• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TADIĆ U BARSELONI: Šta sve (ne) znamo o ovoj transfer "bombi"?

Autor mondo.rs

Na mnoga pitanja dati su konkretni odgovori, osim na jedno. Da li će fudbaler i njegov agent prihvatiti odbijanje direktora Ajaksa da pregovaraju bez borbe?

 Dusan-Tadic-u-Barseloni-Sve-o-transferu-kapitena-Srbije-iz-Ajaksa-u-Barsu Izvor: DEAN MOUHTAROPOULOS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Šta za sada znamo o senzacionalno najavljenom transferu Dušana Tadića u Barselonu?

Mnogo toga, a još manje zvaničnog.

Vest koju je prvi objavio transfer guru sa italijanske mreže "Sky Sports", Đanluka Di Marcio, brzo se raširila Evropom, pa su, logično, stigle i prve reakcije u holandskim i španskim medijima.

AJAKS VIDI DUŠANA KAO TRENERA U BUDUĆNOSTI...

Možda će vas zanimati

Holandski "De Telegraaf" objavio je tekst sa naslovom "Amsterdamersi su Barseloni rekli NE", u kom novinar Mik Fervajn navodi da su Katalonci kontaktirali Ajaks raspitujući se za mogućnost pozajmice do juna, što je na "Johan Krojf" areni glatko i konkretno odbijeno.


Odluku je doneo direktor i bivši fudbaler oba tima, Mark Overmars, koji je navodno samo ponovio ranije zauzet stav da važni igrači ekipe neće imati pravo na transfer u toku sezone.

Tadić je letos, posle debitantske sezone u Ajaksu u kojoj je postigao 38 golova uz 24 asistencije na 56 nastupa, produžio ugovor sa "kopljanicima" do 2023, s tim da je uneta i klauzula prema kojoj bi 31-godišnji Srbin trebalo da nastavi da radi u klubu i naredne tri godine kao trener u mlađim kategorijama.

Kapiten reprezentacije Srbije rekao je tada da je počastvovan ulogom koju mu je namenio slavni klub, da namerava da postane trener jednog dana i da će njegove ekipe sigurno igrati fudbal kakav se decenijama igra u Ajaksu.

ZARADILI PREKO 150 MILIONA, ZAŠTO DA ZAJME?

Izvor: DEAN MOUHTAROPOULOS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Tabela: Ajaks 47, AZ Alkmar 44, Fajnord 37, Viljem 37, PSV 36...

Pored toga, Fervajn je naveo još dva razloga zbog kojih sumnja da će Overmars i njegovi saradnici uopšte želeti da pregovaraju, radilo se o pozajmici ili konkretnoj ponudi za Tadića.

Ekipa trenera Erika Ten Haga nalazi se u najozbiljnijoj rezultatskoj krizi od 2009, sa svega tri pobede u poslednjih 11 utakmica, odnosno pet poraza u poslednjih sedam. Na dva dana do završetka prelaznog roka, "kopljanici" se spremaju za veliki derbi sa PSV Ajndhovenom bez povređenih Davida Neresa, Hakima Ziješa, Dalija Blinda i Zakarije Labjada, što uz lošu formu i težak raspored u nastavku sezone svodi šanse za Tadićev odlazak na minimum.

Važnije od toga, navodi novinar "De Telegraaf" portala, Ajaks je nezaboravnu sezonu 2018/19 "debelo" unovčio trasferima Matijsa De Lihta u Juventus vrednog 85,5, Frenkija De Jonga u Barselonu vrednog 75, Kaspera Dolberga u Nicu vrednog 20,5 i još nekoliko transfera manje vrednih igrača na kojima je, pored ulaganja od preko 50 miliona, ostvaren čist profit od 150 miliona evra.

Na to treba dodati i jake bonuse i premije za plasman u polufinale UEFA lige šampiona, što je 2019. godinu učinilo finansijski najuspešnijom u istoriji kluba.

U tom smislu, teško da postoji ponuda za šestomesečnu pozajmicu koju Ajaks "ne bi mogao da odbije".

MENADŽER NUDI DUŠANA BARSELONI?

Izvor: DAVID RAMOS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Katalonski listovi "Mundo Deportivo" i "Sport", pozivajući se na proverene izvore u Barseloni, objavili su dosta drugačije verzije događaja, prema kojima je Miloš Malenović ponudio mogućnost Tadićevog hitnog transfera nakon što se u menadžerskim krugovima pročulo da su na "Kamp nou" stadionu odustali od dovođenja Rodriga Morena.

Ukoliko je ovo tačno, može se naslutiti da Tadić želi da zaigra uz Lionela Mesija - uprkos ugovoru koji je letos produžio - i da ne bi imao ništa protiv da u narednih 48 sati doputuje u Kataloniju na preglede i potpis ugovora.

Drugim rečima, teško je zamisliti situaciju u kojoj agent bez Dušanovog znanja i pristanka nudi njegove uslove drugom klubu. Toga su, verovatno, svesni i u Amsterdamu.

Međutim, dok "Mundo Deportivo" navodi da je Barselona odbacila Tadića kao potencijalno pojačanje, "Sport" je na svom portalu u utorak kasno uveče objavio da su kontakti između dva kluba sa tradicionalno dobrim odnosima - Barse i Ajaksa - uveliko uspostavljeni i da direktori "Blaugrane" istražuju koje sve mogućnosti postoje u ovom trenutku.

DA LI ĆE TADIĆ PRIHVATITI AJAKSOVO "NE"?

Izvor: DEAN MOUHTAROPOULOS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

U ovom trenutku poznato je da Luis Suarez posle povrede i operacije kolena neće igrati najmanje do druge nedelje maja, a izvesno do kraja sezone i da se na njegov 33. rođendan teško povredilo i projektovano pojačanje - Ćimi Aviles - posle čega se Barsa okrenula Rodrigu iz Valensije.

Da li je Tadić ponuđen šampionu Španije kao alternativa ili ga je Barsalona videla kao idealno rešenje u navali pored Lionela Mesija i Antoana Grizmana - nije toliko važno, koliko poruka koju će direktorima dva kluba poslati sam fudbaler i njegov menadžer.

"De Telegraaf" je u tekstu od utorka uveče bio prilično jasan i konkretan u odgovorima na sva pitanja, osim na jedno.

"Nije poznato da li će Dušan Tadić i njegov agent Miloš Malenović prihvatiti Ajaksovo odbijanje da učestvuje u pregovorima bez borbe", konstatovao je Fervajn, podsećajući da holandski klubovi nisu često uspevali da stopiraju najveće zvezde u nameri da ostvare unosan transfer u inostranstvu.

Pretpostaviti ishod u ovom trenutku nije jednostavno...

Anketa

Da li je ovo dobar potez Dušana Tadića?

  • Apsolutno, najbolji!

    60% (15)

  • Loš potez, ne treba mu to

    24% (6)

  • Verovatno ne, ali to se ne propušta...

    16% (4)

Da li je ovo dobar potez Dušana Tadića?

Rezultati

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC