske.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Republička uprava za inspekcijske poslove danas je Fudbalskom savezu Republike Srpske uručila rješenje po kojem se Fudbalskom savezu Republike Srpske zabranjuje dalje obavljanje djelatnosti, dok se ne održi sjednica Skupštine.

Od Inspektorata RS smo dobili detaljno objašnjenje, koje prenosimo u cjelosti:

Možda će vas zanimati

"Na osnovu pisane predstavke za inspekcijsku kontrolu u Fudbalskom savezu Republike Srpske (FSRS), republički prosvjetni inspektor je 19. septembra 2019. godine izvršio vanrednu kontrolu.

Prema predočenoj dokumentaciji, 43 delegata Skupštine FSRS tražili su sazivanje vanredne Skupštine uz priloženi Dnevni red uz kratko obrazloženje. Zahtjev za sazivanje vanredne Skupštine Saveza od 29. avgusta 2019.godine, dostavljen je generalnom sekretaru. Uz dokument Zahtjeva priloženi su potpisi 43 delegata Skupštine Saveza na kojem je naznačen datum 10. avgust 2019. godine i koji je naznačen kao zahtjev za sazivanje vanredne Skupštine.

Statutom FSRS propisano je da se pravovaljano sazvana Skupština mora održati u roku od mjesec dana, kao i da njen dnevni red Generalni sekretar FSRS mora dostaviti u pismenom obliku FSRS i članovima Skupštine.

U toku inspekcijske kontrole utvrđeno je da je generalni sekretar FSRS donio Odgovor broj: 673/19 od 09. septembra 2019. godine na Zahtjev za sazivanje vanredne Skupštine FSRS, u kojem navodi da je Zahtjev zbog formalnih nedostataka suprotan odredbama Statuta, te je data uputa da se svaki delegat Skupštine izjasni pojedinačno, u smislu novog Zahtjeva za sazivanje vanredne Skupštine FSRS i predloženog Dnevnog reda vanredne Skupštine, odnosno obrazloženja razloga za sazivanje Skupštine, kao i da isti bude u cjelosti jasno potpisan sa osnovnim podacima podnosioca.

GENERALNI SEKRETAR

Statut FSRS propisuje nadležnosti generalnog sekretara. U propisanim ovlaštenjima generalnog sekretara nije navedeno da on odlučuje o održavanju Skupštine zakazane od strane delegata, niti da je nadležan za sačinjavanje gore navedenog Odgovora.

Inspektoru nije predočen dokaz da su delegati odustali od Zahtjeva za sazivanje vanredne Skupštine, na osnovu čega je utvrđeno da je Zahtjev za sazivanje vanredne Skupštine podnio broj kandidata propisanih Statutom, odnosno, više od jedne trećine.

Daljim uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđeno je da je šest članova Izvršnog odbora podnijelo dana 11. septembra 2019. godine zahtjev za zakazivanje sjednice Izvršnog odbora. Predsjednik FSRS je dan kasnije donio Odgovor broj: 689/19 kojim se ne uvažava zahtjev članova Izvršnog odbora čime je prekršen Statut FSRS kojom je definisano da je na pismeni zahtjev najmanje šest članova Izvršnog odbora, Predsjednik dužan sazvati sjednicu Izvršnog odbora, koja se mora održati u roku od sedam dana.

U toku inspekcijske kontrole predočen je i novi Zahtjev šest članova Izvršnog odbora kojim se zahtijeva održavanje sjednice Izvršnog odbora, koji je zaprimljen dana 16. septembra 2019. godine.

S obzirom na utvrđeno, postupajući inspektor je naložio FSRS da zakaže i održi sjednice Izvršnog odbora u roku koji je propisan Statutom FSRS, odnosno sedam dana od podnošenja Zahtjeva od strane članova Izvršnog odbora FSRS i da zakaže i održi vanredu Skupštinu FSRS u roku koji je propisan Statutom FSRS, odnosno mjesec dana od podnošenja pravovaljanog Zahtjeva od strane delegata.

FSRS je na Rješenje inspektora uložio žalbu Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, koje je u drugostepenom postupku odbilo žalbu FSRS kao neosnovanu, čime je rješenje prosvjetnog inspektora potvrđeno.

Кontrolom izvršenje rješenje utvrđeno je da FSRS nije postupio po naloženim mjerama te su pravnom licu i odgovornom licu u pravnom licu izrečene kazne propisane Zakonom o inspekcijama. S obzirom da FSRS ni nakon toga nije izvršio naloženo, inspektor je pristupio mjeri prinudnog izvršenja rješenja izricanjem novčane kazne odgovornom licu u dva navrata.

Dana 30. septembra 2019. godine ovaj organ izvršio je novu kontrolu u FSRS, a po osnovu prijave zbog sukob interesa, koji se odnosi na odlučivanje po zahtjevima delegata za sazivanje vanredne Skupštine FSRS, jer je kako se navodi predsjednik FSRS u sukobu interesa zbog čega se traži njegovo isključivanje.

U postupku provođenja inspekcijskog nadzora uvidom u dokumentaciju Saveza utvrđeno je da Statut Saveza definiše tijela Saveza i to: Skupština (zakonodavno tijelo), Izvršni odbor (izvršno tijelo), predsjednik (predstavničko tijelo), pravna tijela (pravosudno tijelo), generalni sekretar (administrativno tijelo).

Još vijesti iz FSRS

Daljim uvidom u Statut FSRS utvrđeno je da je propisano sljedeće: da član takvih statutarnih tijela FSRS ne može učestvovati u donošenju odluka po bilo kojem pitanju u kojem postoji ili može nastati sukob interesa. Daljim uvidom u Statut utvrđeno je da je propisano da u slučaju spriječenosti predsjednika, mijenja ga prvi podpredsjednik, a u slučaju njegove spriječenosti mijenja ga drugi podpredsjednik FSRS.

S obzirom da je po unutrašnjim aktima i Statutu FSRS definisano kada je neko tijelo u sukobu interesa, prosvjetni inspektor je rješenjem naložio FSRS da postupi u skladu sa Statutom u predmetu odlučivanja i zakazivanja sjednica Izvršnog odbora i Skupštine FSRS.

FSRS je opet na Rješenje inspektora uložio žalbu Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, koje je u drugostepenom postupku i ovaj put odbilo žalbu FSRS kao neosnovanu, čime je rješenje prosvjetnog inspektora potvrđeno.

Imajući u vidu da je u oba postupka drugostepeni organ odbio žalbe FSRS kao neosnovane, da su rješenja inspektora o otklanjanju nepravilnosti postala izvršna, da je pravno lice kažnjeno zbog neizvršenja naloženih mjera, kao i odgovorno lice u tri navrata, uključujući i mjeru prinudnog izvršenja, dalji postupak u skladu sa zakonom podrazumijeva zabranu obavljanja djelatnosti.

S obzirom da izvršenik nema namjeru da postupi po zakonu i izvrši svoje obaveze iz Rješenja i pored odbijenih žalbi od strane Ministarstva, izrečene novčane kazne, ostavljenog dodatnog roka za izvršenje mjera i datog upozorenja na sve posljedice nepoštovanja zakona, sljedeća mjera predviđena zakonom je zabrana obavljanja djelatnosti.

U cilju provođenja zakona inspektor je izrekao mjeru zabrane obavljanja djelatnosti Fudbalskom savezu Republike Srpske, jer je izvršenik u cijelom prethodnom postupku odbijao da postupi po zakonu.

Zabrana traje dok izvršenik ne postupi po Rješenju, kojim mu je naloženo da zakaže i održi sjednice Izvršnog odbora u roku koji je propisan Statutom FSRS, odnosno sedam dana od podnošenja Zahtjeva od strane članova Izvršnog odbora FSRS, koji je podnešen još 11. septembra 2019.godine, i da zakaže i održi vanredu Skupštinu FSRS u roku koji je propisan Statutom FSRS, odnosno mjesec dana od podnošenja pravovaljanog Zahtjeva od strane delegata", navodi se u obrazloženju.

Kako smo saznali, za subotu je prvi potpredsjednik FSRS Dušan Marković sazvao sjednicu Izvršnog odbora, na kojem će biti zakazana Skupština FSRS, koja bi trebalo da bude održana već u utorak.

Na ovoj sjednici Skupštine biće razmatrano razrješenje dužnosti Mile Kovačevića, o kojem će odlučivati delegati Skupštine FSRS.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC